«Οποιαδήποτε κίνηση στη διαμόρφωση νέων γεωπολιτικών δεδομένων και αλλαγή συνόρων αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όπως ο ίδιος δήλωσε, «η Ελλάδα βρίσκεται συστρατευμένη με τις συμμάχους δυνάμεις και θα σταθεί με τους συμμάχους στην ΕΕ και την ατλαντική συμμαχία. Θα υπάρξουν κυρώσεις κατά τη Ρωσίας», ενώ δήλωσε ότι «κρίσιμο να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας της Ελλάδας με τη Ρωσία».

Παράλληλα, τόνισε ότι «οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν τους πάντες και οποιαδήποτε επιχείρηση κατάργησης του πλαισίου δημιουργεί οικουμενικούς κινδύνους, ενώ η ΕΕ αποτελεί ένα μίγμα κρατών- μελών που δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα και υπάρχει μια ζύμωση». Υπογράμμμισε ότι «η ΕΕ έχει ενιαία φωνή απέναντι στις προκλήσεις των καιρών συζήτηση που θα αναβαθμίσει το ρόλο της Ευρώπης έως ενός διεθνούς πυλώνα, ενώ η ιστορία έχει δείξει πως όταν η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις δημιουργείται μια συσπείρωση».

Ακόμη, διαβεβαίωσε για το θέμα της ενεργειακής κρίσης αλλά και ενδεχόμενης σύρραξης ότι «η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη στην περίπτωση που κλείσουν αγωγοί φυσικού αεριού σε Ουκρανία και Ρωσία, έχει εκπονήσει σχέδιο για επαρκή τροφοδοσία με ανεκτούς όρους».

Παράλληλα, μιλώντας για το θέμα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους ευάλωτους πολίτες από τις αυξήσεις στην ενέργεια για όσα χρειαστεί και σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά σε αυτή τη φάση η στήριξη μας θα είναι διαρκής και στοχευμένη», δίνοντας το δικό του μήνυμα για την συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία της κυβέρνησης στο πλευρό των αδυνάτων.

Μιλώντας για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα για τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και Κάμαλα Χάρις, ανέφερε ότι τέθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την χώρα και η κρίση στην Ουκρανία, ενώ σε σχέση με την δικαιοσύνη υπογράμμισε ότι το αρμόδιο υπουργείο «έχει εκπονήσει σχέδιο -με πολύπλευρες δράσεις-ώστε να συρρικνωθεί ο χρόνος που θα γίνονται οι δίκες στα δικαστήρια μεοριστικές και αμετάκλητες αποφάσεις».

Στα εσωτερικά ζητήματα, σχολίασε τις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα προς την κυβέρνηση για τις απευθείας αναθέσεις. «Εξαπέλυσε πυρά» κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως «ο εύκολος πολιτικός λόγος οδηγεί σε λαϊκισμό. Όλες οι συμβάσεις ελέγχονται από το ελεγκτικό συνέδριο δεν έχει υπάρξει καμία παραβίαση. Έχουν υπάρξει απευθείας αναθέσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Σε σχέση με τον «εμφύλιο» που προκάλεσε εντός των τειχών της Κουμουνδούρου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι δηλώσεις του για τον «τακτικιστή Τσίπρα», επισήμανε ότι «είναι εξαιρετικά πολυτελές να ασχοληθούμε με τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσακαλώτος έχει επιλέξει ένα δρόμο που είναι προσωπικός και οφείλει νατο διαχειριστεί η αντιπολίτευση στο πλαίσιο των εσωτερικών διαδικασιών».

