«Έχουμε μπει σε προεκλογικό ρυθμό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το πότε θα γίνουν οι εκλογές, είναι απόφαση του πρωθυπουργού.

Ο κ. Κατρίνης ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ είναι σε προεκλογική ετοιμότητα, ενώ είπε πως το Κίνημα από τις αρχές Ιανουαρίου έχει αναλάβει δράσεις και κάνει προτάσεις για την ακρίβεια.

«Να γίνει απολογισμός»

Επίσης, τόνισε ότι τα 43 δισεκατομμύρια που δόθηκαν μέσα στην πανδημία δεν κατέληξαν σε αυτούς που τα είχαν ανάγκη και έμειναν σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Ζήτησε μάλιστα να γίνει απολογισμός από την κυβέρνηση για το που πήγαν τα χρήματα.

«Ο μεγάλος απών»

Ο κ. Κατρίνης σημείωσε πως το κόμμα θα στηρίξει τα μέτρα που στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπολιτών μας, «χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα είμαστε επικριτικοί». Είπε επίσης, ότι στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μεγάλος απών είναι η μεσαία τάξη που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης.

«Όλες οι τάσεις»

Αναφορικά με την ανανέωση των υποψηφίων του κόμματος τόνισε ότι «θέλουμε ανθρώπους που θα εκπροσωπούν όλες τις τάσεις και όλους τους ψηφοφόρους και να έρθει νέος κόσμος στο κόμμα».

Η συνέντευξη

Αναλυτικά, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για το αν εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές:  Νομίζω ότι έχουμε μπει σε ρυθμό προεκλογικό, δεν ξέρω αν ο ορίζοντας είναι πολύ βραχύς δηλαδή το επόμενο  δίμηνο ή θα φτάσει μέχρι το Φθινόπωρο αλλά νομίζω ότι η γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης, το κλίμα της αγοράς αλλά και οι επιλογές που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι η κυβέρνηση κινείται σαφώς σε προεκλογικούς ρυθμούς. Προετοιμάζεται για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τώρα το πότε και αν θα το ενεργοποιήσει αυτό είναι καθαρά απόφαση του Πρωθυπουργού ο οποίος βεβαίως δημοσίως  το διαψεύδει μετά βδελυγμίας.

Για το αν το ΚΙΝΑΛ επιθυμεί να γίνουν πρόωρες εκλογές: Εμείς αν και εφόσον προκηρυχτούν εκλογές θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως ΠΑΣΟΚ είμαστε πανέτοιμοι εκλογικά, πολιτικά, προγραμματικά για να πάμε σε εκλογές. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ είναι σε εκλογική ετοιμότητα ήδη χθες στην  Κεντρική Επιτροπή και ο επικεφαλής της επιτροπής ανακοίνωσε τις προϋποθέσεις και τους όρους συμμετοχής στα ψηφοδέλτια άρα θέλω να πω ότι είμαστε σε προεκλογική ετοιμότητα και πολιτικά και το λεω αυτό γιατί οι δράσεις μας για την ακρίβεια και οι προτάσεις μας που έχουν στόχο να ανακουφίσουν αυτό που η κυβέρνηση εδώ και πάρα πολλούς μήνες προσπαθεί να πείσει την κοινωνία ότι δεν υφίσταται δηλαδή οι ανατιμήσεις, η ακρίβεια, μείωση του πραγματικού εισοδήματος της μέσης ελληνικής οικογένειας εμείς ήδη  από τις αρχές Γενάρη έχουμε πει συγκεκριμένες προτάσεις. Άρα στα ζητήματα τα καυτά που απασχολούν  την πλειοψηφία των πολιτών το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο με προτάσεις  κοστολογημένες, ρεαλιστικές, στοχευμένες. Η προεκλογική ή μη ετοιμότητα συνίσταται στο κατά πόσο μπορείς να δώσεις απαντήσεις στα προβλήματα και λύσεις στα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, δεν είναι μόνο ένα σύνθημα. Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ λεει διαρκώς εκλογές –εκλογές αλλά στα καυτά θέματα της καθημερινότητας δεν έχει συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις άρα  για ποιο λόγο ζητάει εκλογές; Ζητάει εκλογές μόνο και μόνο για να δημιουργήσει ένταση και πόλωση; 

