Την πρόβλεψη, ως εκτίμηση της καταστάσεως, ότι «είναι ορατός ο κίνδυνος για περαιτέρω εξάπλωση της Ουκρανικής κρίσης, μετά την ρωσική εισβολή», διατύπωσε από του βήματος της Βουλής ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) Βασίλης Κεγκέρογλου, επισημαίνοντας την ανάγκη διαμορφώσεως ενός συστήματος κοινής ευρωπαϊκής ασφαλείας και αμύνης στο πλαίσιο της συνθήκης της Λισσαβόνος.

«Οι καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα, ώρα με την ώρα, με τις πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, είναι ρευστές και ευμετάβλητες. Η ρωσική εισβολή κατέδειξε ότι ο κόσμος αλλάζει. Δεν είναι μόνο ότι ο πόλεμος ήρθε κοντά στην Ευρώπη, και ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας αλλά είναι και ένα πλήγμα στη στρατηγική αρχιτεκτονική της ΕΕ. Είναι ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης» επισήμανε – μεταξύ άλλων ο ΥΕΘΑ.

«Η στρατιωτική αυτονομία της ΕΕ είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Αυτό σημαίνει ότι η εισβολή στην Ουκρανία απειλεί το σύστημα ασφάλειας της Ευρώπης και πρέπει να αντιδράσει και να αποδείξει ότι είναι μια υπολογίσιμη δύναμη που είναι σε θέση όπου επιβάλλεται, να ανταπεξέλθει στις συνθήκες. Είναι βέβαιον, ότι η συζήτηση που τώρα ξεκινά θα ενταθεί και θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα», τόνισε ο Υπουργός αναφερόμενος στην ανάγκη όπως η ΕΕ επιταχύνει τα βήματά της, τόσο για την διαμόρφωση κοινής εξωτερικής πολιτικής αμύνης και ασφαλείας, όσο και για την δημιουργία ευρωστρατού.

Σε άλλο σημείο της απαντήσεώς του ο ίδιος επισήμανε ότι: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία λειτούργησε ως αφύπνιση στην ΕΕ, η οποία καλείται να σχεδιάσει με καλύτερους όρους την κοινή εξωτερική πολιτική άμυνας και ασφάλειάς της. Η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό μιας ασφαλούς στρατηγικής πυξίδας της Ένωσης, υποστηρίζοντας ένθερμα την αυτονομία της ΕΕ. Η ΕΕ κρατά το κλειδί του προϋπολογισμού της άμυνας, αναγνωρίζοντας ότι και λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την συλλογική ασφάλεια και άμυνα της αλλά και ότι πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση των προϋπολογισμών για ορισμένες χώρες για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού τους».

Τέλος, ο ΥΕΘΑ υπεραμύνθηκε της ελληνικής στάσεως συντασσόμενη με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις εναντίον της Ρωσίας, τονίζοντας ότι «έπρεπε η χώρα μας να λάβει καθαρή θέση απέναντι σε μια καθαρή εισβολή και εχθρική ενέργεια», προσθέτοντας ότι «Δεν υπάρχει περιθώριο βολικών ή άλλων θέσεων. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν και καθαρή και σωστή».

Από την πλευρά του ο Β.Κεγκέρογλου μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Είναι πέρα από αναγκαίο και επιβεβλημένο, η επίτευξη της αυτονομίας της ΕΕ σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο άμυνας και ασφάλειας και πρέπει να γίνει με μεγάλα βήματα. Πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση της κοινής ασφάλειας και άμυνας».