Τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στη ζωή και την καθημερινότητα των ευρωπαϊκών νοικοκυριών, ιδιαίτερα μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς και την ανάγκη ενεργειακής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζήτησαν, με πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και συμμετοχή της Προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι ευρωβουλευτές και εθνικοί βουλευτές της οικογενείας του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος.

Στην εκδήλωση, επισημάνθηκε ότι η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί πλέον βασική προϋπόθεση ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο όλες οι δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής, με την πράσινη μετάβαση να έχει πλέον αποκτήσει γεωπολιτικό χαρακτήρα.

Οι ευρωβουλευτές και εθνικοί βουλευτές ανέφεραν ότι αν και τα κράτη-μέλη έχουν ήδη υιοθετήσει εθνικές πολιτικές στήριξης των νοικοκυριών, μια κρίση αυτού του επιπέδου επιβάλλει έναν πιο άμεσο και ενιαίο ευρωπαϊκό συντονισμό για την περαιτέρω ανακούφιση των πολιτών. Ως εκ τούτου, κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει μια ενιαία Ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της ενέργειας.

Παράλληλα, όλοι συμφώνησαν η Ένωση δεν μπορεί πλέον να εξαρτάται από αυταρχικά καθεστώτα, τα οποία χαρακτηρίζονται από αλυτρωτικές και αναθεωρητικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις.

Τέλος, τονίστηκε ότι η μετάβαση μας στην πράσινη εποχή δεν θα πρέπει να μειώσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αλλά αντίθετα να εγγυηθεί την καινοτομία και την πρωτοπορία του ευρωπαϊκού επιχειρείν, όπως και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Esther de Lange αρμόδια για την Ομάδα Εργασίας για το περιβάλλον, ο Ευρωβουλευτής Peter Liese συντονιστής του ΕΛΚ για θέματα περιβάλλοντος, ο Marian Marinescu συντονιστής του ΕΛΚ για θέματα μεταφορών και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλικής Γερουσίας Jean-Francois Rapin.