Οι θεσμικές παρεμβάσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του υπουργείου Εσωτερικών για την Αυτοδιοίκηση τέθηκαν στις συναντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, κατά την επίσκεψή του στη Φωκίδα.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του κ. Πέτσα ήταν η Ιτέα, όπου επιθεώρησε τον χώρο στην είσοδο της πόλης, στον οποίο , σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, θα πραγματοποιηθεί το έργο της ανάπλασης που αναβαθμίζει περιβαλλοντικά και αισθητικά ολόκληρη την περιοχή. Πρόκειται για το έργο, ύψους 1 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορά στη διαμόρφωση πλατείας και πεζοδρόμου, καθώς στην αποκατάσταση και συντήρηση του οδικού δικτύου. Συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Δελφών, Παναγιώτη Ταγκαλή, τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φωκίδας, Γιώργο Δελμούζο, τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη και τον γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτή Φωκίδας, Γιάννη Μπούγα, ο κ. Πέτσας ενημερώθηκε για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου και συνομίλησε με κατοίκους, αλλά και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Επόμενος σταθμός του κ. Πέτσα ήταν η Άμφισσα, όπου συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη υπό τον κ. Ταγκαλή, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, εκπροσώπους φορέων και της Αυτοδιοίκησης. Συμμετείχαν, επίσης, οι κ. Δελμούζος, Τσακίρης και Μπούγας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν θεσμικά θέματα, οι επόμενες αναπτυξιακές προτεραιότητες, ζητήματα με οικονομικό πρόσημο που απασχολούν τη δημοτική αρχή, καθώς και θέματα έκτακτων χρηματοδοτήσεων και ενίσχυσης νευραλγικών υπηρεσιών του δήμου με εξειδικευμένο προσωπικό.

Ο κ. Πέτσας στάθηκε ιδιαίτερα και στον αναπτυξιακό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του υπουργείου Εσωτερικών. «Κινητοποιούμε όλα τα διαθέσιμα αναπτυξιακά προγράμματα που έχουμε στη διάθεσή μας προς όφελος της Αυτοδιοίκησης», επισήμανε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση σημαντικών έργων για τον δήμο Δελφών, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, μέσα από τα προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται προτάσεις που έχουν ενταχθεί ήδη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπως:

- Το έργο για τη βελτίωση υποδομών ύδρευσης, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ

- Το έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών λυμάτων, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ και

- Το έργο «ψηφιακής περιήγησης» σε δύο δημοτικά μουσεία της περιοχής, ύψους 286.440 ευρώ, στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ελλάδα 1821 - Ελλάδα 2021».

Επί τάπητος βρέθηκαν και επόμενες προτάσεις υψηλής προτεραιότητας της δημοτικής αρχής, με έμφαση στο έργο «Αστικής Αναζωογόνησης», ύψους 3,9 εκατ. ευρώ και στο έργο για την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής αξιολόγησης. Πρόκειται για ένα σύνολο βασικών έργων υποδομής που - όπως τόνισε ο κ. Πέτσας - βελτιώνουν στην πράξη την καθημερινότητα των κατοίκων, μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ενισχύουν την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης των έκτακτων καιρικών φαινομένων που προβλέπεται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μετά και τη νέα συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αξιολόγηση της πορείας της κακοκαιρίας «Φίλιππος», στην οποία συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, η προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψη του κ. Πέτσα στον Δήμο Δωρίδος αναβάλλεται.