«Μας ενδιαφέρει να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών σε όλη τη χώρα ιδιαίτερα στην Αττική για να καταστείλουμε όλες τις μορφές της εγκληματικότητας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Επιπλέον, τόνισε πως «έχουμε επιλέξει ένα οργανωμένο επιχειρησιακό σχέδιο με αιφνιδιαστικό τρόπο ώστε οι δυνάμεις να καταστείλουν όλες τις μορφές εγκληματικότητας».

«Καίριο πλήγμα»

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε επίσης ότι «στόχος είναι να πετύχουμε ένα καίριο πλήγμα στην παράνομη μετανάστευση», ενώ είπε επίσης ότι χθες συνελήφθησαν 125 άτομα που οδηγήθηκαν στο κέντρο της Αμυγδαλέζας.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν σε άλλα σημεία.

Συλλήψεις

Ο υπουργός σημείωσε ότι συνελήφθησαν έμποροι ναρκωτικών, παράνομοι μετανάστες ενώ στο στόχαστρο έχουν μπει το παραεμπόριο και υπηρεσίες ταξί από κάποιους που δεν έχουν άδεια ταξί.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω, καθώς όπως ανέφερε δεν γίνεται να διαλύονται τα πανεπιστήμια επειδή κάποιοι μπαχαλάκηδες έχουν διαφορετική στάση και άποψη. Εκτίμησε μάλιστα ότι από την απόφαση του ΣτΕ δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

«Ισχυρή και σταθερή»

Ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι  η κυβέρνηση είναι ισχυρή και σταθερή ενώ δήλωσε σύμφωνος με τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για την εξάντληση της τετραετίας.



Η συνέντευξη

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για την χθεσινή επιχείρηση της ΕΛΑΣ για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος: Μας ενδιαφέρει να ενισχυθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα ιδιαίτερα στο  Λεκανοπέδιο της Αττικής όπου υπάρχει το 70% του εγκλήματος. Έχουμε επιλέξει ένα οργανωμένο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο αξιοποιεί το σύνολο των δυνάμεων της αστυνομίας με βάση το οποίο με αιφνιδιαστικό τρόπο οι δυνάμεις της Αστυνομίας σε  συγκεκριμένες περιοχές καταστέλλουν οργανωμένα  όλες τις μορφές εγκληματικότητας. Η χθεσινή επιχείρηση έγινε στο κέντρο της Αθήνας και είχε ως στόχο να πετύχουμε ένα καίριο πλήγμα στην παράνομη μετανάστευση. Χθες προσήχθησαν 125 παράνομοι μετανάστες οι οποίοι οδηγήθηκαν στην Αμυγδαλέζα στο προσωρινό κέντρο κράτησης όπου  και θα παραμείνουν έως ότου επιστραφούν στις χώρες τους. Θέλω να είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι όπως δίνουμε τη μάχη να προασπίζουμε τα σύνορά μας, το κάναμε το Φλεβάρη και το Μάρτη του 2020 από παράνομους μετανάστες  στον Έβρο, έτσι και όσοι έχουνε εισχωρήσει στο παρελθόν τη χώρα δεν γίνεται να κυκλοφορούν χωρίς νόμιμα έγγραφα, δεν γίνεται να κυκλοφορούν αν δεν το δικαιούνται. Θα συλλαμβάνονται και θα οδηγούνται στα προσωρινά κέντρα κράτησης μέχρις ότου επιστραφούν στη χώρα τους με βάση το Δίκαιο που υπάρχει στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο.  

Για τη συνέχεια της επιχείρησης: Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν ήταν επιχείρηση μιας ημέρας, σήμερα ύστερα από ελάχιστες ώρες θα διαπιστώσετε  ότι η επιχείρηση αυτή συνεχίζεται και  εξελίσσεται σε άλλο σημείο και δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε σήμερα γιατί πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο το οποίο δεν θέλουμε  να ανακοινώνεται προκαταβολικά γιατί στη δράση της Αστυνομίας επιθυμούμε να υπάρχει και το στοιχείο  του αιφνιδιασμού. Χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε, χθες χρησιμοποιήθηκαν και drones  προκειμένου να υπάρχει εποπτεία του χώρου και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ξέρουν όλοι οι πολίτες ότι συλλαμβάνουμε παράνομους μετανάστες, συλλαμβάνουμε όσους εμπορεύονται ναρκωτικά, καταδιώκουμε το παράνομο εμπόριο το οποίο πλήττει τις  νόμιμες επιχειρήσεις και επομένως πλήττει τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους , αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό  όπως επίσης καταδιώκουμε και μια καινούργια μόδα όπου ορισμένοι προσφέρουν υπηρεσίες taxi χωρίς να έχουν άδεια taxi. Δεν αναφέρομαι στους ταξιτζήδες, αναφέρομαι σε παράνομους οι οποίοι ορισμένοι κάνουν χρήση των αυτοκινήτων που διαθέτουν για να κάνουν με παράνομο τρόπο μεταφορά ατόμων. Άρα πρόκειται για μια σύνθετη δράση  που θέλουμε να  φέρει τάξη και ασφάλεια και στο κέντρο της Αθήνας και σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο της Αττικής και αυτό ακτινωτά θα πηγαίνει σε ολόκληρη τη χώρα  ανάλογα με το πόση εγκληματικότητα υπάρχει σε κάθε περιοχή και τι ανάγκες αστυνόμευσης υπάρχουν.

