Ο πρώην υπουργός Ενέργειας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε, μιλώντας για τις επιπτώσεις στην ενέργεια εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη και το νέο γεωπολιτικό κλίμα, επισήμανε τα κάτωθι:

Για το τι θα μπορούσε να σημαίνει για την Ευρώπη η διακοπή εισαγωγής φυσικού αερίου από τη Ρωσία 

 Μου κανει εντύπωση, τα είπε ο Μπορέλ αυτά; Αυτό είναι σαν να πυροβολείς τα πόδια σου. Η Ευρώπη το 2021 έκανε εισαγωγή από τη Ρωσία περίπου 160 bcm που είναι το 40% της συνολικής κατανάλωσης. Αυτά τα 160 από Ρωσία οριακά να μπορούν από αυτά τα 50 να αντικατασταθούν με ας πούμε από τον καινούργιο αγωγό της Ελλάδος τον East Med, να φορτώσει περισσότερο ο αγωγός TAP, να έρθουν καινούργια φόρτια LNG, όλα αυτά μαζί οριακά φτάνουν για να καλύψουν μια επιπλέον ποσότητα της τάξης των 40-50 bcm. Οριακά και υπό πολλές προϋποθέσεις και σε δυο με τρία χρονιά γεμάτα.

Αν σταματήσει η ροή φυσικού αερίου η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη. Δηλαδή αν από την Ευρώπη λείψουν τα 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αυτό θα είναι πάνω από το 1/4 του αερίου συνολικά που καταναλώνει η Ευρώπη. Είναι μια τρέλα, αυτά όλα είναι παραλογισμοί. Είναι σαν να μου λέτε ότι η Ευρώπη θα πάρει απόφαση να μην κάνει εισαγωγή ρώσικου σιταριού. Δεν καταλαβαίνω εμείς μόνοι μας θα κάνουμε δύσκολη τη ζωή στα νοικοκυριά μας και στις επιχειρήσεις μας; Δόξα τω Θεώ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι εξαιρετικά αυστηρές.

Για το τι θα γίνει στην περίπτωση που η Ρωσία κάνει αντίποινα με το φυσικό αέριο 

Εγώ αυτό θα φοβόμουν μήπως ο Πούτιν μέσα στον παραλογισμό που διαπνέει όλες του τις κινήσεις στην Ουκρανία μην προβεί σε τέτοιες απονενοημένες κινήσεις. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ακραίο ακρότατο σενάριο το οποίο θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Για το αν μπορεί να σταματήσει η παραγωγή ρεύματος με φυσικό αέριο

«Για να ξαναβάλεις μαζικά να δουλέψουν 5-6 μονάδες επιπλέον με λιγνίτη σημαίνει ότι θα πρέπει να τις συντηρήσεις γιατί αυτές οι μονάδες από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη είχε συμφωνηθεί με την ευρωπαϊκή επιτροπή να αποσυρθούν απλά η σημερινή κυβέρνηση κάνει την απόσυρση δυο-τρία χρόνια».

Πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο αν χρειαστεί;

«Θέλει πολύ δουλειά, μπορεί να θέλει 1-3 μήνες δεν ξέρω την κατάσταση. Οικονομικά αν κάναμε αυτή τη συζήτηση πριν από 6-8 μήνες που τα δικαιώματα ρύπων ήταν στο Θεό και αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που έγινε η επίσπευση της απόσυρσης των λιγνιτικών τώρα τα δικαιώματα έχουν πέσει κάπως άρα το κόστος σήμερα θα είναι μικρότερο από το αντίστοιχο κόστος πριν από ένα χρόνο».

«Αυτό που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και φαίνεται ότι γίνεται αποδεκτό από το Συμβούλιο Κορυφής και από την ευρωπαϊκή επιτροπή δηλαδή η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου που θα στηρίξει όλα τα νοικοκυριά είναι η μοναδική ρεαλιστική λύση. Είναι η ίδια πρόταση που είχαμε κάνει εμείς το 2014 όταν ξέσπασε η κρίση στην Κριμαία. Η λύση αν θέλει η Ευρώπη να στηρίξει πραγματικά τα νοικοκυριά της είναι προφανώς αν τα πράγματα στραβώσουν και έχουμε τεράστιες περικοπές εισροής από Ρωσία είναι να φουλάρουμε όσο μπορούμε σε επιπλέον Νορβηγικό αέριο, Αζέρικο αέριο και LNG. Προφανώς θα υπάρξει ένας σχεδιασμός να μειώσουν την κατανάλωσή τους οι βιομηχανίες γιατί οι μεγάλοι καταναλωτές του φυσικού αερίου δεν είναι τα νοικοκυριά, είναι οι βιομηχανίες, θα πρέπει δηλαδή να γίνει ένα ολόκληρο επιχειρησιακό σχέδιο που λίγο πολύ όλες οι χώρες αυτό θα κάνουν. Για αυτό η μοναδική λύση είναι ταχύτατα η Ευρώπη να συμφωνήσει σε αυτή την πρόταση, να προικοδοτήσει αυτό το ταμείο με τα απαραίτητα κονδύλια γιατί τα νοικοκυριά βλέπουν τους λογαριασμούς και τρελαίνονται».

«Τον τελευταίο χρόνο το αέριο έχει ανέβει 1.200%. Για αυτό επαναλαμβάνω ότι θέλει αλλαγή του ενεργειακού δόγματος της Ευρώπης, λιγότερη εξάρτηση όσο το δυνατόν από το ρωσικό αέριο, αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων που το φωνάζουμε εδώ και χρόνια, δημιουργία νέων μοντέλων παραγωγής».

Ακούστε τη συνέντευξή του