Κλείνοντας, κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με το χθεσινό διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου: Οποιαδήποτε κίνηση κατατείνει προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης νέων γεωπολιτικών δεδομένων εντός ενός πλαισίου διεθνούς δικαίου το οποίο απαγορεύει την οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια ιδιαίτερα όταν προέρχεται από μια εξαιρετικά ισχυρή χώρα όπως είναι η Ρωσία. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται συστρατευμένη με τις συμμάχους δυνάμεις, θα σταθούμε με τους συμμάχους μας, την ΕΕ και την ατλαντική συμμαχία. Είναι ήδη δεδηλωμένο ότι θα υπάρξουν ανάλογες κυρώσεις προς τη Ρωσία για την ενέργεια αυτή η οποία προφανώς έχει έναν αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα. Είναι κρίσιμο να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι διπλωματικής επικοινωνίας και από τη χώρα μας προς τη Ρωσία, είναι όμως εξίσου βέβαιο ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια μονομερούς διαμόρφωσης νέων γεωπολιτικών δεδομένων.

Η ανάγνωση της ιστορίας δεν μπορεί να γίνεται κατά βούληση, a la cart δηλαδή αναλόγως με τα συγκυριακά συμφέροντα των κρατών. Η ιστορία έχει μια συγκεκριμένη και αντικειμενική ανάγνωση η οποία αποτυπώνεται σε διεθνείς συμφωνίες. Οι διεθνείς συμφωνίες παράγουν έννομα αποτελέσματα μεταξύ των μερών ενώ υπάρχει και ένα διεθνές εθιμικό δίκαιο το οποίο ισχύει έναντι πάντων, ακόμη δηλαδή και για εκείνους οι οποίοι δεν έχουν υπογράψει τις διεθνείς συμφωνίες. Άρα διεθνείς συμφωνίες οι οποίες παράγουν διαχυτικά αντικειμενικά αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα είναι η σύμβαση της Βιέννης για τις διεθνείς συμφωνίες ή η σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας έχουν έναν χαρακτήρα εθιμικό και δεσμεύουν τους πάντες. Οποιαδήποτε επιχείρηση κατάργησης ή κατάλυσης αυτού του διεθνούς πλαισίου δημιουργεί οικουμενικούς κινδύνους και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να γίνονται ανεκτοί. Σε ότι αφορά το κομμάτι του αναθεωρητισμού και της διαφορετικής ιστορικής ανάγνωσης να επισημάνω ότι για εμάς είναι πολύ συγκεκριμένα τα δεδομένα, είναι μια κατάκτηση της διεθνούς διπλωματίας, του διεθνούς δικαίου ότι υπάρχουν σταθερές στα ζητήματα αυτά και δεν πρόκειται για μια συνθήκη με πολλές μεταβλητές. Εμείς θα σταθούμε και θα επιμείνουμε πάνω στο διεθνές δίκαιο και στην ενιαία του ανάγνωση.

Ερωτηθείς πως θα μπορέσει η ΕΕ να έχει κοινή αντιμετώπιση στην ρωσο-ουκρανική κρίση