Για τα χρήματα που δόθηκαν την περίοδο της πανδημίας: Είναι δεδομένο ότι τα 43 δις που δόθηκαν την περίοδο της πανδημίας δεν δόθηκαν με προϋποθέσεις και κριτήρια, δεν έγινε έλεγχος για το αν αυτά τα χρήματα πήγαν εκεί που έπρεπε να πάνε.  Γιατί όταν ένα κράτος δίνει χρήματα σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας ο στόχος είναι να στηριχτούν εκείνοι οι οποίοι πλήττονται περισσότερο  είτε για να παραμείνουν ως επιχειρήσεις βιώσιμες και ανοιχτές και να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας τους είτε ως εργαζομενοι για να μπορούν να πληρώσουν τα χαμένα εισοδήματα λόγω του lockdown. Δεν σας προκαλεί εντύπωση  το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ούτε ένας έλεγχος για το αν η επιχείρηση του οποιουδήποτε που έβαλε το Χ ποσό  έπρεπε να πάρει αυτό το ποσό εν μέσω πανδημίας ή αν αυτά τα ποσά κατέληξαν τελικά να είναι  τραπεζικοί λογαριασμοί. Γιατί η αύξηση των καταθέσεων μέσα  στην πανδημία δεν νομίζω ότι υποστηρίζει κανένας ότι οφείλονται στην ανάπτυξη ή στην άνοδο της οικονομίας. Είναι γεγονός ότι κάποια χρήματα που δόθηκαν τελικά ούτε χρησιμοποιήθηκαν  ούτε επενδύθηκαν και έμεινα στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Μερικές  επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας ενώ είχαν αύξηση τζίρου έπαιρναν και επίδομα ενοικίου για πολλούς μήνες, γιατί; Το γεγονός ότι θα γίνουν έλεγχοι για το που πήγαν τα λεφτά δεν είναι κάτι που το ζητάει το ΠΑΣΟΚ, είναι κάτι που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση όταν ανακοίνωναν τα μέτρα. Είχαν πει ότι εμείς θα τα δώσουμε τα χρήματα αλλά θα ελέγξουμε για το αν αυτά τελικά  τα πήραν οι δικαιούχοι  ή όχι γιατί τότε όντως υπήρχε ανάγκη να δοθούν με ταχύτητα και ο καθένας να έχει πρόσβαση. Αυτό όμως  δεν σημαίνει  ότι σε μια δέσμευση ενός σοβαρού κράτους  ότι «εγώ θα ελέγξω έστω και δειγματοληπτικά το αν τα χρήματα πήγαν εκεί που έπρεπε» φτάνουμε στο σημείο να μην έχει γίνει κανένας έλεγχος, καμία λογοδοσία. 

Για το αν θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης: Εμείς όλα τα μέτρα τα οποία στοχεύουν σε ανακούφιση των συμπολιτών μας, όχι τώρα και στην περίοδο της πανδημίας, τα έχουμε στηρίξει  αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε επικριτικοί σε σχέση με το περιεχόμενο των μέτρων. Λεει η κυβερνηση ότι δεν έχει να δώσει άλλα, ναι μα πως να δώσει αλλά από τη στιγμή που συμφωνήσαμε  ότι  χωρίς να γίνει έλεγχος  χρήματα που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα που βγήκαν από τα δημόσια ταμεία, σήμερα λείπουν από τα δημόσια ταμεία. Δεύτερον, την Τέταρτη θα έρθει τη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ εκεί ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ που είναι ο φόρος των ιδιοκτητών μεγάλης ακίνητης περιουσίας καταργείται, μηδενίζεται.  Δηλαδή ο  Χ που  έχει περιουσία 2 εκατομμυρίων ευρώ και θα  πλήρωνε συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ αρκετές χιλιάδες ευρώ σήμερα πληρώνει μηδέν. Αυτά τα αρκετές χιλιαδες ευρώ λείπουν από τα δημόσια ταμεία που θα μπορούσαν να πάνε σε κάποια μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και το  λεω  γιατί η μεσαία τάξη είναι η πλειοψηφία στη χώρα μας και η μεσαία τάξη από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός την Πέμπτη απουσιάζει εκκωφαντικά. Αν εξαιρέσουμε τα 13€ επιδότηση βενζίνης και την επιδότηση στο κόστος ενέργειας δεν υπάρχει κανένα άλλο μέτρο στήριξης της μεσαίας τάξης.   

