Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στην χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου για την αμυντική θωράκιση της χώρας, εξαπέλυσε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Για τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Κυρανάκης ανέφερε πως η φθορά που εισπράττει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μικρότερη από άλλες κυβερνήσεις.

Παράλληλα επισήμανε ότι η ΝΔ δεν πρέπει να εφησυχάζει η ΝΔ από τα υψηλά ποσοστά και θα πρέπει να πείσει περισσότερους πολίτες για την αξιοπιστία της.

Σε ότι αφορά την ακρίβεια, ο βουλευτής είπε ότι «καίνε» οι λογαριασμοί της ενέργειας ενώ είπε ότι η χώρα πρέπει να γίνει ενεργειακά πιο αυτόνομη.

Τέλος ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα συνδέει φόρους και δαπάνες.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Κυρανάκη στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την χθεσινή συζήτηση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα και τις «βαριές» εκφράσεις που ακούστηκαν, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε: «Οι εκφράσεις είναι ένα σημείο κριτικής το θέμα είναι οι πράξεις και τις πράξεις τις βλέπουμε νομοσχέδιο με το νομοσχέδιο να μας εκπλήσσουν συνεχώς από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ γιατί το ''παρών'' σε μια τέτοια ψηφοφορία ειναι πραγματική παραφωνία στο εθνικό μέτωπο γιατί κάθε πολιτική διαφωνία σταματάει εκεί που ξεκινάει το συμφέρον της πατρίδας».

«Αυτό είπε και ο πρωθυπουργός και αυτό νομίζω ότι εξέπληξε όχι μόνο τα στελέχη της ΝΔ αλλά και πάρα πολλούς συναδέλφους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όταν άκουσαν τον Γιώργο Τσίπρα να λεει ότι δεν είναι αυτοσκοπός η άμυνα της χώρας. Μετά καλά έκανε και το διόρθωσε, καλά έκανε και το πήρε πίσω, θεωρώ ότι είναι εξαίρεση μια τέτοια άποψη ακόμα και για ένα κόμμα της Αριστεράς. Εντονότατη ήταν και η απάντηση του κ. Λοβέρδου ο οποίος εξήγησε για ποιο λόγο η ασφάλεια κι η άμυνα μιας χώρας είναι αυτοσκοπός κάθε κράτους άρα θεωρώ ότι κατά τα άλλα το πρόσημο είναι θετικό. Γενικότερα ήταν μια καλή μέρα για την Ελλάδα γιατι μας κάνει πιο ισχυρούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν ήταν βήματα μπροστά η χθεσινή στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με αυτά που έλεγε πριν λίγα χρόνια..., ο κ. Κυρανάκης απάντησε: «Είναι σίγουρα κάποια βήματα μακριά από αρχικές του θέσεις, είναι πολλά βήματα μακριά από αυτά που έλεγε πριν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Σε κάθε δημοσκόπηση ιστορικά εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις και οι πρωθυπουργοί από ένα σημείο και έπειτα αρχίζουν και εισπράττουν φθορά. Νομίζω ότι η φθορά που εισπράττει ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με προηγούμενους πρωθυπουργούς και κυβερνήσεις. Είναι δηλαδή πολύ ψηλά τα θετικά του και η απόδοση του και η μέτρηση της καταλληλότητας».

«Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι δεν πρέπει να εφησυχάζει η ΝΔ από τα υψηλά ποσοστά, υπάρχει ένα πραγματικό ενδεχόμενο επιστροφής ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα και θεωρώ ότι όσο μικραίνουν οι αποστάσεις μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα τόσο υπάρχει ο κίνδυνος επαναφοράς του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στους αρμούς της εξουσίας. Άρα η ΝΔ πρέπει να πείσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους για τις πολιτικές της, να συνεχίζει να είναι συνεπής απέναντι στις προεκλογικές της υποσχέσεις διότι όταν φτάσουμε στο νήμα των εκλογών όλοι θα κριθούμε από την αξιοπιστία μας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την ακρίβεια, επισήμανε: «Όντως καίνε οι λογαριασμοί του ρεύματος, αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει ολόκληρη η κοινωνία. Σε μεγάλο βαθμό αυτή η κρίση συνεχίζεται λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία και αυτό συνηγορεί υπέρ της άποψης που λεει ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει ενεργειακά πιο αυτόνομη και ο μόνος τρόπος για να το καταφέρει αυτό είναι η στρατηγική της κυβέρνησης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αν παρατηρήσει κανείς τη χονδρική τιμή ρεύματος καθημερινά γιατί υπάρχει μια μεταβολή των τιμών σε καθημερινό επίπεδο, θα δει ότι τις μέρες που η Ελλάδα παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειάς της από ανανεώσιμες είναι η πιο φθηνή ή από τις πιο φθηνές στην Ευρώπη, όταν δεν το καταφέρνει αυτό γίνεται από τις πιο ακριβές».

«Δεν μιλάω για το μακρινό μέλλον, αυτή η συζήτηση αν δεν είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια για να μπορέσει η κυβέρνηση να παράγει σήμερα έως και 40% κάποιες μέρες της ενέργειάς της από τις ανανεώσιμες το ρεύμα θα ήταν ακόμα πιο ακριβό. Άρα αν μεταθέτουμε τη συζήτηση για τις ανανεώσιμες συνεχώς προς το μέλλον λέγοντας ότι είναι κάτι το οποίο θα το δούμε, αφορά κάτι μακρινό ποτέ δεν θα καταφέρει η Ελλάδα να είναι ενεργειακά αυτόνομη ώστε να μπορεί να αποφεύγει τέτοιες ανατιμήσεις από ενεργειακές κρίσεις που είναι εισαγόμενες. Άρα η Ελλάδα πρέπει να απεξαρτηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από το φυσικό αέριο, τώρα δίνει μέχρι στιγμής η κυβερνηση 2,5 δις επιστρέφοντας αυτά τα χρήματα από τους φόρους των πολιτών στους ίδιους τους πολίτες και στις επιχειρήσεις για να περιορίσει τις αυξήσεις ρεύματος που πρέπει να πληρώσουν, αυτά τα χρήματα όμως δεν είναι για πάντα και για αυτό θα πρέπει να ενισχύσουμε τις ανανεώσιμες», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την πρόταση του κ. Τσίπρα για πάγωμα των αυξήσεων της ΔΕΗ και της κ. Γεροβασίλη ότι τα χρήματα θα βρεθούν από τα αποθεματικά, ο κ. Κυρανάκης ανέφερε: «Υπάρχει ένας απίστευτος διαχρονικός λαϊκισμός στη χώρα σε ότι αφορά τη μείωση φόρων και την αύξηση των δαπανών. Αυτές οι συζητήσεις γίνονται πάντα προς έκπληξη όλων των λογικών ανθρώπων μονομερώς δηλαδή λεει ένα κόμμα ''μειώστε αυτό το φόρο'', δεν λεει που θα τα βρούμε ή λεει ''δώστε περισσότερα εκεί'' χωρίς να λεει από πού θα τα βρούμε. Εγώ έχω καταθέσει μια πρόταση προς το οικονομικό επιτελείο, θα πρέπει να πάμε σε μια φορολογική μεταρρύθμιση η οποία θα συνδέει φόρους με δαπάνες δηλαδή έχεις ακίνητο φορολογείσαι, έχεις εισόδημα φορολογείσαι, κυκλοφορείς έχεις τέλη κυκλοφορίας».

«Να πάμε στους φόρους που αντιστοιχούν σε αυτό που εισπράττεις από το κράτος δηλαδή 12 δις κοστίζει η υγεία; Θα πρέπει να εχουμε ένα φόρο 12 δις. 7 δις κοστίζει η παιδεία θα πρέπει να έχουμε έναν φόρο 7 δις άρα όταν θέλει ένα κόμμα να προτείνει αύξηση δαπανών σε ένα τομέα θα πρέπει να το εισπράττει από τον αντίστοιχο φόρο και έτσι θα τελειώσουμε από τον λαϊκισμό», διαμήνυσε κλείνοντας.