Ο υπουργός Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Ερωτηθείς αν επαρκούν τα μέτρα που ανακοινώνονται και για την κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε πως «Η αντιπολίτευση μιλούσε για ψίχουλα και όταν ξεκινούσαμε την ενίσχυση της οικονομίας και της κοινωνίας για τον κορονοϊό και τώρα απολογιστικά ξέρουμε ότι σε σχέση με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας η ενίσχυση που δόθηκε στην Ελλάδα για τις επιπτώσεις του κορονοϊού ήταν από πλευράς έντασης η 5η παγκοσμίως. Η Ελλάδα ήταν 5η παγκοσμίως σε στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνίας. Επομένως από τη μια πλευρά υπάρχει η ρητορική της αντιπολίτευσης από την άλλη υπάρχει η πραγματικότητα η οποία μιλάει μόνη της. Τώρα υπάρχει μια διεθνής κρίση, μόλις λες δόξα τω Θεώ την ίδια στιγμή λες βοήθα Παναγιά μου. Μετά τον κορονοϊό περάσαμε στην Ουκρανία και στις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εκείνο που ξέρουμε μέχρι στιγμής είναι ότι η κυβέρνηση έχει δώσει ήδη για το ενεργειακό κόστος της κρίσης 2 δις € για επιδοτήσεις του ρεύματος από το Ταμείο των Ρύπων, η ΔΕΗ μόνη της από την κερδοφορίας της εχει δώσει 800 εκ.€ που να θυμίσω ότι αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να τα δώσει γιατί είτε θα είχε κλείσει είτε θα ήταν στα όρια της χρεωκοπίας άρα μια μπατηρημένη επιχείρηση πως μπορεί να στηρίξει τους καταναλωτές. Εκτός αυτού είχαμε το έκτακτο πακέτο στήριξης από τα Χριστούγεννα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες συμπεριλαμβανομένων συνταξιούχων και αναπήρων και τώρα έχουμε το πακέτο στήριξης που τώρα παρουσιάζεται. Όλα αυτά μαζί αν τα αθροίσετε και βάλετε μέσα και την μείωση που υπάρχει από τον ΕΝΦΙΑ όλα αυτά προσεγγίζουν τα 4 δις. Δεν ισχυριζόμαστε ποτέ ότι αυτά τα μέτρα θα λειτουργήσουν σαν ένα σφουγγάρι το οποίο θα διαγράψει τις συνέπειες της κρίσης είναι όμως μια στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό κρατώντας την ίδια στιγμή και δυνάμεις για αργότερα γιατί κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει αυτό το πρόβλημα το οποίο ζούμε».

Αναφορικά με τη συζήτηση που υπάρχει για τα κέρδη των παραγωγών ρεύματος, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως «Η ΔΕΗ δίνει εκπτώσεις 30%, δεν παρακολουθώ με λεπτομέρειες πως εξελίσσονται τα οικονομικά μεγέθη των ανταγωνιστών της ΔΕΗ αλλά είμαι βέβαιος, η λογική το λεει, ότι θα προσαρμόζονται γιατί αν κάνει εκπτώσεις η ΔΕΗ και οι ανταγωνιστές της συνεχίζουν για να έχουν υπερκέρδη να έχουν υψηλές τιμές θα χάσουν την πελατεία τους. Άρα νομίζω ότι η αγορά η ίδια αυτορυθμίζει τα πράγματα και η προσπάθεια που έκανα ως υπουργός Ενέργειας ήταν στο μέγιστο δυνατό βαθμό να ξεκινήσει η αγορά ενέργειας να λειτουργεί με όρους ανταγωνισμού γιατί είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις τις όποιες δυσλειτουργίες και τα όποια προβλήματα έχουν κατά καιρούς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις με την ενέργεια. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και εδώ είναι βέβαιο ότι έχει υπάρξει κερδοσκοπία σε διεθνές επίπεδο, το επισήμανε και ο πρωθυπουργός ιδιαίτερα για τις τιμές του φυσικού αερίου και για αυτό ζήτησε και ευρωπαϊκή παρέμβαση και πιστεύω ότι θα υπάρξει. Διότι η πρόταση η οποία ακούστηκε να μπει πλαφόν στο εσωτερικό επίπεδο, εδώ στην Ελλάδα, στις τιμές του ρεύματος είναι μια απερίσκεπτη και επιπόλαια πρόταση γιατί αν διεθνώς συνεχίζεται αυτή η τάση και δεν αντιμετωπίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αν κάποιος αγοράζει 10€ το φυσικό αέριο δεν μπορεί στην συνέχεια να το πουλάει 9€ γιατί χάνει και θα κλείσει επομένως χρειάζεται μια σφαιρικότερη και πιο σοβαρή προσέγγιση από αυτή που προτείνει τουλάχιστον η αξιωματική αντιπολίτευση. Η οποία μιλάει επίσης και για την απολιγνιτοποίηση, τη μια μας δηλώνει ότι έχει ευαισθησίες για το περιβάλλον, την άλλη θυμάται την αγάπη της για τους λιγνίτες αλλά δεν το θέτω περιβαλλοντικά, το θέτω κυρίως οικονομικά, διότι όπως αποδεικνύει μελέτη του Αριστοτελείου πανεπιστημίου, ας τη διαβάσουν κάποτε όλοι αυτοί που μιλάνε με ευκολία στον δημόσιο διάλογο, και στις χειρότερες στιγμές της κρίσης ο λιγνίτης λόγω της επιβάρυνσης που έχει, τα «πρόστιμα» που πληρώνονται για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, ο λιγνίτης παρέμεινε ακριβότερος από το φυσικό αέριο και στις δύσκολες στιγμές της κρίσης».

