Για το όραμά του για την Καλλιθέα και τα έργα που έχει δρομολογήσει η δημοτική αρχή μιλά στο E-ota της εφημερίδας Παραπολιτικά ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Κάρναβος.

Κύριε Κάρναβε, είστε για δεύτερη φορά εκλεγμένος Δήμαρχος Καλλιθέας και ήδη βρισκόμαστε το μέσο της δεύτερης θητείας σας. Ποιες αλλαγές έγιναν στην πόλη σας αυτά τα χρόνια;

Η Καλλιθέα προχώρησε σημαντικά τα προηγούμενα επτά χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι όταν οι πολίτες της Καλλιθέας μας εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά στη διοίκηση του Δήμου, η πόλη είχε μείνει πολύ πίσω.

Τα προηγούμενα χρόνια δώσαμε μεγάλο αγώνα για να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος.

Δώσαμε μεγάλο βάρος στην καθαριότητα η οποία βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση, δίχως οχήματα και εξοπλισμό. Ετσι, ανανεώσαμε τον στόλο των οχημάτων μας, και μάλιστα, μετά την άφιξη των τελευταίων οχημάτων που αναμένουμε, σε λίγους μήνες, θα έχουμε ίσως τον νεότερο στόλο οχημάτων σε όλη τη χώρα. Ανανεώσαμε την υλικοτεχνική υποδομή του Δήμου μας, εγκαταστήσαμε δίκτυο ελεύθερου Wi Fi σε 23 μέχρι τώρα σημεία και υιοθετήσαμε καλές πρακτικές διοίκησης, σημειώνοντας τεράστια πρόοδο στην εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών.

Εγκαταστήσαμε ιδιωτική ασφάλεια στις πλατείες Κύπρου και Δαβάκη αλλά και στους δρόμους της πόλης με νυχτερινές περιπολίες από δύο οχήματα. Πρόσφατα επεκτείναμε τις περιπολίες αυτές και σε όλα τα σχολεία μας. Παράλληλα, έχουμε ενισχύσει το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα με τη δωρεά τριών περιπολικών αυτοκινήτων.

Πριν από λίγο καιρό παραδώσαμε στην πόλη μας, πλήρως ανακατασκευασμένο, ένα από τα ομορφότερα και πιο ιστορικά κτίρια της Καλλιθέας, το «Κόκκινο Σχολείο» το οποίο στεγάζει το Δημοτικό μας ωδείο. Ένα έργο που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη διοίκηση, υπήρχαν όμως πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα στην χρηματοδότηση, που ξεπεράστηκαν από εμάς, με πολύ δουλειά και συντονισμένες ενέργειες.

Παραδώσαμε επίσης, ανακαινισμένο και διαμορφωμένο τον ιστορικό χώρο-σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης στην πόλη μας, το σπίτι «Κάστρο» της οδού Μπιζανίου, έργο που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής.

Τη χρονιά που μας πέρασε, ξεκίνησε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και η λειτουργία, με μεγάλη ανταπόκριση, του Κέντρου Ενημέρωσης & Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ) Καλλιθέας. Μια πολύ χρήσιμη (ωφέλιμη, ευεργετική) υπηρεσία για την Καλλιθέα και την τοπική μας οικονομία.

Σημαντική αναβάθμιση των υποδομών της πόλης, προσθέτουν τα αντιπλημμυρικά έργα στην πόλη μας και ιδιαίτερα στις «Τζιτζιφιές» και στου «Χαροκόπου». Τόσο τα έργα που πραγματοποίησε ο Δήμος μας αλλά και κυρίως αυτά του νέου συλλεκτήρα υδάτων και της σύνδεσης με την παραλία, που εκτελέστηκαν από την Περιφέρεια. Εκτιμούμε ότι δόθηκε οριστική λύση στο πρόβλημα των πλημμυρών στην πόλη, εκτός βέβαια από την περίπτωση κάποιου εξαιρετικώς απρόβλεπτου γεγονότος.

Ποια άλλα έργα έχετε προγραμματίσει για την Καλλιθέα;

Φωτογραφια_Δημ__Καρναβου__1_
Ο προγραμματισμός των έργων στην Καλλιθέα εξελίσσεται ταχύτατα, παρά την όποια αναγκαστική καθυστέρηση εξαιτίας της πανδημίας. Πέρα από τα προγραμματισμένα έργα που θα χρηματοδοτήσουμε εμείς σαν Δήμος, χρησιμοποιούμε επιπλέον και τα χρηματοδοτικά προγράμματα που απευθύνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση όπως, το ΕΣΠΑ, το Πράσινο Ταμείο, το Ταμείο Ανάπτυξης, τις ΟΧΕ-ΒΑΑ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης) και το «Αντώνης Τρίτσης».