Για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα: Η οριζόντια μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης η οποία περνάει αυτή τη στιγμή στην τιμή της βενζίνης γιατί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης έχει σχέση περισσότερο με το καύσιμο το οποίο μπαίνει στα διυλιστήρια και λιγότερο με αυτό που καταλήγει στην κατανάλωση, όταν λοιπόν αυτό το καύσιμο έχει φορολογηθεί ήδη υπέρμετρα στην πρώτη φάση εισαγωγής του στη χώρα καταλαβαίνετε ότι καταλήγει και πιο αυξημένο στην αντλία. Εδώ όμως  έχουμε υπεραπόδοση εσόδων και από τον ειδικό φόρο και από το ΦΠΑ στα καύσιμα όλο το πρώτο τρίμηνο του ’22 και τον τελευταίο μήνα του ’21 και από αυτά τα χρήματα προέρχονται το 1,1 δις  μέτρων που ανακοινώθηκαν την  Πέμπτη άρα υπάρχει δυνατότητα έστω και μικρής μείωσης στην φορολόγηση απλά η κυβερνηση επιλέγει να παίρνει από τη μια τσέπη από τον εδικό φόρο κατανάλωσης και το ΦΠΑ στα καύσιμα και να αποταμιεύει  και από αυτό το ποσό να τα βγάζει από την άλλη τσέπη και να δίνει πολύ μικρότερο ποσό τελικά στους χρήστες βενζίνης.

Για το αν θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι στα διυλιστήρια  για φαινόμενα αισχροκέρδειας: Απ όσο γνωρίζω έχει κάνει έναν έλεγχο η Επιτροπή ανταγωνισμού, δεν γνωρίζω το περιεχόμενο των ελέγχων. Υπάρχει ένα όργανο το οποίο είναι επιφορτισμένο να ελέγξει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας δηλαδή έχουμε ενεργειακή  κρίση, έχουμε ακρίβεια είναι όλα αυξημένα λόγω της εισαγόμενης κρίσης ενέργειας ή κάποιοι αυτή τη στιγμή παίρνουν την κρίση ως ευκαιρία για να αισχροκερδήσουν; Εδώ το κράτος πρέπει να δώσει το παρόν να βρει  αυτές τις περιπτώσεις να επιβάλλει πρόστιμα για να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα. Αυτό εδώ και 8 μήνες απουσιάζει εκκωφαντικά.  Αν δεν υπάρχει έλεγχος αυτή τη στιγμή σε μια αγορά που ακριβαίνουν τα πάντα και οι συντάξεις και οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι καταλαβαίνετε  ότι συνολικά η ελληνική κοινωνία είναι απροστάτευτη.

Για την ανανέωση των υποψηφίων του κόμματος: Εμείς λέμε ότι αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει μια πορεία η οποία είναι αισιόδοξη, είναι ελπιδοφόρα ανοίγει τις πόρτες δέχεται στελέχη και από τη νέα γενιά αλλά θέλει να επαναπατρίσει ψηφοφόρους οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει την παράταξη για πάρα πολλά χρόνια και  καταλαβαίνετε ότι όλο αυτό θα αποτυπωθεί με τα ψηφοδέλτιά μας στις επόμενες εκλογές που πρέπει να είναι άνθρωποι που εκπροσωπούνε και όλε τις ηλικίες και όλες τις τάσεις και όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές τάξεις.  Η ανανέωση, η ενότητα και η προοπτική της παράταξης ήταν προεκλογική δέσμευση του κ. Ανδρουλάκη την οποία την έχει υλοποιήσει αμέσως μετά την εκλογή του και νομίζω  ότι είναι  απαίτηση και της ελληνικής κοινωνίας αλλά και του κόσμου του ΠΑΣΟΚ. Το συντριπτικό ποσοστό του κ. Ανδρουλάκη έδειξε μια κατεύθυνση, ο κόσμος της παράταξης είπε ότι εμείς θέλουμε το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων και θέλουμε ανανέωση και προοπτική του χώρου, αυτό λοιπόν το μήνυμα δεν εχουμε το δικαίωμα να μην το ερμηνεύσουμε με σωστό τρόπο, να μην το αποκρυπτογραφήσουμε με τις κατάλληλες επιλογές. Βεβαίως εμείς είμαστε ένα κόμμα το οποίο σέβεται και τιμά και την ιστορία και την πορεία και τα στελέχη του, όλοι είμαστε σε αυτή τη μάχη, είναι μια συλλογική μάχη και αυτή  τη στιγμή μας ενδιαφέρει πρώτον να φέρουμε τη νέα γενιά κοντά στις τάξεις της παράταξης και να εμπιστευτούν  και να ψηφίσουν και πάλι το ΠΑΣΟΚ και να επαναπατρίσουμε τον κόσμο που για πάρα πολλές δεκαετίες έκανε το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή και κυρίαρχη δύναμη στα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα  Δίνουμε αυτή τη μάχη με υπευθυνότητα, με χαμηλούς τόνους, με το βλέμμα στον πολίτη, βλέπουμε ότι αυτο αποδίδει και παραμένουμε αισιόδοξοι ότι αυτή η προσπάθεια και θα δικαιωθεί  και  θα τελεσφορήσει  στις επόμενες εκλογές όποτε αυτές και αν γίνουν.