Αναφορικά με την πληρωμή των συντάξεων, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε πως «Ο Φεβρουάριος έχει 28 μέρες και γι' αυτό τον λόγο έγιναν νωρίτερα, πάντοτε γίνονται προς το τέλος του μήνα. Ο Μάρτιος έχει 31 μέρες και για αυτό θα πάει 2-3 μέρες παραπέρα από ότι πήγε ο Φεβρουάριος».

Σχετικά με τη μείωση της ανεργίας ο υπουργός τόνισε ότι «Όταν πήγα στο υπουργείο Εργασίας μου είπαν ότι εκτός από το πρόβλημα των συντάξεων να έχεις το νου σου και στο θέμα της ανεργίας γιατί όταν θα τελειώσουν τα προστατευτικά μέτρα για τον κορονοϊό οι επιχειρήσεις που στηρίχτηκαν την κρίσιμη περίοδο θα κλείσουν και θα αυξηθεί η ανεργία. Εκείνο το οποίο είδαμε αντιθέτως είναι ότι παρά την άρση των προστατευτικών μέτρων η ανεργία αποκλιμακώθηκε, έχει πέσει 4 και πλέον μονάδες από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση. 17,2 ήταν το καλοκαίρι του ’19 και τώρα είναι 12,8 και από πέρυσι τέτοια εποχή περίπου έχει πέσει 3 ποσοστιαίες μονάδες. Έχει περάσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι στο σωστό δρόμο στην οικονομική της πολιτική και για αυτό το λόγο ανοίγουν δουλειές και προχωρούμε μπροστά. Έχει συντελέσει σε αυτό η φορολογική, η δημοσιονομική, η αδειοδοτική, η εργασιακή και η ασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης οι οποίες συναθροιζόμενες και συνδυαζόμενες έχουν δημιουργήσει μια εικόνα εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και για τη χώρα και αυτό είναι προς όφελος των εργαζομένων και κυρίως των ανέργων».

Εν συνεχεία, αναφορικά με το μητρώο του ΟΑΕΔ ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «Αυτό το οποίο είδα είναι ότι ενώ η ανεργία ήταν κοντά στις 800 χιλιάδες όταν αναλάβαμε και τώρα έχει πέσει στις 590 χιλιάδες την ίδια στιγμή στο μητρώο του ΟΑΕΔ οι άνεργοι είναι ακατέβατοι βρέξει –χιονίσει στο 1 εκ.100 χιλ. Δεν υποθέτω ότι όλη αυτή η διαφορά είναι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν μαύρα ή κάνουν καταχρήσεις αλλά είπα να το ψάξουμε. Αποδείχθηκε ότι είχαμε ακραία φαινόμενα αρκετά δηλαδή ανέργους οι οποίοι είχαν τα ωφελήματα του ΟΑΕΔ, οι οποίοι δήλωναν μόνοι τους στην εφορία 60-80-150-300 χιλιαδες ευρώ και ήταν ταυτοχρόνως στις λίστες του ΟΑΕΔ, και αποδείχτηκε στατιστικά ότι είχαμε 40.000 συμπολίτες μας γραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ με εισόδημα κατά δήλωση τους πάνω από 20.000€ το χρόνο και από αυτούς οι 13.000 είχαν πάνω από 30.000€ το χρόνο. Θεωρώ ότι όταν μιλάμε για κοινωνική πολιτική και για στήριξη των πιο ευάλωτων ανθρώπων δεν μιλάμε για ανθρώπους που έχουν 30 και 40 χιλιαδες δηλωμένο εισόδημα».

