Σε σημαντικές παρεµβάσεις στον Ποινικό Κώδικα σχετικά µε τις διατάξεις περί αθλητικής βίας προχωρά η κυβέρνηση µετά το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του Αλκη στη Θεσσαλονίκη. Ήδη, το υφυπουργείο Αθλητισµού, καθώς και τα συναρµόδια υπουργεία, ∆ικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη (αφού πρόκειται για ένα εγχείρηµα που αγγίζει τους Ποινικούς Κώδικες, το επιχειρησιακό σκέλος και φυσικά το αθλητικό κοµµάτι) επιταχύνουν τις διαδικασίες για την κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή των εν λόγω προβλέψεων, προκειµένου να ολοκληρωθεί άµεσα το εγχείρηµα, που ούτως ή άλλως είχε ξεκινήσει πριν από µερικούς µήνες.

Μάλιστα, όπως είχε προαναγγείλει ο αρµόδιος υφυπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, µε το πλαίσιο που επεξεργάζονται οι κυβερνώντες θα καταστεί εφικτή η εναρµόνιση του εγχώριου θεσµικού πλαισίου µε τις οδηγίες και προτάσεις των διεθνών οργανισµών. «Στόχος είναι η προσπάθεια αυτή να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο άµεσα, για να εκπέµψει η Πολιτεία ένα ηχηρό µήνυµα κατά της βίας. Υπάρχει ήδη ένα αρχικό σχέδιο πάνω στο οποίο εργαζόµαστε εδώ και καιρό, προσαρµόζοντας τα νέα δεδοµένα», σηµειώνει στα «Π» κυβερνητικός παράγοντας που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις διεργασίες προς την υιοθέτηση των προτάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι. «Θα επιδιώξουµε µάλιστα τη µέγιστη πολιτική συναίνεση», προσθέτει ο ίδιος, θέλοντας να καταδείξει τις κυβερνητικές σκέψεις και στοχεύσεις στο µέτωπο αυτό.

Στο επίκεντρο των κυβερνητικών σχεδιασµών, οι οποίοι τελούν υπό την εποπτεία του Μεγάρου Μαξίµου, είναι η µετατροπή του καθεστώτος του «ιδιωνύµου» στην κατεύθυνση της κατάργησης στην πράξη της αναστολής των ποινών που επιβάλλονται για περιστατικά αθλητικής βίας (ανεξαρτήτως της βαρύτητάς τους). Σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, το µέτρο αυτό θεωρείται ότι θα συµβάλει καθοριστικά στον περιορισµό των βιαιοπραγιών, καθώς θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα όσον αφορά τέτοιου είδους φαινόµενα.

Πρόκειται για πρόβλεψη που είχε προκαλέσει συζητήσεις επί συζητήσεων σε νοµικούς, πολιτικούς και αθλητικούς κύκλους όσον αφορά το κοµµάτι της άρτιας εφαρµογής της. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση φαίνεται πως η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει, εξετάζοντας πάντως προσεκτικά κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτής.

Ακόµα µία εισήγηση στην οποία αποδίδεται ιδιαίτερη σηµασία είναι η απαγόρευση της κάλυψης των χαρακτηριστικών των προσώπων στους αγωνιστικούς χώρους (µε κουκούλες, µαντίλια και άλλους αντίστοιχους τρόπους), προκειµένου να εντοπίζονται άµεσα οι υπεύθυνοι τυχόν παράνοµων πράξεων. Στην παρούσα συγκυρία, βέβαια, οι αρµόδιοι καλούνται να λύσουν µια δύσκολη εξίσωση, αφού η συγκεκριµένη πρόβλεψη θα πρέπει να συνδυαστεί αρµονικά µε το µέτρο της χρήσης µάσκας για τους φιλάθλους στα γήπεδα. Εκτός κι αν µέχρι την ψήφιση του νοµοσχεδίου θα έχουν µεσολαβήσει άκρως θετικές εξελίξεις στο µέτωπο της πανδηµίας.