Σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και στις εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όταν ρωτήθηκε αν στο συμβούλιο των υπουργών άμυνας της ΕΕ θα ληφθεί απόφαση να μας ζητηθεί να πάνε στην Ουκρανία μαχητικά και πιλότοι, ο κ. Οικονόμου δεν το απέκλεισε, λέγοντας  πως «Η χώρα μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους εταίρους και τους συμμάχους της στην αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Θα περιμένουμε την συνεδρίαση και αντίστοιχα θα τοποθετηθούμε».

«Δεν πρέπει να εξισώνουμε το θύτη με το θύμα» 

Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαφωνούν με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, ο Γ. Οικονόνου ανέφερε τα εξής:

«Η χώρα οφείλει να είναι καθαρά και ανυποχώρητα απέναντι σε πράξεις που συνιστούν αναθεώρηση του Διεθνούς Δικαίου, απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όχι απλώς καταδικάζουμε. Ζητάμε και υποστηρίζουμε κυρώσεις, υποστηρίζουμε ενεργά το λαό της Ουκρανίας. Δεν πρέπει να παίρνουμε αποστάσεις. Δεν πρέπει να εξισώνουμε το θύτη με το θύμα. Η στάση μας είναι απολύτως εναρμονισμένη με τις αποφάσεις όλου του δυτικού κόσμου, με τους εταίρους μας στην ΕΕ και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Είναι αναγκαίες αποφάσεις που ελήφθησαν με το δέοντα τρόπο και ύστερα από την εξουσιοδότηση που έδωσε το ΚΥΣΕΑ».

Ερωτηθείς αν θα ακολουθήσει και δεύτερο πακέτο στήριξης στην Ουκρανία, απάντησε ότι προς το παρόν έχουμε μείνει σε αυτό που παραδόθηκε χθες και είμαστε σε συνεννόηση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Επίσης, σε ερώτηση αν έπρεπε να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ πρώτα είπε ότι δεν προβλέπεται αυτό για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ή υλικού, ενώ απαντώντας σε όσους λένε ότι υπάρχει ζήτημα γιατί δεν εκλήθη ο Νίκος Δένδιας απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα και πρόσθεσε: "Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να ασχολείται κανείς με παραμύθια και ίντριγκες".

Για τον Έλληνα πρέσβη που έφυγε από το Κίεβο 

Για τον Έλληνα πρέσβη που έφυγε από το Κίεβο ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι επικοινώνησε με το Υπουργείο Εξωτερικών και είπε ότι δεν πληρούνται οι συνθήκες ασφάλειας και γι' αυτό ζητά άδεια να φύγει, άδεια που του δόθηκε. Πρόσθεσε ότι συνεχίζουν να βρίσκονται στην Οδησσό και τη Μαριούπολη προξενικές αρχές ενώ ενεργούν και οι πρεσβείες μας στις όμορες χώρες.

Σχετικά με τις προσφυγικές ροές που αναμένονται από την Ουκρανία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι και πως εξετάζεται ρύθμιση για να τους δοθεί 12μηνη άδεια παραμονής και εργασίας. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει τη δημιουργία μηχανισμού κατανομής αυτών των ανθρώπων στην ΕΕ.

Τέλος, ερωτηθείς για την ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας παρέπεμψε στην απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών.