«Καλή η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή που κινήθηκε σε τόνους συνεννόησης», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ και στη Δύση, σημειώνοντας πως έχουμε απόλυτο συμφέρον αυτό που έγινε εκεί να έχει κόστος για τον επιτιθέμενο διότι «έχουμε έναν εδώ που αποθρασύνεται».

Ακόμη, ανέφερε ότι για να έχουμε τον Ερντογάν απολογούμενο στον αναθεωρητισμό του, θα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη θέση όπως έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την αυτοκριτική του.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και με το αίτημα για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών:

Ήταν μια καλή συζήτηση η χθεσινή, κινήθηκε σε τόνους συνεννόησης και οι τρεις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις συνέπεσαν και στην απερίφραστη καταδίκη όσων εξωφρενικών συμβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία αλλά και στις κυρώσεις. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια μόνιμη καταφυγή του ΣΥΡΙΖΑ σε διαδικαστικά που δείχνει ένα έλλειμμα επιχειρημάτων. Είναι υποκριτικό να σας πω γιατί θυμάστε τι γινόταν πριν από λίγα χρόνια, είχαμε τις Πρέσπες, είχαμε πολλά Έγινε κάτι την Πέμπτη η κυβέρνηση έπρεπε να λειτουργήσει πάρα πού γρήγορα, υπήρξε ΚΥΣΕΑ, υπήρξαν αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου το Σάββατο και λήφθηκε η απόφαση την Κυριακή, έχουν ενημερωθεί οι πάντες υπάρχει η συζήτηση στη Βουλή σε ανώτατο επίπεδο χθες και έτσι θα προχωρήσουμε. Είναι προφανές ότι έχουμε μια υπεύθυνη κυβέρνηση , δημοκρατικά νομιμοποιημένη απολύτως η οποία παίρνει τις αποφάσεις και παίρνει και το κόστος. : Η ενημέρωση είναι συνεχής, υπάρχουν τα κανάλια, ο κ. Δένδιας προφανώς είναι πάντα διαθέσιμος και το κάνει. Είχαμε την ουσιαστική συζήτηση χθες και έτσι θα προχωρήσουμε.

Ερωτηθεις που ανήκει η Ελλάδα

Προφανώς έχουμε πολιτική προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά η χώρα ανήκει στην ΕΕ και ανήκει πολιτισμικά, πολιτικά στρατηγικά στη Δύση, στη δυτική συμμαχία.  Δεν μπορούμε από τη μια να κατηγορούμε την Ευρώπη για αμηχανία γεωστρατηγική και μόλις πάει να βγει από τη γεωστρατηγική της αμηχανία να είμαστε αμήχανοι. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε και δικαίως την Ευρώπη για γεωστρατηγική αφέλεια και γεωστρατηγική αμηχανία και όταν πάει να γυρίσει σελίδα, που γυρνάει σελίδα βλέπετε τι έκαναν οι Γερμανοί, βλέπετε τι κάνουν οι Σκανδιναβοί, βλέπετε ακόμα και τους Ελβετούς να βγαίνουν από την ουδετερότητα. Βλεπετε τους Ποδέμος μαζί με τους σοσιαλιστές να παίρνουν αυτή την απόφαση που παίρνουν, δεν μπορεί η Πορτογαλία να είναι πιο μπροστά από εμάς διότι εμείς πέραν των άλλων έχουμε απόλυτο συμφέρον αυτό που έγινε εκεί και έχει κόστος για τον επιτιθέμενο γιατι έχουμε έναν εδώ που αποθρασύνεται και ο οποίος παρακολουθεί στα ανατολικά μας τι θα συμβεί. αν δεν συμβεί τίποτα στον επιτιθέμενο και περάσει αυτό και το καταπιούμε και ξεχαστεί είναι προφανές ότι ο τούρκος ο οποίος έχει το Βαρώσι και θέλει να το προσαρτήσει στα Κατεχόμενα ο οποίος έχει τα παραβατικά στο Αιγαίο παίρνει το λάθος μήνυμα.

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απέναντι στις στρατιωτικές δαπάνες και τώρα δικαιωνόμαστε, διπλασιάζουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς όλοι οι ευρωπαίοι, επειδή ήταν απέναντι στην ελληνογαλλική και τώρα δικαιωνόμαστε διότι συσπειρώνεται η Ευρώπη. Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απέναντι στην οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία που ήρθε στο ευρωκοινοβούλιο και καταψήφισε και τώρα το καταπίνει και λεει να πούμε κυρώσεις. Επειδή ακόμα και στις κυρώσεις στελέχη του μέχρι χθες ανέβαζαν αναρτήσεις και κάνανε δηλώσεις εναντίων ίσων αποστάσεων θέλω να σας πω ότι είναι μονίμως πίσω. Εδώ χρειάζεται να καταλάβουμε τι νέα εικόνα που έχουμε μπροστά μας, και βεβαίως η Αμερική είναι άλλο. Δεν είναι ότι θέλουμε την Ευρώπη αυτόνομη για να αντιπαρατεθεί με την Αμερική ή τα συμφέροντά μας είναι γιατί η Αμερική αποχωρεί, δεν ενδιαφέρεται με τον ίδιο τρόπο άλλωστε αυτό πληρώνουμε και στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη, και πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει για τα δικά της συμφέροντα.

Για το αν πιστεύει ότι μπορεί να είναι «ευσεβείς πόθοι» αυτό που κάνουμε εμείς για τους άλλους 

Δεν αιθεροβατώ, είμαι ρεαλιστής. Στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν κλειδωμένες πραγματικότητες, υπάρχει ρευστότητα και πρέπει να είμαστε πάντοτε προετοιμασμένοι για όλα όμως για να έχουμε τον Ερντογάν απολογούμενο στον αναθεωρητισμό του γιατί σήμερα αν τολμήσει και μιλήσει για αλλαγή συνθηκών καταλαβαίνετε πως θα αντιδράσει ο Φιλανδός, ο Γερμανός, ο Βρετανός. Καταλαβαίνετε το κλίμα που έχει δημιουργηθεί πια στο ΝΑΤΟ. Για να μπορούμε όμως να τον έχουμε απολογούμενο θα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη θέση όπως έχει ο κ.Μητσοτάκης, όπως είχε από την αρχή της κρίσης σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την αυτοκριτική του, να μας πει για τις αμυντικές, να μας πει γιατί δεν ψήφισε την οικονομική βοήθεια.

Για το δόγμα «boots on the ground»

Το boots on the ground δεν αλλάζει. Η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ έχει αποφασίσει ότι δεν θα συμμετάσχει στρατιωτικά σε αυτο τον πόλεμο και σε αυτές τις επιχειρήσεις. Θα στηρίξει οικονομικά, θα στηρίξει με κυρώσεις, θα στηρίξει με υλικό αλλά δεν υπάρχουν boots on the ground δυτικές , ευρωπαϊκές ή ελληνικές.

Ακούστε τη συνέντευξή του