Την Τετάρτη στο Βελιγράδι, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή στο Μόναχο: Με μια πυκνή ατζέντα για την οικονομία, το Μεταναστευτικό και τις εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις συνεχίζει τις διπλωματικές και διεθνείς επαφές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει βάλει ψηλά στις προτεραιότητες την αύξηση του «αποτυπώματος» της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Και αυτό, μάλιστα, σε μια περίοδο όπου είναι εμφανής η δυσαρέσκεια για τις Βρυξέλλες και την καθυστέρηση στην ενταξιακή πορεία των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως εμφανής είναι και η «επίθεση φιλίας» της Τουρκίας σε μια σειρά από χώρες της περιοχής.

Μετά τη συνάντηση στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, και την επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ, ο Ελληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Σερβία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και στις 23 Φεβρουαρίου θα ταξιδέψει στο Βουκουρέστι για συνομιλίες με τον ομόλογό του, Νικολάε Τσιούκα. Η οικονομική διπλωματία και η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια ενδιαφέρουν ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, που βλέπει θετικά δείκτες όπως το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση των κυριότερων επενδυτριών χωρών στη Ρουμανία για το 2021 ή την άνοδο κατά 63,2% για τις ελληνικές εξαγωγές στη Βόρεια Μακεδονία το 2021.

Την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικανικής Ένωσης, με το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό στο επίκεντρο. Η ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζει την ανάγκη για τη φύλαξη των συνόρων και την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακινητών, τις αποκλειστικά και μόνο νόμιμες και οργανωμένες οδούς μετανάστευσης και τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών πίσω από τις μετακινήσεις από την Αφρική προς την Ευρώπη. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει τη στενότερη συνεργασία ανάμεσα σε αφρικανικές χώρες και την Ε.Ε. για την επιστροφή μεταναστών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να λάβουν άσυλο.

Ξεχωριστές διμερείς επαφές προγραμματίζει ο πρωθυπουργός τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Μόναχο, όπου θα μεταβεί την Παρασκευή για να συμμετάσχει στη γνωστή διάσκεψη ασφαλείας Munich Security Conference. Εκεί θα μιλήσει σε πάνελ για την προάσπιση της δημοκρατίας, μαζί με τη Νάνσι Πελόζι, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, και τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Εντουαρντ Χέγκερ.