Η ΕΕ αποτελεί ένα μείγμα κρατών μελών το οποίο δεν έχει πάντοτε τα ίδια συμφέροντα ούτε τα οικονομικά ούτε τα γεωπολιτικά και άρα εξ αυτού του λόγου πάντοτε υπάρχει μια ζύμωση η οποία οφείλει να γίνεται. Από την άλλη πλευρά είναι σαφές ότι η Ευρώπη αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα πολύ σοβαρό σταυροδρόμι και το σταυροδρόμι αυτό επιτείνεται από την παρούσα συγκυρία. Η συζήτηση η οποία γίνεται στην ΕΕ για την στρατηγική της αυτονομία, η οποία εκκίνησε και από το δόγμα Μακρόν για τα ζητήματα αυτά και τα οποία και η δική μας χώρα εχει εν πολλοίς υιοθετήσει, ακριβώς κατατείνουν στο να δημιουργήσουν μια συγκεκριμένη ενιαία φωνή απέναντι στις προκλήσεις του καιρού. Η στρατηγική αυτονομία προφανώς και περιλαμβάνει ζητήματα ενεργειακής αυτονομίας ή διπλωματικής αυτονομίας μια περαιτέρω συζήτηση η οποία θα αναβαθμίσει το ρόλο της Ευρώπης και ως σταθερού πυλώνα για τη διεθνή ειρήνη και τη διεθνή διπλωματία αλλά και ενός πυλώνα ο οποίος θα είναι αυτάρκης οικονομικά και ενεργειακά. Έως τότε υπάρχουν ζητήματα, η ιστορία έχει αποδείξει ότι η ΕΕ όταν βρίσκεται σε πολύ μεγάλες προκλήσεις ενώπιον δηλαδή πολύ σημαντικών διακυβεύσεων που μπορεί να επηρεάσουν και το μέλλον της ΕΕ δημιουργεί μια συσπείρωση και νομίζω ότι αυτό θα συμβεί και τώρα. Νομίζω ότι θα υπάρξει μια ενιαία φωνή ήδη εχθές είχαμε μια ομόθυμη αντίδραση από τους ηγέτες όλων των ευρωπαϊκών θεσμών, και του ευρωπαϊκού συμβουλίου και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και της ευρωπαϊκής επιτροπής άρα αντιλαμβάνομαι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ενιαία γραμμή η οποία παράγεται. Προφανώς θα υπάρχει μια λέπτυνση αυτής της βασικής διπλωματικής θέσης περί αναλογικών κυρώσεων η οποία θα υπάρξει στο εγγύς μέλλον. Νομίζω ότι η φωνή της Ευρώπης θα είναι ενιαία απέναντι στα ζητήματα αυτά και οφείλει να είναι ενιαία.

Ερωτηθείς αν η χώρα μας είναι προετοιμασμένη για την ενεργειακή της ασφάλεια 

Υπάρχουν δύο βασικοί πυλώνες της συγκεκριμένης συζήτησης και για το λόγο αυτό υπήρχε πολύ γρήγορη αντίδραση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για τη συγκρότηση του ΚΥΣΕΑ και τη συνεδρίαση του σήμερα. Ο πρώτος πυλώνας είναι ο γεωπολιτικός δηλαδή η διπλωματική θέση που θα ακολουθήσει η Ελλάδα που όπως είπα η βασική μας θέση είναι να συστρατευτούμε με τους εταίρους μας και παραλλήλως να διατηρήσουμε τους διπλωματικούς μας διαύλους προς την κατεύθυνση της ειρήνης. Το δεύτερο ζήτημα είναι του ενεργειακού εφοδιασμού, της ενεργειακής ασφάλειας. Για το θέμα αυτό υπάρξει σημαντική προετοιμασία και πριν από τα χθεσινά γεγονότα άρα είχε υπάρξει ήδη μια πρώτη στρατηγική προσέγγιση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό για να διασφαλιστούν οι εναλλακτικοί ενεργειακοί πόροι που θα μας εξασφαλίσουν. Η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για την περίπτωση που θα υπάρξουν σημαντικοί περιορισμοί στην τροφοδοσία δηλαδή στην περίπτωση που θα κλείσει πιθανώς ο αγωγός του φυσικού αερίου στην Ουκρανία ή τη Λευκορωσία. Βεβαίως δεν είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι λαμβάνουμε μέσω αυτού του αγωγού αλλά οπωσδήποτε θα υπάρξουν διαχυτικά αποτελέσματα πιθανώς από τυχόν αντίμετρα της Ρωσίας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για να υπάρξει επαρκής τροφοδοσία. Το ζήτημα των τιμών είναι κάτι το οποίο βεβαίως δεν μπορούμε να επηρεάσουμε όπως και καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να επηρεάσει τα ζητήματα αύξησης των τιμών της ενέργειας, θα γίνουν πάντως όλες οι αναγκαίες ενέργειες έτσι ώστε να έχουμε επάρκεια εφοδιασμού και ανεκτούς όρους. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους ευάλωτους πολίτες απέναντι στην αύξηση των τιμών της ενέργειας για όσο χρόνο χρειαστεί και το πλαίσιο που μας επιτρέπουν οι δημοσιονομικές μας δυνατότητες.

