Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στην ουκρανική κρίση άφησε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως είναι καταδικαστέο κάποιος να παραβιάζει διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα.

Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας επισήμανε πως δεν αντιλαμβάνεται την πολιτική των ίσων αποστάσεων την στιγμή που σημαία για την Ελλάδα είναι το Διεθνές Δίκαιο.

Ακόμη ανέφερε πως το φυσικό αέριο προς το παρόν έχει μείνει εκτός πολέμου καθώς δεν υπάρχει θέμα τροφοδοσίας της Δύσης από τη Ρωσία.

Τέλος τόνισε στη λιανική τιμή με βάση τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, η Ελλάδα είναι η 7η φθηνότερη χώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή πατούσε σε δυο βάρκες στο συγκεκριμένο θέμα. Υπήρχαν παράξενες τοποθετήσεις δυο ευρωβουλευτών του για τις όποιες εχουνε γίνει επανειλημμένως σχόλια και δεν χρειάζεται να επανέλθω. Του κ. Αρβανίτη και μετά του κ. Κούλογλου ο οποίος περίπου είπε οτι προκάλεσε και η Ουκρανία. Έχουμε ουσιαστικά με αυτή την αντίληψη μια εξίσωση και των δυο πλευρών. Ένα θέμα είναι προφανώς το διεθνές δίκαιο. Υπάρχει καποιος που παραβιάζει διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα, αυτό νομίζω είναι καταδικαστέο και δεν υπάρχει δεύτερη κουβέντα πάνω σε αυτό».

«Το δεύτερο είναι ότι ενώ συμβαίνει αυτό έχουμε συζητήσεις περί καταδίκης του πόλεμου γενικώς, της έντασης και της ανθρωπιστικής καταστροφής κτλ. προφανώς καταδικάζουμε και τον πόλεμο και την ανθρωπιστική καταστροφή κτλ το ερώτημα το οποίο όμως τίθεται είναι το εξής, σε εμας το 1974 θα μας άρεσε αν μια τρίτη χώρα καταδίκαζε τον πόλεμο στην Κύπρο και την ανθρωπιστική καταστροφή στην Κύπρο και δεν καταδίκαζε της Τουρκία η οποία εισέβαλλε και κατέλαβε ένα τμήμα ενός κυριάρχου κράτους; Επειδή είμαστε θύματα πρώτα από όλα θα πρέπει να μην το ξεχνάμε διότι εμάς η σημαία μας είναι το διεθνές δίκαιο και επίσης η υπεράσπιση των δικών μας συμφερόντων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Επειδή εμείς έχουμε αυτή την ώρα μια αμφισβήτηση από την πλευρά της Τουρκίας που έχει αρκετές ομοιότητες με την αμφισβήτηση που υπάρχει από τη Ρωσία στην Ουκρανία δεν αντιλαμβάνομαι αυτή η λογική των ίσων αποστάσεων γιατί αφού σημαία μας είναι το διεθνές δίκαιο και αφού θέλουμε για την επιβολή του διεθνούς δικαίου την αλληλεγγύη των συμμάχων μας τι νόημα έχει σε αυτή τη φάση η πολιτική των ίσων αποστάσεων και η αγνόηση των συμμαχιών από τις οποίες προσδοκούμε στήριξη», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι εδώ έχουμε μια στάση από ένα τμήμα της αντιπολίτευσης η οποία αν μη τι άλλο παραξενεύει. Πως είναι δυνατόν να αγνοείται όχι μόνο το παρελθόν, η διαδρομή της χώρας, η θέση της στο χάρτη και τα λοιπά αλλά και το παρόν. Τι αυτή την ώρα πρεσβεύει και τι αμφισβητεί η Τουρκία απέναντί μας και πως αυτό έχει αντανάκλαση στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία. Μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια απέναντι σε αυτή την κατάσταση; Θα ήθελα να ελπίσω ότι κάποια στιγμή θα καταλάβουν ότι το εθνικό συμφέρον που είναι πάνω από όλα επιβάλλει να ξεπεράσουμε ιδεολογικές αγκυλώσεις και παραδοσιακού τύπου τοποθετήσεις γιατί είδα μια συγκέντρωση του ΚΚΕ η οποία ξεκίνησε από τη ρωσική πρεσβεία και κατέληξε στην αμερικανική. Δεν το θεωρώ σοβαρό και ούτε είναι κάτι που θα περίμενε κανείς με μια προσέγγιση κοινής λογικής. Δηλαδή ας καταδικάσουμε τους αμερικάνους όσο θέλουμε αλλά δεν είναι καν εμπόλεμοι», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την ακρίβεια, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Το σκηνικό αλλάζει κάθε μέρα και δεν θα έπρεπε κανείς με σιγουριά να προδικάσει. Παραδείγματος χάριν το θέμα με το Swift δεν υπήρχε μέχρι χθες, δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο. Μέχρι στιγμής στον τομέα της ενέργειας το φυσικό αέριο έχει μείνει εκτός του πολέμου. Δεν υπάρχει θέμα προς το παρόν τροφοδοσίας της Ευρώπης από τη Ρωσία και δεν υπάρχει και θέμα κυρώσεων σε αυτό τον τομέα από την πλευρά της Ευρώπης. Αυτό εξηγεί γιατί την Πέμπτη ανέβηκε αρκετά η τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς και την Παρασκευή έπεσε, δεν ξέρω τι θα γίνει σήμερα και αύριο. Το βέβαιο είναι ότι έχουμε μια ευμετάβλητη κατάσταση, κατάσταση η οποία προφανώς εγκυμονεί κινδύνους και για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της ανάγκης μιας ευρωπαϊκής πολιτικής, ευρωπαϊκής παρέμβασης και ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης για τα ενεργειακά θέματα πράγμα το οποίο εγκρίθηκε και είναι στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής».

