Για τις εξελίξεις γύρω από το ευρωομόλογο και τις κινήσεις που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να μετριάσει τις επιπτώσεις της ακρίβειας μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο κόσμος μας έχει αλλάξει άρδην και βίαια. Μιλάμε για καταιγιστικές αλλαγές και τα δύσκολα είναι μπροστά μας -και για την Ελλάδα, αλλά και για όλο τον κόσμο» σημείωσε ο κ. Οικονόμου, τονίζοντας πως «στην κατεύθυνση αυτή, κανένα κράτος ή καμία κυβέρνηση από μόνη της να αντιμετωπίσει επαρκώς αυτή την καταιγίδα, την παράπλευρη συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

 «Η Ευρώπη πρέπει να ενεργοποιηθεί, έχουν ακουστεί το προηγούμενο διάστημα τέτοιες φωνές και ο Έλληνας πρωθυπουργός πρωταγωνίστησε σ’ αυτό, λέγοντας ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή αντίδραση για τα ενεργειακά και όχι μόνο» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναλύοντας τα επίπεδα δράσης: «Το ένα είναι η δυνατότητα να σχηματιστεί ένα ταμείο που θα δώσει τη δυνατότητα στις χώρες να έχουν πόρους για να βοηθήσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Να βρεθούν δηλαδή χρήματα που θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να στηρίξουν τις οικογένειες ώστε να ανταπεξέλθουν στην κρίση».

 Εξηγώντας τις κινήσεις που σκοπεύει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση τόνισε πως έχει επιλέξει την απευθείας ενίσχυση στους οικονομικά αδύναμους και όχι της οριζόντιας ενίσχυσης μέσω μείωσης συγκεκριμένων φόρων, όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα ή ο ΦΠΑ.

 «Είναι σαφές ότι όλη η πολιτική έμμεσης ενίσχυσης εισοδήματος που κάναμε το προηγούμενο διάστημα, έχει εξαντληθεί από το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου και επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν πόροι που δεν θα αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να υπάρξει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα απέναντι στην οικονομική κρίση».

 «Το δεύτερο είναι ότι όσο και αν ψάχνουμε να βρούμε χρήματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη για να δημιουργήσουμε τρόπους ενίσχυσης της κοινωνίας, αν συνεχιστεί αυτό το ράλι ανατιμήσεων, θα “κυνηγάμε την ουρά μας” και συνεχώς θα αναζητούμε και άλλους πόρους. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει μια παρέμβαση της Ευρώπης στη διεθνή αγορά διαμόρφωσης των τιμών του φυσικού αερίου» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 Μιλώντας για το γεύμα Μητσοτάκη – Ερντογάν ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι η συνάντηση των δύο ηγετών έχει να κάνει με τις μεγάλες προκλήσεις που δημιουργεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Έχουμε διαφορές με την Τουρκία, έχουμε διαφορετική οπτική και προσεγγίσεις σε μια σειρά από πράγματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε αντιμέτωποι και με κάποιες κοινές προκλήσεις» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξηγώντας ότι και οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προκλήσεις που θα υπάρξουν.

 «Ο πρωθυπουργός πηγαίνει πάντοτε με θετική διάθεση, χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες ή να έχουμε ψευδαισθήσεις και χωρίς να διαφοροποιούμαστε σε τίποτα από τις σταθερές και καθαρά διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδος, που εδράζονται και ταυτίζονται με το Διεθνές Δίκαιο» συμπλήρωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

 Τέλος, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι το ζητούμενο είναι η σταθερότητα και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, σημειώνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023.