Τη στήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της Κροατίας στην ευρωζώνη και τη ζώνη Σένγκεν εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο πρωθυπουργικό μέγαρο στο Ζάγκρεμπ.

«Στο ισχυρότερο, στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ οι σχέσεις των δύο χωρών»

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη την κροατική κυβέρνηση για την πρόθεσή της να αγοράσει και αυτή τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και τόνισε ότι θα είναι αυτός ο παράγοντας μια ακόμα ευκαιρία για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών.

«Συζητήσαμε για τις εντάσεις στην Ουκρανία. Επαναβεβαίωσαμε την ευρωπαϊκή ενότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης και εκφράσαμε την ευχή να έχουμε αποκλιμάκωση. Ανοίγει ένας ακόμα δρόμος να συσφίξουμε τις σχέσεις μας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Οι σχέσεις Ελλάδας και Κροατίας είναι στο ισχυρότερο, στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ και μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες», τόνισε ο ίδιος.



Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στο Ζάγκρεμπ και ευχαρίστησε τον Αντρέι Πλένκοβιτς για τη φιλοξενία. «Εύχομαι να επουλωθούν οι πληγές από τους πρόσφατους σεισμούς στην Κροατία. Δυστυχώς εχουμε και εμείς στην Ελλάδα τέτοια φαινόμενα και ανατιλαμβαμβόμαστε το πρόβλημα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και ευχαρίστησε για την αποστολή κροατικού καναντέρ στις περσινές πυρκαγιές στην Ελλάδα.

«Μοιραζόμαστε ως εταίροι και σύμμαχοι με την Κροατία τις ίδιες αξίες και ένα κοινό όραμα για ευημερία βαλκανική. Η Ελλάδα έχει υποστηρίζει την ευρωατλαντική πορεία της Κροατίας και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ένταξη στην ευρωζώνη και τη Σένγκεν και φυσικά στην EuroMed9» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα τόνισε ότι «έχουμε πολλές ευκαιρίες να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Προσβλέπουμε σε εξαιρετική τουριστική χρονιά και οι δύο χώρες το 2022. Ελλάδα και Κροατία είναι δύο ώρες πρωταγωνίστριες στην ανάπτυξη το 2021. Αυτό μας επιτρέπει να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις σημαντικές ανατιμήσεις του φυσικού αερίου».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τον Κροάτη ομόλογό του για τις «προκλήσεις που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια» και υπογράμμισε ότι «επαναβεβαιώσαμε ότι το μέλλον τους είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια».


«Ενημερώθηκα για την ανησυχητική κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Συζητήσαμε για τις μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Η θέση της Ελλάδας είναι απλή. Εδράζεται στον ανθρωπισμό και την ασφάλεια, στη φύλαξη των συνόρων αλλά και στη διάσωση των ανθρώπων. Θυμάμαι την άμεση ανταπόκριση του Αντρέι Πλένκοβιτς που βρέθηκε μαζί μας στον Έβρο και επαναβεβαίωσε με αυτό τον τρόπο τη στήριξη της ευρωπαϊκών θεσμών στη φύλαξη των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας ευχαρίστησε για την ελληνική στήριξη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ μεταξύ άλλων αναφερόμενος στην έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία και τη Ρωσία τόνισε ότι «υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την ειρήνη στην περιοχή».

Σε ότι αφορά το προσφυγικό ο κ. Πλένκοβιτς ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα του μεταναστευτικού «συγκρατεί τις εντάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μετά τη συνάντηση με τον Αντρέι Πλένκοβιτς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Κροατικού κοινοβουλίου, Gordan Jandroković, στην έδρα της Κροατικής Βουλής, ενώ στις 13:30 συναντήθηε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κροατίας, Zoran Milanović.

Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι εδώ στο Ζάγκρεμπ με τον φίλο Πρωθυπουργό της Κροατίας, τον Andrej Plenković, τον ευχαριστώ ειλικρινά για τη θερμή του φιλοξενία και εύχομαι σύντομα να επουλωθούν οι πληγές από τους τελευταίους καταστροφικούς σεισμούς σε αυτόν τον όμορφο τόπο.

