Το ηχητικό ντοκουµέντο µε τις καταγγελίες του επιχειρηµατία Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2016, σε βάρος της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, που είδε το φως της δηµοσιότητας, προκαλεί αλυσιδωτές εξελίξεις σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο. Πρόκειται για µια συνοµιλία του επιχειρηµατία µε µια γυναίκα, τη ∆.Μ., η οποία όπως προκύπτει από το ηχητικό δηλώνει έµπιστη φίλη της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, και αποκαλύφθηκε από την ιστοσελίδα iefimerida.

H υπόθεση δεν είναι άγνωστη. Στις 11 Μαΐου 2016, ο επιχειρηµατίας Ανδρέας Βγενόπουλος δίνει συνέντευξη Τύπου και γνωστοποιεί πως κατέθεσε µηνυτήρια αναφορά καταγγέλλοντας την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. Η ηχογραφηµένη συνοµιλία, που έχει διάρκεια 41 λεπτά, επιβεβαιώνει την ύπαρξη των συναντήσεών του µε τη ∆.Μ. το 2016, οι οποίες µε βάση το ηµερολόγιό του ανέρχονται σε δεκαεπτά. Tα «βιβλία», όπως αναφέρεται στο ηχητικό, θα παραδίδονταν στον γιο της κυρίας Θάνου, γεγονός το οποίο ο ίδιος ο γιος αρνείται κατηγορηµατικά.

45
Κατά τη διάρκεια της συνοµιλίας, η επιχειρηµατίας τού λέει χαρακτηριστικά: «Αν, κύριε πρόεδρε, δίνατε οποιαδήποτε χρήµατα, θα πήγαιναν σε εκείνη αυστηρά και µόνο σε εκείνη. Αν δίνατε χρήµατα, θα πήγαιναν ακριβώς µόνο σε αυτήν και αυτό θα φαινόταν και στην πορεία, και όλα, και η αλήθεια πάντα βγαίνει». Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, φορτισµένος, όπως αποτυπώνεται στο ηχητικό ντοκουµέντο που ήρθε στο φως της δηµοσιότητας τώρα, της απαντά: «Εγώ θεωρώ ότι από τη στιγµή που ένας άνθρωπος µπαίνει στα βιβλία και ζητάει βιβλία και λέει “βιβλία” και παίρνει βιβλία, όταν, λοιπόν, κάποια συγκεκριµένη στιγµή θέλει να µάθει το µέγεθος της βιβλιοθήκης και µαθαίνει ένα µεγάλο µέγεθος βιβλιοθήκης, εκεί πέρα βγαίνει και καθαρίζει. Και πουλάει και Παπαγγελόπουλο και λοιπά».

Σε άλλο σηµείο, ο επιχειρηµατίας υπενθυµίζει στη συνοµιλήτριά του, όταν εκείνη του λέει ότι, εφόσον προχωρήσει σε καταγγελία, δεν θα επιβεβαιώσει τα λεγόµενά του (όπως κι έγινε), πως του είχε πει ότι η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου ανέµενε να µιλήσουν «πρώτα ο Τσίπρας και ο Παπαγγελόπουλος», για να αρχειοθετηθεί η υπόθεση.

Η επιχειρηµατίας µάλιστα δεν διστάζει να περιγράψει την κυρία Θάνου ως το πρόσωπο που «λύνει και δένει», καθώς λέει ότι εκείνη διόρισε ακόµα και τον… ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο. «...Το ξέρω εγώ, η ίδια µε είχε πάρει, δεν το άκουσα από το “ράδιο αρβύλα”, και αυτή έβαλε τον Παυλόπουλο -πιστεύω εγώ, ταπεινή µου γνώµη- και από τις πληροφορίες που έχω, που λέµε µαζί της. Και αυτή έβαλε τον Παπαγγελόπουλο και αυτά που λένε είναι βλακείες», λέει κατά τη διάρκεια της συνοµιλίας της µε τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Η συνάντησή τους καταλήγει πάντως µε τον επιχειρηµατία οργισµένο να ξεκαθαρίζει στην «αγγελιαφόρο» ότι κατέστρεψαν τη ζωή του ίδιου και των συνεργατών του και πλέον αυτό που επιθυµεί είναι η απόδοση δικαιοσύνης. «Ολες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να παρέµβουν στη ∆ικαιοσύνη µε τον άλφα ή βήτα τρόπο. ∆εν υπάρχει καµία κυβέρνηση, όσο έχω ζήσει εγώ τουλάχιστον, που να µην τους αρέσει να ελέγχουν µε κάποιον τρόπο και εν µέρει τη δικαστική εξουσία», λέει εµφατικά ο επιχειρηµατίας.

Αρνείται κάθε σχέση

Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου µετά τη δηµοσιοποίηση του ηχητικού ντοκουµέντου έκανε λόγο για «κατασκευασµένη, άθλια συκοφαντία από τον τότε ελεγχόµενο από τη ∆ικαιοσύνη Ανδρέα Βγενόπουλο» και απέδωσε τη δηµοσιοποίηση του ηχητικού τώρα σε πολιτικές σκοπιµότητες. «Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από τα σοβαρά καθηµερινά τους προβλήµατα, εµπλέκοντας το όνοµά µου σε υπόθεση διαφθοράς», ανέφερε µεταξύ άλλων η κυρία Θάνου. Από την πλευρά του, ο γιος της, Σπυρίδων Χριστόφιλος, χαρακτήρισε απόλυτα στηµένη και τη συνοµιλία και τη µήνυση του επιχειρηµατία. Πλέον, θα µελετηθεί εάν συντρέχουν λόγοι ανάσυρσης της υπόθεσης από το αρχείο.