Δριμύτατη κριτική στους Ευρωπαίους «παίκτες» για την διαχείριση των κρίσιμων εξελίξεων σχετικά με την Ουκρανία έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγορώντας τους για «λανθασμένη αντιμετώπιση» και απουσία κοινής στρατηγικής.

«Οι κ.κ Μακρόν και Σολτς θα έπρεπε να έχουν πάει μαζί σε Πούτιν και Μπάιντεν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, εκτιμώντας ότι κανείς αυτήν την στιγμή δεν μπορεί να έχει καθαρή άποψη για το προφίλ της σύγκρουσης που θα ακολουθήσει μετά την αναγνώριση από τη Ρωσία των Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, που παραβιάζει κατάφορα το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο και τις Συμφωνίες του Μινσκ.

«Ζοζέπ Μπορέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων», είπε κατηγορώντας ανοιχτά τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και την πρόεδρο της Κομισιόν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κινούνται με φόντο την απουσία κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής.

Μιλώντας στον Real FM, ο αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε τη θέση του για την κατάργηση των ομόφωνων αποφάσεων και την υιοθέτηση της απλής πλειοψηφίας για τις διαδικασίες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου τονίζοντας ότι «είναι άλλο το βέτο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και άλλο αυτό που αφορά στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και κυρώσεων».

Σε σχέση με την προκλητική στάση του Τούρκου Προέδρου απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, επισήμανε την πρότασή του για εμπάργκο όπλων από χώρες της Ε.Ε. προς την γειτονική χώρα, ενώ παρατήρησε με νόημα ότι είναι η δεινή η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία και ότι ο Ερντογάν έχει μπροστά του προγραμματισμένες εκλογές για το καλοκαίρι του 2023.