Δυστυχώς έχουμε και εμείς στην Ελλάδα τέτοια φυσικά φαινόμενα. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως το μέγεθος και τις δυσκολίες τέτοιων προκλήσεων. Και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Andrej για την ταχύτητα με την οποία έσπευσε να υποστηρίξει την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών, στέλνοντάς μας ένα Καναντέρ όταν αντιμετωπίζαμε μεγάλες δυσκολίες.

Μοιραζόμαστε ως εταίροι, ως σύμμαχοι με την Κροατία τις ίδιες αξίες, τις ίδιες αρχές για ένα κοινό όραμα, για μία ασφαλή και γεμάτη ευημερία Βαλκανική. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει θερμά την Ευρωατλαντική, την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Κροατίας και γι’ αυτό θα εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωζώνη, στη Ζώνη Σένγκεν, αλλά και στον ΟΟΣΑ.

Και βέβαια είμαι πολύ ικανοποιημένος για τη συμμετοχή της Κροατίας στο EUMED 9 -για πρώτη φορά είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε 9 μεσογειακές χώρες της Ευρώπης στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο- με πολλές ευκαιρίες να αναπτύξουμε περαιτέρω τις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις. Χαίρομαι ιδιαίτερα που σημαντικές ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες συμμετέχουν σε σημαντικά έργα υποδομής στην Κροατία.

Προσβλέπουμε και οι δύο χώρες σε μία εξαιρετική τουριστική χρονιά το 2022. Και βέβαια οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι Ελλάδα και Κροατία είναι δύο χώρες πρωταγωνίστριες στην ανάπτυξη εντός του 2021. Και αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να στηρίζουμε τις οικονομίες μας, τα νοικοκυριά μας, τις επιχειρήσεις μας απέναντι στις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Και βέβαια είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προκλήσεις που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια, να επαναβεβαιώσουμε ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Συζητήσαμε και ενημερώθηκα από τον φίλο Andrej για την ανησυχητική κατάσταση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Και συζητήσαμε βέβαια για τις κοινές προκλήσεις αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος.

Η θέση της χώρας μας στο συγκεκριμένο θέμα είναι απλή. Εδράζεται από τη μία στον ανθρωπισμό και από την άλλη στην ασφάλεια: στη φύλαξη των ευρωπαϊκών και εθνικών συνόρων αλλά και στη διάσωση των κατατρεγμένων ανθρώπων. Και μάλιστα θυμάμαι την άμεση ανταπόκριση του Andrej ως προεδρεύοντος τότε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που βρέθηκε μαζί μας στον Έβρο πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Και επαναβεβαίωσε με αυτό τον τρόπο τη στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών στην επιτυχημένη προσπάθεια της Ελλάδος να φυλάξει τα ελληνικά σύνορα που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Συζητήσαμε τις εντάσεις και την ανησυχητική κατάσταση στην Ουκρανία, επαναβεβαιώσαμε την ενότητα του ευρωπαϊκού και ευρωατλαντικού μετώπου στην αντιμετώπιση της κρίσης αυτής, αλλά και την ευχή μας να οδηγηθούμε σύντομα σε μια αποκλιμάκωση της κρίσης. Και βέβαια συνεχάρην και τον Andrej για την επιλογή να αγοράσει και η Κροατία μαχητικά Rafale, κάτι το οποίο ανοίγει νέα περιθώρια για να συσφίξουμε περαιτέρω την αμυντική μας συνεργασία.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε την εποικοδομητική μας συζήτηση κατά τη διάρκεια του γεύματος. Σε λίγο θα συναντήσω τον Πρόεδρο της χώρας, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και με την ευκαιρία αυτή θέλω να επαναβεβαιώσω ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας - Κροατίας βρίσκονται ίσως στο ισχυρότερο, στο καλύτερο σημείο στην ιστορία των δύο κρατών και μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες.

Και πάλι ευχαριστώ πάρα πολύ».