«Υπερψηφίζουμε την αγορά των φρεγατών που εμείς διαπραγματευτήκαμε ως κυβέρνηση. Όμως δεν υπάρχει καμία συμβολή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην κατασκευή τους», τόνισε στην τοποθέτηση του ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας».

«Καταθέτουμε τις ενστάσεις μας αλλά είμαστε απολύτως σαφείς. Ένα πρόγραμμα το όποιο εσείς ακυρώσατε το καλοκαίρι του 2020 εν μέσω της κρίσης του Ρους Ρεις, και σας θυμίζω ακριβώς εν μέσω της κρίσης είχατε ακυρώσει την αγορά των φρεγατών που ποτέ δεν μας εξηγήσατε το γιατί;» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Εμείς τότε καλή τη πίστη υπερψηφίσαμε την αγοράς τους. Είναι απαράδεκτο όμως να εκμεταλλεύεστε την θετική στάση της αντιπολίτευσης και να απαιτείται λευκή επιταγή ότι θα ψηφίζουμε και θα στηρίζουμε κάθε αμυντική απόφαση σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε πως επι της ουσίας ενστάσεις. Την στιγμή που έχουμε ενισχύσει την πολεμική μας αεροπορία δεν κατανοούμε την σκοπιμότητα για την αγορά των επιπλέον 6 αεροσκαφών Ραφαλ. Δεν παραγνωρίζουμε την ανάγκη της αμυντικής μας θωράκισης αλλά 3 δις επιπλέον είναι 1,5% του ΑΕΠ, γιατί;», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Σταματήστε να μετατρέπεται την εθνική άμυνα σε αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε «Σταματήστε να ''φλερτάρετε'' με πρακτικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην οικονομική εκτροπή».

«Διαφωνούμε στην εξωτερική πολιτική»

«Διαφωνούμε σε πολλά στην εξωτερική πολιτική» είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Μπορούμε να μην διαφωνούμε στα αυτονόητα. Στο τι πράττει το κάθε κόμμα και να μην αποκόβουμε φράσεις αντιπάλων μας για να δημιουργούμε εντυπώσεις. Σήμερα αποκόβετε μια φράση ενώ δεν υπάρχει διαφωνία ότι η άμυνα δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της αν δεν υπηρετεί μια συγκροτημένη εξωτερική πολιτική».

«Μας είπατε ότι καταψηφίσαμε συμφωνία με Ιταλία ενώ την ψηφίσαμε και είπαμε παρών στην συμφωνία με Αίγυπτο. Επειδή σας άκουσα με προσοχή και ιδιαίτερα να κάνετε αναφορά στο κύμα ακρίβειας επιμένοντας σε μια πολιτική που αφήνει απροστάτευτη την ελληνική κοινωνία επικαλούμενος ότι δεν θα πάμε ξανά στα ελλείμματα και διεθνή αναξιοπιστία. Σας ακούει να τα λέτε αυτά ο πολίτης που δεν έχει να πληρώσει ρεύμα την ώρα που ψηφίζετε 7 δισ. εξοπλισμούς και μας λέτε ότι δεν θα γυρίσουμε στα ελλείμματα. Δεν έχετε διδαχθεί τίποτα;», πρόσθεσε.

«Τι μπορεί να σκέφτεται ο πολίτης που δεν έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς του όταν σας βλέπει να οικειοποιείστε την αγορά εξοπλισμών και να φτιάχνετε κομματικό σποτάκι και αντί του εθνόσημου να βάζετε το σήμα της ΝΔ λες και πληρώθηκαν αυτά από το κομματικό σας ταμείο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το σκέφτεται ο πολίτης όταν βιώνει το τρομακτικό κύμα ακρίβειας και βλέπει ότι η Ελλάδα εν μέσω μιας σφοδρής ΡωσοΝαοτικής κρίσης διαπραγματεύεται με την Ρωσία το φυσικό αέριο και προμηθεύετε πάνω από 30% σε σχέση με Βουλγαρία. Κανείς δεν αμφιβάλει η σημασία ενίσχυσης αποτρεπτικής ισχύος χώρας. Δεδομένης της τουρκικής προκλητικότητας», κατέληξε ο ίδιος.