Την άποψη ότι ο πρωθυπουργός έκανε το διάγγελμα για να δικαιολογήσει τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων εξέφραζαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι απέδωσε το πρόβλημα της εκρηκτικής ακρίβειας αποκλειστικά σε εξωγενείς παράγοντες και στον πόλεμο της Ουκρανίας».

Οι ίδιοι άνθρωποι ανέφεραν ότι «ο κ. Μητσοτάκης έφτασε μάλιστα στο σημείο να το παραδεχτεί μιλώντας ο ίδιος για μέτρα ψίχουλα, - παριστάνοντας ότι δήθεν ακούει εκ των προτέρων την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Επικαλέστηκε βέβαια ως μια ακόμη δικαιολογία την ανάγκη για συνετή δημοσιονομική πολιτική, την οποία βέβαια ξεχνάει όταν είναι να μοιράσει δισεκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, σε μειώσεις φόρων για λίγους και ισχυρούς, αλλά τη θυμάται όταν είναι να πάρει μέτρα για την κοινωνία».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου εστίασαν το ενδιαφέρον τους και στην αναφορά του πρωθυπουργού - λίγες μέρες μάλιστα μετά τη συνάντηση του με τον Ταγιπ Ερντογαν - για την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον θέμα για το οποίο είπε μάλιστα ότι σύντομα θα υπάρξουν και ανακοινώσεις.

Οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν ακόμα ότι ο πρωθυπουργός για μία ακόμη φορά κάλυψε απόλυτα τα καρτέλ και τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγών ενέργειας, δεν είπε κουβέντα για επιβολή πλαφόν ούτε στα κέρδη τους ούτε στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου που πληρώνουν οι πολίτες.

«Πιστός στο μοτίβο αυτοθαυμασμού, αυτοεπαινέθηκε για την επιστολή του στην ΕΕ όταν στο εσωτερικό της χώρας που κυβερνά δεν έχει λάβει τα στοιχειώδη μέτρα» ανέφεραν χαρακτηριστικά .

Σε ό,τι αφορά την ουσία των μέτρων τόνισαν ότι τα όσα εξήγγειλε δεν είναι παρά μια επανάληψη της επιδότησης της αισχροκέρδειας για τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, μια ανεπαρκής επιδότηση για κάλυψη μικρού μέρους των αυξήσεων στη βενζίνη για ένα τρίμηνο και ένα επίδομα που δεν μπορεί να καλύψει ούτε στο ελάχιστο την απώλεια αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Και όλα αυτά, την ώρα που ο ίδιος, ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους, περιέκοψε τη μόνιμη επιπλέον σύνταξη που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με συνολικό κονδύλι 900 εκ.»