Στον ΣΚΑΪ μίλησε το πρωί της Τετάρτης η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως όπου και έκανε γνωστό ότι έχουν ήδη αρχίσει να εγγράφονται σε ελληνικά σχολεία Ουκρανοί μαθητές που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους μετά τη ρωσική επιδρομή,

Όπως η ίδια ανέφερε, οι διαδικασίες για την εγγραφή προσφυγόπουλων από την εμπόλεμη Ουκρανία στα ελληνικά σχολεία έχουν απλοποιηθεί, με πάνω από 1.000 ανηλίκους να έχουν φτάσει στην χώρα. Στην προσπάθεια ενσωμάτωσης βοηθούν οι περίπου 20 εκπαιδευτικοί που επαναπατρίστηκαν από την Ουκρανία.

«Η χώρα μας έχει ανοίξει την αγκαλιά της στους πρόσφυγες», είπε η υπουργός και πρόσθεσε ότι έχουν ετοιμαστεί τάξεις υποδοχής, απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες εγγραφής, ενώ σε συνεργασία με τη UNICEF επιλύονται και θέματα διερμηνείας.

Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας την Τρίτη συνομίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό της, όπου και βρισκόταν σε καταφύγιο. Συζήτησαν για την επικρατούσα κατάσταση στη χώρα.

Η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια «ομάδα κρούσης» σε ευρωπαϊκό επίπεδο η οποία πρώτα θα καταγράψει τις ανάγκες της ουκρανικής εκπαιδευτικής κοινότητας και από την άλλη θα συγκεντρώσει προσφορές από τα κράτη μέλη της ΕΕ, από την κοινωνία των πολιτών, επιχειρήσεις και διεθνείς οργανισμούς, «για να μη στερηθεί κανείς το πολύτιμο αγαθό στην εκπαίδευση».