Ερωτηθείς αν θα διεκδικήσει πίσω αυτά τα λεφτά ο ΟΑΕΔ, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε πως «Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί εκμεταλλευόντουσαν τις τρύπες του συστήματος και τα ωφελήματα αυτά τα οποία είχαν να κανουν με προνομιακή πρόσβαση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, με δωρεάν μεταφορά στα ΜΜΜ, με δωρεάν κοινωνικό τουρισμό, προνομιακή πρόσβαση στην υγεία κλπ όλα αυτά τα ωφελήματα τα είχαν νομίμως γιατί το κράτος τους επέτρεπε να τα έχουν. Ερχόμαστε και βάζουμε τα κριτήρια που υπάρχουν για το επίδομα θέρμανσης και λέμε ότι όλα αυτά τα ωφελήματα μπορείς να τα έχεις όταν είσαι πχ έγγαμος και έχεις 20.000€ και κάτω. Επίσης στο επίδομα ανεργίας το οποίο δεν το πειράζουμε, το δίνουμε όπως δινόταν μέχρι τώρα όπως και το επίδομα των μακροχρόνιων ανέργων, στο επίδομα ανεργίας λέμε το εξής ότι ο ΟΑΕΔ σου προσφέρει τρεις κατάλληλες δουλειές δηλαδή στον τόπο κατοικίας σου, με βάση τον τελευταίο μισθό σου και με βάση το εργασιακό σου προφίλ αν αρνηθείς και τις τρεις δουλειές τότε διαγράφεσαι από το μητρώο για 2 χρόνια. Έτσι γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

Και συμπλήρωσε ότι «Καταρτίζεται ένα ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης και έρχεται ο ίδιος ο άνεργος δηλώνει τι δουλειά έκανε προηγουμένως, ποιες ήταν οι σπουδές του και βγαίνει σε συμφωνία με τον εργασιακό σύμβουλο του ΟΑΕΔ το εργασιακό του προφίλ και καταρτίζεται το ψηφιακό μητρώο. Εκεί προκύπτει ποιες είναι οι κατάλληλες δουλειές, δεν πρόκειται δηλαδή σε κάποιον μηχανικό να προτείνει κανείς να πάει να δουλέψει ως οδοκαθαριστής, θα του προτείνει συγκεκριμένα πράγματα, αν υπάρχουν όμως αρνήσεις σε αυτό θα υπάρχει και η αντίστοιχη συνέχεια. Από την άλλη πλευρά ακριβώς επειδή δεν θέλουμε μόνο να ασχοληθούμε με τις καταχρήσεις και τις απάτες αλλά να ασχοληθούμε με την ευρύτερη εικόνα που έχει να κάνει με την πραγματική στήριξη των πραγματικών ανέργων, εισάγουμε για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας. Υπάρχει η δυνατότητα από εδώ και πέρα ο άνεργος ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο και παίρνει επίδομα ανεργίας αν βρει δουλειά να εξακολουθήσει να παίρνει το μισό του επιδόματος ανεργίας μέχρι την κανονική λήξη του επιδόματος ανεργίας προκειμένου να ενθαρρυνθεί ο άνεργος να αναζητήσει ενεργά δουλειά και να ωφεληθεί επίσης και η επιχείρηση γιατί θα είναι ένα κέρδος και για την επιχείρηση. Από την άλλη πλευρά στρέφοντας την προσοχή μας και στους μακροχρόνια ανέργους λέμε ότι αυτή η προσπάθεια για το ψηφιακό μητρώο θα ξεκινήσει από τους ανέργους που είναι δηλωμένοι στον ΟΑΕΔ πάνω από 5 χρόνια, θα τους καλέσουμε να έρθουν να κάνουν ψηφιακό μητρώο και για να τους ενθαρρύνουμε να το κάνουν, για να ξανάρθουν σε επαφή με τον ΟΑΕΔ που μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, θα τους δοθεί ένα πριν 300€ για να έρθουν να συντάξουν αυτό το ψηφιακό μητρώο. Προσπαθούμε να βάλλουμε μια τάξη, να στηρίξουμε τους πραγματικούς ανέργους από τη μια πλευρα, να εκσυγχρονίσουμε τον ΟΑΕΔ αλλά και να δούμε σοβαρά τα προβλήματα που ήταν κρυμμένα κάτω από το χαλί στο επίπεδο των καταχρήσεων και των απατών.