Για τις συλλήψεις: Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό γιατί έχουν οδηγηθεί 125 παράνομοι μετανάστες στην Αμυγδαλέζα, έχουν συλληφθεί άτομα για ναρκωτικά, σε μια περίπτωση 23 gr ηρωίνης. Έχουν συλληφθεί για παραεμπόριο, για παράνομη λειτουργία μεταφορικού έργου ενώ επίσης βεβαιώθηκαν και αρκετές τροχαίες παραβάσεις γιατί και η Τροχαία είναι τμήμα της πάταξης της εγκληματικότητας. Αυτή την επιχείρηση θα την δείτε να εξελίσσεται και σήμερα σε άλλο σημείο και δεν πρόκειται να σταματήσει απλώς δεν δίνουμε  εκ των προτέρων ούτε τα σημεία στα οποία θα γίνονται ούτε τις ημέρες. Οι παράνομοι ας ζουν με το φόβο ότι η Αστυνομία θα τους βρίσκει όπου και αν είναι εκείνοι. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό γιατί είναι μια κρίσιμη παράμετρος για τη ζωή των πολιτών, για την ελευθερία, για την ποιότητα της ζωής τους και για την ελευθερία τους  το να παταχθεί η εγκληματικότητα.

Για την Αμυγδαλέζα:  Στο προσωρινό κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας οι παράνομοι μετανάστες θα μείνουν εκεί μέχρι να επιστρέψουν στη χώρα τους γιατί είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν κανένα νομιμοποιητικό έγγραφο. Δεν κυνηγάμε  νόμιμους μετανάστες. Φυσικά υπάρχει διαδικασία για να επιστρέψουν στη χώρα τους, είμαστε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία: Δεν βλέπω αντιδράσεις στην κοινωνία, βλέπω πολύ μεγάλη στήριξη. Όπου πηγαίνω οι πάντες μου λένε  «κάνετε πολύ καλά που μπαίνει τάξη στα πανεπιστήμια και  συνεχίστε έτσι». Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω γιατί αυτή δεν είναι μια κομματική επιλογή, είναι η φωνή της λογικής. Η μέση ελληνική οικογένεια πληρώνει πάρα πολλά χρήματα για να στηρίξει τα παιδιά της να μπουν στο  πανεπιστήμιο, να σπουδάσουν και να έχουν καλύτερες προοπτικές στη ζωή τους, δεν γίνεται να διαλύονται τα πανεπιστήμια επειδή κάποιο μπαχαλάκηδες έχουν δει διαφορετικά τη θέση τους με τα πανεπιστήμια και τη ζωή. Είμαστε αποφασισμένοι ότι θα υπάρχει πλήρη τάξη στα πανεπιστήμια, αυτό γίνεται σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Άλλωστε οι νέοι αστυνομικοί οι οποίοι εκπαιδεύονται στις σχολές της Αστυνομίας στη Θράκη και θα αποτελέσουν τις ομάδες προστασίας των πανεπιστημίων είναι και α ίδια πτυχιούχοι. Είναι 400 αγόρια και κορίτσια που σχεδόν στο σύνολό τους έχουν σπουδάσει σε ελληνικά πανεπιστήμια  και απλώς θα επιστρέψουν να συνδράμουν το έργο της ασφάλειας στα ίδια τους τα πανεπιστήμια όπου υπάρχουν προβλήματα. Γιατί δεν υπάρχουν προβλήματα σε όλα τα πανεπιστήμια στα συγκεκριμένα όμως  πανεπιστήμια που υπάρχουν  τα παιδιά αυτά θα αξιοποιηθούν και με το σύνολο των δυνάμεων  της Αστυνομίας και σε πλήρη συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, με τους καθηγητές και του φοιτητές θα πάνε τα πράγματα πολύ καλύτερα στον τομέα ασφάλειας στα πανεπιστήμια. Σε ότι αφορά το ΣτΕ θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα γιατί εκτιμώ ότι δεν  υπάρχει ζήτημα συνταγματικότητας του σχετικού νόμου. Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων περιλαμβάνει και την υποχρέωση  να υπάρχει ασφάλεια στα πανεπιστήμια και σε  αυτή ερχόμαστε να συνδράμουμε επομένως εκτιμώ ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα.     

Για το χρόνο των εκλογών: Η κυβέρνηση είναι ισχυρή, η κυβέρνηση είναι σταθερή, είναι ευτύχημα που υπάρχει σε μια δύσκολη περίοδο και για την ανθρωπότητα και για τη χώρα και για την περιοχή μας.  Ο πρωθυπουργός έχει πει κατηγορηματικά ότι θα εξαντληθεί η τετραετία, είμαι απολύτως σύμφωνος με τις αποφάσεις του πρωθυπουργού.