Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
dendias
Πολιτική

Στην υπουργική διάσκεψη του Διεθνούς Συνασπισμού για το Σαχέλ συμμετείχε ο Νίκος Δένδιας

Στην παρέμβασή του επεσήμανε ότι η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας , συμμετείχε χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην υπουργική Διάσκεψη του Διεθνούς Συνασπισμού για το Σαχέλ, που αποτελεί πρωτοβουλία του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν - Υβ Λε Ντριάν.

Στην παρέμβασή του επεσήμανε ότι η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος η περιοχή αυτή να μετατραπεί σε βάση τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν την Βόρεια Αφρική, αλλά και την Ευρώπη.

Παράλληλα, η εν λόγω περιοχή, μπορεί να αποτελέσει και πηγή ροών μετανάστευσης προς την Ευρώπη, δοκιμάζοντας περαιτέρω τις αντοχές των χωρών της πρώτης γραμμής.

Ο υπουργός Εξωτερικών, στην παρέμβαση του, αναφέρθηκε επίσης στην ίδρυση Πρεσβείας στο Ντακάρ, στα εγκαίνια της οποίας παρέστη, μαζί με την ομόλογο του της Σενεγάλης, Aïssata Tall Sall πριν από λίγες εβδομάδες.

Ανέφερε επίσης ότι ο Πρέσβης στο Ντακάρ έχει οριστεί επίσης Ειδικός Απεσταλμένος της Ελλάδας για το Σαχέλ και στο πλαίσιο αυτό συμμετέχει σε συτνονιστικές συναντήσεις.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην εκπαιδευτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μαλί (EUTM Mali).

Τέλος, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε την ανάγκη για «Αφρικανικές λύσεις σε Αφρικανικά προβλήματα» και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την υποστήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλει η Αφρικανική Ένωση.

Υπενθυμίζεται εν προκειμένω ότι την Προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης ασκεί εδώ και λίγες εβδομάδες η Σενεγάλη.