Ερωτηθείς πότε θα γίνουν ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό, απάντησε ότι «Οι ανακοινώσεις θα γίνουν την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και θα ισχύσει η αύξηση από την 1η Μαΐου. Αυτή την ώρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις που προβλέπονται από την νομοθεσία, έχουν καταθέσει προτάσεις τα επιστημονικά ινστιτούτα, έρχεται η σειρά τώρα των κοινωνικών εταίρων, στη συνέχεια όλα αυτά θα προωθηθούν από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας στο ΚΕΠΕ το οποίο σε συνεργασία με ομάδα εμπειρογνωμόνων μέχρι τα μέσα Απριλίου θα υποβάλει μια τελική έκθεση στον υπουργό Εργασίας και ο υπουργός Εργασίας στη συνέχεια θα κάνει την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο. Καταλαβαίνετε ότι για θεσμικούς λόγους δεν είναι δυνατόν να μιλήσω για ποσοστά, μπορώ να σας επιβεβαιώσω όμως ότι ισχύουν στο ακέραιο οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για σημαντική στήριξη των εργαζομένων καθώς από τη μια πλευρά έχουμε μια χρονιά που προηγήθηκε με ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπέρασε το 8% και από την άλλη έχουμε μια δύσκολη τώρα συγκυρία λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού».

Εν συνεχεία, ερωτηθείς αν πρέπει να στηριχτούν οι επιχειρήσεις που θα αναλάβουν το κόστος της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι «Αυτή είναι και η δυσκολία της άσκησης που έχουμε να δώσουμε... Εκείνο το οποίο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ανάγκη να στηριχτούν οι εργαζόμενοι αλλά και από την άλλη πλευρά να μην τιναχτούν στον αέρα οι επιχειρήσεις. Προσπαθούμε να πάρουμε μια σοβαρή απόφαση η οποία να στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε επιθυμίες. Πρέπει να βρούμε μια λύση σοβαρή η οποία να αντέχει στο χρόνο, ανήκω σε μια πολιτική σχολή που έχει ως προμετωπίδα τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα και όχι τις εύκολες και μεγάλες κουβέντες».

Τέλος, αναφορικά με την νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τον ΕΦΚΑ, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι «Τα προβλήματα του ΕΦΚΑ είναι ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ, δεν υπάρχει κάτι πιο προβληματικό από τον ΕΦΚΑ. Έχουμε κάνει πολλά και διάφορα και στο επίπεδο των συντάξεων έχουμε αυξήσει τις αποφάσεις κατά 83% σε σχέση με το 2019, και στην εξυπηρέτηση βάλαμε το 1555 το οποίο ακριβώς επειδή πέτυχε, δέχεται πλέον πλημμυρίδα κλήσεων, και για αυτό αποφασίσαμε να τριπλασιάσουμε τις τηλεφωνικές που ειναι μπροστά για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες. Τώρα υπήρχε και άλλο ένα θέμα, με τις αναδιατάξεις που έγιναν, τη συγχώνευση όλων των ταμείων στον ΕΦΚΑ το 2016 και το συνακόλουθο προεδρικό διάταγμα αναδιοργάνωσης του ΕΦΚΑ το ’19 έγινε ένα μπέρδεμα με τις υπηρεσίες, τις συγχωνεύσεις και έτσι υπήρχαν χιλιαδες συμπολίτες μας που δεν ήξεραν που ανήκαν και παίρνανε τηλέφωνα και τους στέλναν από τον Άννα στον Καϊάφα και γυρνάγανε γύρω–γύρω για να βγάλουν άκρη. Κάναμε το πολύ απλό, μέσα στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ υπάρχει ένα «υποσαϊτ» στο οποίο μπορείς να δεις σε ποια υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ ανήκεις. Νομίζω ότι είναι μια απλή λύση, προσπαθούμε καθε μέρα να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση όπως ας πούμε προσπαθούμε να προχωρήσουμε και με το θεσμό των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών που με ένα φανατικό και ανόητο τρόπο δέχεται πόλεμο από διάφορους εραστές της ακινησίας ενώ είναι βέβαιο ότι είναι ένα έργο που θα ελαφρύνει το δύσκολο έργο των εισηγητών του ΕΦΚΑ που βγάζουν συντάξεις και θα επιταχύνει το ρυθμό απονομής των συντάξεων γιατί οι άνθρωποι αυτοί που ξεκίνησαν ήδη να βγάζουν συντάξεις αποδεικνύεται ότι βγάζουν συντάξεις σε χρόνο ρεκόρ, σε 2-3-4 μήνες. Επομένως γιατί να μην αυξήσουμε τα χέρια των ανθρώπων που βοηθάνε πολύ περισσότερο όταν αυτό θα γίνεται δωρεάν, δεν θα επιβαρύνει τον υποψήφιο συνταξιούχο καθώς η δαπάνη θα βαραίνει τον ΕΦΚΑ».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη