Μισογεμάτο είναι το ποτήρι για την ελληνική πλευρά μετά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έκανε ξεκάθαρες δηλώσεις ενώπιον του Έλληνα ομολόγου του. Θα πρέπει άλλωστε να συνυπολογιστεί ότι το ταξίδι πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο που η ένταση στη ρωσοουκρανική μεθόριο παραμένει σε υψηλό επίπεδο και έχει μεταφερθεί στις φιλορωσικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Σε χθεσινή διαδικτυακή του παρέμβαση σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης και το Wilfried Martens Center For European Studies σχετικά με το Μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Δένδιας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Γυρνώντας από τη Μόσχα, έφερα μαζί μου την ευθεία τοποθέτηση του συναδέλφου μου, κ. Σεργκέι Λαβρόφ, ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να εισβάλει στην Ουκρανία. Και νομίζω ότι θα ήθελα να κρατήσω αυτή την ευθεία τοποθέτηση της ρωσικής πλευράς, διότι οτιδήποτε συνιστά άλλη αντιμετώπιση θα δημιουργήσει ένα τεράστιο χάος».

Πάει Βρυξέλλες 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ο οποίος θα μεταβεί αύριο, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρθηκε στην ίδια παρέμβαση και στο πώς αντιμετωπίζει η Ελλάδα τη Ρωσία λέγοντας με νόημα: «μια μεγάλη χώρα όπως η Ρωσία, η οποία εξ αντικειμένου πρέπει να αποτελέσει τμήμα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας».

Εξαιρετικά σημαντική ήταν επίσης και η δήλωση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας για τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την επιθετικότητα που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα. «Θα ήθελα να επιβεβαιώσω τη στάση μας υπέρ της διευθέτησης οποιονδήποτε διαφορών, όπως αυτή μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, απάντησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, απευθυνόμενος στον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος αναφέρθηκε σε «τουρκική αποσταθεροποιητική συμπεριφορά που θέτει ανυπόστατες και παράνομες αξιώσεις έναντι της ελληνικής κυριαρχίας».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στην διευθέτηση των διαφορών. Ο Νίκος πρέπει να κάνει τα παράπονά του στους Δυτικούς σας συμμάχους οι οποίοι σήμερα έχουν ρίξει το βάρος στην Ουκρανία», αφήνοντας μία ξεκάθαρη αιχμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι το Αιγαίο Πέλαγος είναι μία περιοχή ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθώς αποτελεί τη διέξοδο για την πρόσβαση των ρωσικών πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο.