Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχουν στραµµένη την προσοχή τους στις δραµατικές εξελίξεις στην Ουκρανία και στις συνέπειές τους εντός κι εκτός συνόρων, είναι κοινός τόπος στο Μέγαρο Μαξίµου ότι σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να περάσει σε δεύτερη µοίρα το εσωτερικό µέτωπο και, φυσικά, η καθηµερινή επαφή µε τους πολίτες.

«Για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή σε αυτή την κρίσιµη περίσταση και να έχουν άµεσο αντίκτυπο οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, θα πρέπει τώρα περισσότερο από ποτέ να τονιστεί η πρόθεση του πρωθυπουργού να συνοµιλεί σε κάθε ευκαιρία µε την κοινωνία, σε αντίθεση µε τον προκάτοχό του, ο οποίος σε κάθε δύσκολη στιγµή προτιµούσε να... δοξάζεται κρυπτόµενος. Εξάλλου, η Ιστορία έχει δείξει ότι σε κάθε περίοδο µε ιστορικά χαρακτηριστικά οι λαοί συσπειρώνονται γύρω από τις ηγεσίες τους, ειδικά όταν δεν υπάρχει στον ορίζοντα άλλη εναλλακτική», σηµειώνουν στα «Π» κορυφαία στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου αποτυπώνοντας τους σχεδιασµούς του αµέσως επόµενου διαστήµατος.

Παράπλευρη βεβαίως στόχευση είναι η διατήρηση της πολιτικής κυριαρχίας Μητσοτάκη και της Ν.∆., όπως καταγράφεται στις δηµοσκοπήσεις, καθώς και ο περιορισµός (στα πρότυπα της πανδηµίας) της όποιας φθοράς προκληθεί από την πίεση που ασκείται λόγω της επέλασης των ανατιµήσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

maksimou_2

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισµένος να µην εγκαταλείψει τον προγραµµατισµό της µίας ή δύο εξορµήσεων στην ελληνική περιφέρεια ανά περίπου 40 ηµέρες. Φυσικά, οι επισκέψεις του θα συνοδεύονται από την παρουσίαση ολοκληρωµένου κυβερνητικού έργου, προκειµένου να εκπέµπεται θετικό µήνυµα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και να καταστεί αντιληπτό από τους πολίτες ότι, παρά τις αναποδιές της πανδηµίας και της ενεργειακής κρίσης, η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας παραµένει διασφαλισµένη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα εµφανίζεται ως ο απόλυτος εγγυητής της δροµολόγησης του συνόλου των ενεργειών που απαιτούνται στο µέτρο του δυνατού για την ανακούφιση των Ελλήνων από τις διεθνείς αυξήσεις τιµών στην ενέργεια και κατ’ επέκταση σε βασικά προϊόντα της καθηµερινότητας. Χαρακτηριστικές της σχετικής κινητικότητας που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι οι συνεχείς περιοδείες που πραγµατοποιεί στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και στην επαρχία, από την πρώτη κιόλας εβδοµάδα ανάληψης των καθηκόντων του ο γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος επί της ουσίας λειτουργεί εν είδει προποµπού των αντίστοιχων εοισκέψεων του πρωθυπουργού.

Ψηφιακή εποχή

Την ίδια στιγµή, από την κυβερνητική πλευρά θα δοθεί ιδιαίτερη έµφαση στα έως τώρα αναµφισβήτητα επιτεύγµατα της κυβέρνησης, όπως το πέρασµα της χώρας στην ψηφιακή εποχή, µε τον Κυριάκο Πιερρακάκη να βγαίνει ακόµη πιο µπροστά µε φόντο το συγκεκριµένο εγχείρηµα. «Πρόκειται για τη µεγαλύτερη κατάκτηση και µεταρρύθµιση σε επίπεδο κρατικής µηχανής τα τελευταία χρόνια. Είναι λογικό να επενδύει η κυβέρνηση σε αυτό και πολιτικά και επικοινωνιακά», σχολιάζουν συνοµιλητές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Το ίδιο ισχύει και για το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης, προεξαρχόντων των Χρήστου Σταϊκούρα και Θοδωρή Σκυλακάκη, το οποίο θα υπενθυµίζει ότι µέσα στις πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες των τελευταίων χρόνων κατέστη δυνατή η υλοποίηση των δεσµεύσεων του πρωθυπουργού για τις φοροαπαλλαγές και τον κατώτατο µισθό, ενώ σε νέες βάσεις θα µπει και η δηµόσια ρητορική για τις δυνατότητες που ανοίγονται µε το Ταµείο Ανάκαµψης. Αυτός θα είναι ο κεντρικός άξονας της επιχειρηµατολογίας για την απόκρουση των κλιµακούµενων επιθέσεων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά της αντιπολίτευσης.

Από το εν λόγω κάδρο δεν θα µπορούσαν να λείψουν οι αναφορές στο ισχυρό στίγµα που δίνει η χώρα σε διεθνές επίπεδο τόσο στο κοµµάτι της επιρροής των προτάσεων και των θέσεων Μητσοτάκη στους κόλπους των Ευρωπαίων εταίρων όσο και στο διπλωµατικό πεδίο, µε τις κατά κοινή οµολογία εξόχως δυναµικές παρεµβάσεις και πρωτοβουλίες του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου ∆ένδια.