«Η ΕΕ πρέπει να καταλάβει ότι είναι μια υπερδύναμη, ένας οικονομικός γίγαντας που μέχρι στιγμής είναι πολιτικός νάνος», επισήμανε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τους δημοσιογράφους Ανδριάνα Ζαρακέλη και Λάμπρο Καλαρρύτη, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ με φόντο την αιματηρή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Μέχρι στιγμής έχουμε δει μια ΕΕ κατώτερη των περιστάσεων και δεν το λέω μόνο για την κρίση στην οποία βιώνουμε τώρα αλλά και παλαιότερα. Ξέρουμε ότι οι κυρώσεις που αναγγέλθηκαν πριν από 2-3 μέρες χαρακτηρίστηκαν εντελώς ασήμαντες για να μπορέσουν να πτοήσουν τον πρόεδρος Πούτιν κάτι που και ο ίδιος είπε ότι ‘’είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε’’, και μάλιστα είδαμε στο διάγγελμα του ότι αν κάποιοι προσπαθήσουν να μας εμποδίσουν ή μας απειλούν με σοβαρές συνέπειες αυτό το οποίο θα υποστούν δεν το έχουν ξαναδεί στην ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βόζεμπεργκ.

«Εκεί η ΕΕ πρέπει να καταλάβει ότι είναι μια υπερδύναμη, ένας οικονομικός γίγαντας που μέχρι στιγμής είναι πολιτικός νάνος. Καλείται να αποδείξει ότι μια Ένωση των 500 εκατομμυρίων πολιτών μπορεί να σταθεί απέναντι, να διασφαλίσει την ακεραιότητα των χωρών και το δικαίωμά τους σε αυτοδιάθεση με την έννοια του ορισμού των ορίων τους…», υπογράμμισε η ίδια.

ΔΗΜ: Δεν έχει κανένα τρόπο να τα επιβάλλει αυτά η ΕΕ, ούτε κοινή εξωτερική πολιτική έχει ούτε άμυνα έχει

«Έχει δύναμη όμως. Συμφωνώ ότι μέχρι στιγμής έχουμε αποτύχει να έχουμε μια κοινή εξωτερική πολιτική αλλά η ΕΕ έχει τη δυνατότητα αυτό που είπα πριν να το αποτυπώσει πολύ σοβαρές κυρώσεις οι οποίες δεν θα είναι μόνο κατά προσώπων, θα είναι ενδεχομένως με αναστολή των επενδυτικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, με στοχευμένες κυρώσεις οικονομικού περιεχομένου κατά περιφερειών, πιστεύω ότι θα τις ακούσουμε το βράδυ μετά την Σύνοδο Κορυφής και αυτό ενδεχομένως να επαναφέρει σε κάποιο βαθμό τη διπλωματική οδό γιατί άλλο τρόπο δεν έχει να αντιδράσει», τόνισε η «γαλάζια» ευρωβουλευτής.

«Συμφωνώ ότι εξωτερική πολιτική δεν έχει, έχει όμως μια διαφορετική πολιτική να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση κάτι από αυτά πρότεινε ο πρωθυπουργός», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Είμαι αισιόδοξη, πιστεύω ότι υπάρχει ένα plan B το οποίο θα το δούμε να αποτυπώνεται στην έκτακτη σύνοδο. Σε αυτή τη χρονική στιγμή που συνομιλούμε επειδή απότοκο της επίθεσης αυτής που σοβεί εδώ και μέρες είναι η τεράστια άνοδος της ενεργειακής κρίσης μένει να δούμε αυτό το οποίο προτείνεται δηλαδή ενδεχομένως ένα ταμείο από το ταμείο εκπομπής ρύπων, ένα πολύ σημαντικό ποσό οικονομικής βοήθειας και από την άλλη πλευρά μια ενιαία πολιτική που θα στηρίξει όχι μόνο την κοινωνία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αλλά και μια απόφαση για κοινή προμήθεια αερίου εκεί όπου δεν καλύπτονται», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Βόζεμπεργκ.

«Μην ξεχνάμε ότι έχουμε πολλών ταχυτήτων χώρες, έχουμε τη Γερμανία που εξαρτάται σημαντικά από το ρωσικό αέριο, η Αυστρία 100% από την άλλη ο Μακρόν έχει ενεργειακή επάρκεια γιατί είναι η μόνη χώρα που έχει πυρηνικά και έχει μια διαφορετική ενεργειακή πολιτική αλλά εδώ ή αποφασίζουν ότι εμφανίζεται ένα ενιαίο μέτωπο που πλέον αντιλήφθη ότι οι διαφορετικές ταχύτητες και τα οικονομικά συμφέροντα απομακρύνθηκαν από τον κίνδυνο που έπρεπε να έχει μια τέτοια υπερδύναμη και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, διαφορετικά δεν μπορώ να σκεφτώ την επόμενη μέρα», διαμήνυσε κλείνοντας.