Προστιθέμενη αξία στην άμυνα και την ανάπτυξη της Ελλάδας προσθέτει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το οποίο έχει αναβαθμιστεί χάρη στην παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Η γεωπολιτική θέση του παρέχει στη χώρα μας σημαντικό πλεονέκτημα καθώς αποτελεί πύλη εισόδου στα Βαλκάνια, την Μαύρη Θάλασσα και τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, πλεονέκτημα το οποίο αναδεικνύεται κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει κρίσης στην Ουκρανία.

Προς το παρόν οι αμερικανικές δυνάμεις μεταφέρουν μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στρατιωτικό υλικό, ωστόσο δεν αποκλείεται να το χρησιμοποιήσουν οι νατοϊκές δυνάμεις ως σημείο διέλευσης σε περίπτωση στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ισχυρή παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και η στάθμευση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη αποτελούν, επίσης, αποτρεπτικό παράγοντα και έναντι της τουρκικής επιθετικότητας προκειμένου να μην επαναλάβει όσα έκανε το 2020 στον Έβρο με το μεταναστευτικό.

Ενεργειακός κόμβος

Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι η αναμενόμενη ανάδειξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό κόμβο υγροποιημένου αερίου, με το οποίο θα εφοδιάζεται τόσο η χώρα μας όσο και τα υπόλοιπα Βαλκάνια, ενώ θα μπορεί να συνδεθεί και με τον TAP περιορίζοντας την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Μία πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου θα βρίσκεται μόνιμα αγκυροβολημένη σε σταθερό σημείο σε απόσταση 17,6 χλμ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού θα προωθείται το φυσικό αέριο στο εθνικό σύστημα μεταφορά προκειμένου να καταλήξει στους καταναλωτές.