«Ελπίζω όλοι αυτοί που θεωρούσαν την κρίση στην ενέργεια ''κρίση Μητσοτάκη'', εννοώ με τις αυξήσεις των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου τώρα που βλέπουν τη συζήτηση και βλέπουν τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη για το συγκεκριμένο θέμα να έχουν προσγειωθεί επιτέλους στην πραγματικότητα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την αυξημένη τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, ο υπουργός τοποθετήθηκε λέγοντας: «Στη λιανική τιμή είμαστε η 7η φθηνότερη χώρα σε όλη την Ευρώπη στο ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι ακριβά, προφανώς ακρίβυνε το ηλεκτρικό ρεύμα λόγω των καταστάσεων αυτών και λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπήρχε για το φυσικό αέριο πάντως στην λιανική είμαστε η 7η φθηνότερη, στη χονδρική ειμαστε όντως ακριβά αλλά στη συνέχεια με διάφορες παρεμβάσεις που γίνονται στη λιανική η τιμή είναι αυτή που σας είπα. Μέχρι τώρα έχουν δοθεί 2 δις από το Ταμείο Ρύπων από την κυβέρνηση και έχουν δοθεί 600 εκατομμύρια από τη ΔΕΗ στις εκπτώσεις που κάνει τις οποίες δεν θα μπορουσε να κάνει αν δεν είχε κερδοφορία και αν δεν είχε προηγηθεί η εξυγίανση της. Από εδώ και πέρα προφανώς υπάρχουν οι δυνατότητες και πάλι από το Ταμείο Ρύπων αλλά επειδή η κατάσταση φαίνεται ότι οξύνεται για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός για μια ακόμα φορά έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο Κορυφής και περιλαμβάνεται ήδη στα συμπεράσματα απόφαση ότι η ΕΕ θα το εξετάσει και θα λάβει μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Για τα προβλήματα στον ΕΦΚΑ, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Την προηγούμενη εβδομάδα που έλεγα ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα στον ΕΦΚΑ οι συνάδελφοι από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης μου λέγανε ότι στοχοποιώ τους υπαλλήλους. Εγώ δεν στοχοποιώ κανέναν, περιγράφω ένα πρόβλημα το οποίο το βιώνουν όλοι οι έλληνες που συναλλάσσονται με τον ΕΦΚΑ. Εκείνο το oποιο έχουμε επιδιώξει να κάνουμε είναι να κάνουμε κάποια βήματα βελτίωσης και με κάποια bypass τα οποία έχουμε κάνει για αυτό είχαμε πέρυσι χρονιά ρεκόρ στην έκδοση των συντάξεων, από 123 χιλιαδες αποφάσεις το ’19 πήγαμε στις 161 χιλιάδες αποφάσεις το 2020 και στις 225 χιλιάδες αποφάσεις το 2021, για αυτό με το 1555 έχουμε σταματήσει την ντροπή των κατεβασμένων τηλεφώνων».

«Πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα και για αυτο το λόγο περάσαμε αυτό τον τρισκατάρατο νόμο για τον οποίο ήρθαν και μίλησαν οι αρχηγοί των κομμάτων για να μου επιτεθούν, και με αυτόν προσδοκούμε ότι θα κάνουμε βήματα και στον ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ και στην προσέλευση στελεχών και στις προμήθειες, στην επιτάχυνσή τους δηλαδή γιατι και εκεί υπάρχουν καθυστερήσεις, και στην αξιοποίηση της περιουσίας. Δεν μπορεί να γίνει κάποιο θαύμα, να πατήσω ένα κουμπί να αλλάξει ο ΕΦΚΑ από τη μια στιγμή στην άλλη πλήρως, εκείνο το οποίο όμως έχουμε κάνει σε σχέση με τις συντάξεις είναι ότι έχουμε και έναν άλλο μηχανισμό πια που είναι ο μηχανισμός παράκαμψης του ΕΦΚΑ και στις συντάξεις, σε κάποιες περιπτώσεις, όπου μπορείς να πας σε έναν πιστοποιημένο δικηγόρο ή λογιστή. Η βασική μας κατεύθυνση είναι να αλλάξει πορεία ο ίδιος ο ΕΦΚΑ», διαμήνυσε κλείνοντας.