Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 21.00 (ώρα Ελλάδος) με αντικείμενο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι ένας πρώτος γύρος κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Μόσχας θα τεθεί σε ισχύ σήμερα, σύμφωνα με έναν ευρωπαίο διπλωμάτη, εν μέσω κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, οι κυρώσεις αυτές θα αφορούν περισσότερους πολιτικούς, ενώ θα απαγορεύουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Η ΕΕ επέλεξε να μην επιβάλει κυρώσεις εις βάρος του ίδιου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά αντίθετα να παγώσει τυχόν περιουσιακά στοιχεία που έχουν οι βουλευτές της ρωσικής κάτω βουλής, οι οποίοι υπερψήφισαν την αναγνώριση των δύο αυτών περιοχών, και να τους απαγορεύσει να ταξιδεύουν στις χώρες μέλη του μπλοκ.

Τράπεζες που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση αυτονομιστικών ενεργειών στην ανατολική Ουκρανία επίσης θα μπουν στο στόχαστρο των κυρώσεων και οι δύο αποσχισθείσες περιοχές θα εξαιρεθούν από την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για την εισβολή στην Ουκρανία, αναμένουν επικύρωση

Οι κυρώσεις, οι οποίες χθες, Τετάρτη, εγκρίθηκαν επί της αρχής από τους ΥΠΕΞ και επικυρώθηκαν από τους πρεσβευτές σήμερα το πρωί, χρειάζεται ακόμη να λάβουν επίσημη έγκριση από τους υπουργούς Εξωτερικών.

Αυτό συνήθως είναι μια τυπική διαδικασία και οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ μόλις δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα.