Με διαφορά 11,6 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου και με 12,4 στην αναγωγή επί των εγκύρων προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη νέα πανελλαδική έρευνα της Opinion Poll.

Παρά τις απώλειες 4 μονάδων, η ΝΔ διατηρεί το ισχυρό προβάδισμα με 31,2% έναντι 19,6%, ενώ το Κίνημα Αλλαγής επιβεβαιώνει τη δυναμική του, καθώς συγκέντρωσε το 14,2% των προτιμήσεων, που με την αναγωγή φτάνει στο 15,1%.

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7%, η Ελληνική Λύση με 4%, το ΜέΡΑ25 με 2.6%. Στην αναγωγή επί των εγκύρων τα αποτελέσματα γίνονται: ΝΔ 33.2%, ΣΥΡΙΖΑ 20.8%. ΚΙΝΑΛ 15.1%, ΚΚΕ 5%. Ελληνική Λύση 4.3%, ΜέΡΑ25 2.8%.

Σύμφωνα με την έρευνα (για λογαριασμό του tomanifesto.gr) που έγινε το διάστημα 7 με 12 Φεβρουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος στη δημοφιλία, ενώ στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία προηγείται του Αλέξη Τσίπρα κατά σχεδόν 20 ποσοστιαίων μονάδων.

Για πρόωρες εκλογές

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης (63%) απορρίπτει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές, ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ μετά τις εκλογές ή μίας κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.

Πίεση

Πάντως επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ισχυρό κύμα πίεσης σε κρίσιμα θέματα, όπως για παράδειγμα η ακρίβεια, αφού ικανοποιημένο δηλώνει από τα μέτρα το 27,4% και μη ικανοποιημένο το 68,9%. Αντιθέτως θετικά κρίνονται μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ή πολιτικές κινήσεις, όπως η προμήθεια των Rafale.

Κέντρο

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διεργασίες αυτή την περίοδο στον χώρο όσων αυτοπροσδιορίζονται Κεντρώοι ή Κεντροαριστεροί. Στο ερώτημα ποιος εκπροσωπεί από τους πολιτικούς αρχηγούς τον χώρο του Κέντρου καλύτερα, πρώτος βρίσκεται ο κανένας με 24.2% και επί των συγκεκριμένων προσώπων προηγείται ο Κ. Μητσοτάκης με 21.5%, ακολουθεί ο Ν. Ανδρουλάκης με 20.5% και τρίτος ο Α. Τσίπρας με 13% .