Ειδικά για το «Αντώνης Τρίτσης», κάναμε μια πολύ υπεύθυνη και απαιτητική προετοιμασία υποβάλλοντας ώριμες και βιώσιμες προτάσεις των οποίων απόρροια θα είναι η αποτελεσματική αναβάθμιση της πόλης μας. Πρόκειται για προτάσεις με 14 έργα εκτιμώμενης αξίας 28 εκατομμυρίων ευρώ και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι διότι ήδη, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του μεγαλύτερου έργου, ύψους δώδεκα εκατομμυρίων τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ (12.400.000€) για την κατασκευή Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου, στις παλιές εγκαταστάσεις των πλυντηρίων του ΙΚΑ δίπλα στην πλατεία Δαβάκη, συνολικού προϋπολογισμού δεκατεσσάρων εκατομμυρίων οκτακοσίων πενήντα πέντε χιλιάδων οκτακοσίων ευρώ (14.855.800€). Είμαστε σε στάδιο αναμονής της έγκρισης και των υπολοίπων προγραμμάτων, σχετικά με τις Έξυπνες Εφαρμογές Πόλεων (Smart Cities), όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η Δημοτική Συγκοινωνία με Ηλεκτροκίνηση και τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας καθώς επίσης και των ολοκληρωμένων προγραμμάτων για την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία. Μία πολύ αξιοσημείωτη μελέτη επίσης για την πόλη μας είναι και αυτή της αξιοποίησης της οικίας του ήρωα της μάχης της Πίνδου Συνταγματάρχη Δαβάκη.

Πρόσφατα δε, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η αίτηση του Δήμου μας για χρηματοδότηση της Εκπόνησης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχουμε ακόμη προγραμματίσει στην πόλη μας και βρίσκονται σε ώριμο στάδιο και πολλά άλλα μεγάλα έργα. Αναφέρω μόνο ενδεικτικά κάποια, όπως:
Η αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της Καλλιθέας, με το πρόγραμμα του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου.

Η ανάπλαση της πλατείας Δαβάκη, όπου προχωράει ο διαγωνισμός.

Η ψηφιακή και ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων και άλλα μικρότερα έργα υποδομών.

Μεγάλο έργο για την περιοχή μας είναι και η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης από την Περιφέρεια Αττικής, όπου έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση και βρισκόμαστε σε αναμονή της προκήρυξης της δεύτερης φάσης του έργου το οποίο παρακολουθούμε στενά και πιέζουμε ώστε να μην υπάρξουν περεταίρω καθυστερήσεις.

Τέλος, αλλά μεγάλης σπουδαιότητας είναι η συνεχής και σταθερή διεκδίκηση από εμάς, της έλευσης γραμμής του Μετρό από την περιοχή μας για την οποία ελπίζουμε σε θετικά αποτελέσματα σύντομα.

Μαζί με τους Δήμους Αλίμου και Π. Φαλήρου έχετε δημιουργήσει τον Σύνδεσμο Δήμων Νότιας Αττικής, στον οποίο είστε Πρόεδρος. Ποιες δράσεις γίνονται εκεί;

Εχουν αρχίσει να υλοποιούνται τα προγράμματα που εξασφαλίσαμε από το πρόγραμμα των ΟΧΕ ΒΑΑ μέσω του ΣΥΔΝΑ. Ετσι, μετά τη σύμβαση για τις δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην περιοχή, ξεκίνησαν τρία ακόμη σημαντικά προγράμματα: Η δημιουργία Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας, προϋπολογισμού 4.400.000 ευρώ, μια βασική προεκλογική μας υπόσχεση, για δωρεάν παροχή επιχειρηματικών εργαλείων σε επιχειρήσεις της περιοχής μας, με ανάδοχο την κοινοπραξία των εταιριών ICAP και Grant Thornton και άλλα δύο προγράμματα που αφορούν σε επιδοτούμενη κατάρτιση 750 ανέργων και 250 εργαζομένων, συνολικού ύψους 5.000.000 ευρώ.

Ποιο είναι το όραμά σας για την Καλλιθέα;
Το όραμά μας είναι να βάλουμε την Καλλιθέα στη θέση που της αξίζει ανάμεσα στις σύγχρονες μεγάλες πόλεις αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και όλα εκείνα τα ιδιαίτερα κοινωνικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά που την κάνουν μια πόλη ιδιαίτερη και ξεχωριστή. Οι στόχοι αυτής της προσπάθειας λοιπόν έχουν σαν βάση την κοινωνική συνοχή, την προσβασιμότητα και την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.