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης

Πάντοτε αξιολογούνται όλα τα δεδομένα με τρόπο επίκαιρο και με γρήγορα αντανακλαστικά όμως ιδιαιτέρως σήμερα που αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε περάσει σε ένα άλλο επίπεδο αντιπαράθεσης που δημιουργεί μια προοπτική περαιτέρω έντασης με άγνωστο χρονικό ορίζοντα νομίζω ότι η συνεπής στάση θα ήταν να περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις, να μην προβούμε σε πολύ μεγάλα δημοσιονομικά ανοίγματα τα οποία θα θέσουν σε κίνδυνο την σταθερότητα την οποία με πολύ κόπο έχει κατακτήσει η Ελλάδα και για το λόγο αυτό θέλω να επισημάνω ότι η στήριξη μας θα είναι διαρκής αλλά θα είναι στοχευμένη σε αυτή τη φάση βλέποντας και τον κίνδυνο που υπάρχει να έχουμε μια αρκετά μακρά περίοδο αστάθειας όσον αφορά τα ενεργειακά ζητήματα αλλά βεβαίως και την γεωπολιτική κατάσταση στη γειτονιά μας. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να είμαστε βέβαιοι για το μέλλον πόσο θα διαρκέσει αυτή η μεγάλη κρίση που έχει ξεσπάσει. Εκείνο το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο είναι να πορευτούμε με σύνεση απέναντι σε αυτή την κρίση, στοχευμένες παρεμβάσεις, εξατομικευμένη στήριξη σε αυτούς που έχουν γνήσια ανάγκη. Καταλαβαίνω ότι τα νοικοκυριά αυτή τη στιγμή υποφέρουν από το ζήτημα των ενεργειακών ανατιμήσεων είναι κάτι που έχει χτυπήσει πολύ τη χώρα μας όπως και όλο τον κόσμο.

Η διακυβέρνηση οφείλει να έχει μια συνέπεια και μια σταθερότητα κοιτάζοντας τόσο τα μικρά όσο και τα μεγάλα. Σε μια τέτοια ρευστή περίοδο που δεν γνωρίζουμε αν η κρίση αυτή θα διαρκέσει μια εβδομάδα, ένα μήνα ή περισσότερους μήνες το να προβούμε σε ενισχύσεις οι οποίες θα είναι υπεράνω των οικονομικών αντοχών και υπεράνω του μέτρου το οποίο απαιτεί η παρούσα κατάσταση θα ήταν μια κίνηση εξαιρετικά επικίνδυνη για το μέλλον μας. Καταλαβαίνω τον σκεπτικισμό εκ μέρους των πολιτών που παράγεται και από έναν πολύ εύκολο πολιτικό λόγο πλειοδοσίας όμως θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας εκείνο το οποίο έχουμε ανάγκη είναι να πατάμε γερά στα πόδια μας. Δεν μπορούμε, και δεν το έχει πράξει καμία χώρα της ΕΕ, να ανοίξουμε απολύτως τον δημοσιονομικό κορβανά έτσι ώστε να ενισχυθούν όλες οι πτυχές του ενεργειακού κόστους δηλαδή των ανατιμήσεων που έχουν υπάρξει, κάτι τέτοιο θα έθετε σε πολύ μεγάλο κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Συνεχίζουμε να ενισχύουμε όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα, περίπου 2 δις τους τελευταίους μήνες έχει ενισχυθεί μόνο το κομμάτι των ανατιμήσεων στην ενέργεια, θα συνεχίσουμε να το πράττουμε με τρόπο όμως που δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την σταθερότητα η οποία έχει κατακτηθεί στο δημοσιονομικό μας τομέα.

Αναφορικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη με την Καμάλα Χάρις και τη δυσαρέσκειά της 

Ετέθησαν όλα τα ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή μας αλλά και τα μείζονα πολιτικά όπως είναι το θέμα της Ρωσίας και το ουκρανικό. Από την άλλη πλευρά να επισημάνω για το θέμα της Δικαιοσύνης ότι ήδη έχουν υπάρξει αρκετές παρεμβάσεις οι οποίες έχουν γίνει προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης όμως αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπάρχει ένα ζήτημα σε ότι αφορά με την καθυστέρηση της Δικαιοσύνης, ειναι συστημικό και δυστυχώς δεν είναι εύκολη η λύση. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη εκπονήσει ένα σχέδιο με βάση το οποίο με πολύπλευρές δράσεις θα συρρικνωθεί σημαντικά ο χρόνος εντός του οποίου θα τίθενται οι δίκες στα αρμόδια δικαστήρια και θα έχουμε οριστικές και αμετάκλητες αποφάσεις άρα θα πρέπει να το διαχειριστούμε. Καταλαβαινω ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους τους έλληνες πολίτες γιατι όλοι έχουμε βρεθεί σε ένα δικαστήριο και έχουμε αντιμετωπίσει ζητήματα καθυστερήσεων αυτό είναι κάτι το οποίο θα αντιμετωπιστεί και θα αντιμετωπιστεί με ένα οριστικό σχέδιο το οποίο θα έρθει από το υπουργείο Δικαιοσύνης πολύ σύντομα.

Για τις καταγγελίες τΤσίπρα ότι γίνεται ένα ατελείωτο φαγοπότι με τις απευθείας αναθέσεις

Ο εύκολος πολιτικός λόγος οδηγεί στην αμετροέπεια και το λαϊκισμό. Τα δεδομένα δεν υποστηρίζουν αυτά τα οποία αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για το λόγο αυτό δεν προσκομίζονται δεδομένα. Εξάλλου πως μπορείς να αισθάνεσαι ασφάλεια με έναν πολιτικό λόγο ο οποίος κάθε μέρα διαφοροποιείται σε ότι αφορά τα βασικά του στοιχεία. Ξεκινήσαμε με 5 δις έχουμε καταλήξει στα 2,7 δις απευθείας αναθέσεων. Όταν θέτουμε στο δημόσιο διάλογο ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ακεραιότητα και τη διαφάνεια θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να καταθέτουμε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Τσίπρας βάζει μια δεξαμενή στην οποία αναμειγνύει εντελώς ετερόκλητά στοιχεία πχ τις συμβάσεις που εκπονούνται εκ μέρους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που δεν ανήκουν προφανώς στην κεντρική κυβέρνηση και είναι ένα ζήτημα που διέπεται από ειδικές διατάξεις. Βάζει μέσα συμβάσεις οι οποίες προφανώς δεν ανάγονται στην κεντρική κυβέρνηση και για το λόγο αυτό έχει μια σειρά από κυμαινόμενους δείκτες. Η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον προβαίνει σε νόμιμες διαδικασίες, όλες οι συμβάσεις οι οποίες εκπονούνται, και στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του ελέγχονται από το ελεγκτικό συνέδριο που είναι κατά το σύνταγμα ο δημοσιονομικός ελεγκτής. Δεν έχει υπάρξει καμία παραβίαση τουλάχιστον εξ όσων εγώ γνωρίζω η οποία να βρίσκεται εκτός της νομιμότητας. Πράγματι έχουν υπάρξει απευθείας αναθέσεις σε ένα συγκεκριμένο μέτρο το οποίο μέτρο είναι το απολύτως αναγκαίο και αυτο το οποίο προδιαγράφει η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επιτέλους ας μας πουν σαφώς από την αξιωματική αντιπολίτευση αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τις συγκεκριμένες ενότητες των αναθέσεων που έχουν γίνει δηλαδή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για μάσκες, για μέσα προφύλαξης , για τη δημιουργία των νέων μονάδων εντατικής θεραπείας, για όλα εκείνα τα οποία ηταν άμεσα αναγκαία να πραγματοποιηθούν. Ας μας πουν αν συμφωνούν ή όχι με τις αναθέσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας. Ότι έχει γίνει έχει γίνει ακριβώς για να μπορέσει να υποστηρίξει την άμεση αντίδραση σε μεγάλες κρίσεις, και καταλαβαίνω ότι η αξιοποίηση των κρίσεων μόνο και μόνο για να έχουμε μικροκομματικά οφέλη στο πλαίσιο μιας πολύ γενικής και θολής καταγραφής δήθεν απευθείας αναθέσεων παράνομων είναι κάτι το οποίο δυστυχώς δημιουργεί μια τοξική ατμόσφαιρα η οποία καλό δεν κάνει στο πολιτικό μας σύστημα και δεν παράγει ωφέλιμο αποτέλεσμα για κανέναν.

Για το θέμα Τσακαλώτου

Είναι εξαιρετικά πολυτελές να μπορέσουμε να ασχοληθούμε με τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία κάθε μέρα έχουν και ένα νέο επεισόδιο το οποίο είναι δύσκολο να μπορέσει κάποιος να παρακολουθήσει όταν έχει και δουλειά. Για το λόγο αυτό δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει επιλέξει έναν δρόμο ο οποίος είναι αρκετά προσωπικός και είναι κατι το οποίο οφείλει να διαχειριστεί η αντιπολίτευση στο πλαίσιο των εσωτερικών διαδικασιών. Βέβαια εσωτερικές διαδικασίες δεν έχουν υπάρξει, δεν έχει υπάρξει ακόμα συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να κάνει ακόμη και την αυτοκριτική από τις εκλογές ή να χαράξει μια νέα πορεία. Αυτά τα ζητήματα τα εσωτερικά θα τα λύσει όπως θα τα λύσει η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορούμε να παρέμβουμε και δεν έχουμε και το χρόνο να ασχοληθούμε περαιτέρω.

Για το ζήτημα του εκλογικού νόμου

Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας ψηφισμένος εκλογικός νόμος ο οποίος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, είναι ένας εκλογικός νόμος τον οποίο έφερε η παρούσα κυβέρνηση, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά συναιρεί δηλαδή τις δύο μείζονες διακυβεύσεις κάθε εκλογικού νόμου δηλαδή να έχει ένα χαρακτήρα αντιπροσωπευτικότητας και από την άλλη πλευρά να διασφαλίζει κάποιες συνθήκες κυβερνησιμότητας.

Θα το κάνατε αλλιώς δεδομένων των συνθηκών δηλαδή θα επαναφέρατε αν είχατε την δυνατότητα να επιστρέψετε πίσω το αρχικό μπόνους και όχι ένα πιο αναλογικό όπως έχετε φέρει τώρα;

Μερικές φορές αντιλαμβάνομαι ότι είμαστε όλοι εθισμένοι στο να αξιολογούμε τα πάντα με βάση τον πολιτικό καιροσκοπικό, υπάρχουν όμως και πιο θεσμικές στάσεις στα πράγματα και γενικά η παρούσα διακυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει μια εντελώς θεσμική στάση τα πράγματα. Η θεσμική στάση απαιτεί να πορευόμαστε με μια σταθερότητα εκλογική. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, συνεχίζει παρά της πολλαπλές κρίσεις η κυβέρνηση να έχει ένα σταθερό πρόγραμμα στηριγμένο στις δεσμεύσεις που ανέλαβε προεκλογικά άρα δεν υπάρχει καμία αλλαγή πλάνου σε αυτή τη συγκυρία η οποία να απαιτεί την ανανέωση της λαϊκής εντολής. Από την άλλη πλευρά τον εκλογικό νόμο εμείς δεν πρόκειται να έχουμε μια στάση αναλόγως του καιρού. Δεν πρόκειται δηλαδή να αλλάζουμε βασικές πολιτικές επιλογές αναλόγως του αν μας συμφέρει ή όχι κατά τις περιστάσεις άρα θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με συνέπεια όπως έχουμε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό πάνω από όλα όμως με σεβασμό απέναντι στους θεσμούς. Δεν θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ακούστε τη συνέντευξή του