Κανένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει µε αποκλεισµό από τα ψηφοδέλτια του κόµµατος στις επόµενες εθνικές εκλογές λόγω παλαιότητας, καθώς η θεαµατική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για «αποστρατεία» όσων βρίσκονται στα έδρανα του Κοινοβουλίου για τρεις συνεχόµενες θητείες κρύβει µια σηµαντική λεπτοµέρεια, που καθιστά ανεφάρµοστη την επίµαχη εξαγγελία του. Κοινώς, πρόκειται για ένα επικοινωνιακό τρικ χωρίς πρακτικό αντίκρισµα, όπως ξεκάθαρα προκύπτει µέσα από το πλήρες περιεχόµενο της πολυδιαφηµιζόµενης πρότασής του, την οποία παρουσίασαν τα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στο φύλλο της 19ης Μαρτίου.

Επιπλέον, µε την πρότασή του ο Τσίπρας κατοχυρώνει κοινοβουλευτική ισοβιότητα σε ατοµικό επίπεδο, καθώς όποιος και αν είναι πρόεδρος τα επόµενα χρόνια δεν θα µπορεί να τον θέσει ποτέ εκτός ψηφοδελτίων. Και αυτό διότι προτείνει να εξαιρούνται από το κώλυµα των θητειών όσοι έχουν διατελέσει πρόεδροι ή πρωθυπουργοί.

Όµως, όπως προαναφέρθηκε εισαγωγικά, το σκέλος που αφορά τις θητείες των βουλευτών είναι µια παραπλανητική δέσµευση, η οποία επικοινωνιακά προβλήθηκε ως σπουδαία καταστατική καινοτοµία, που προάγει την ανανέωση, εξουδετερώνει τους «µονιµάδες» πολιτικούς και σπάει τις πελατειακές σχέσεις.

Και αυτό γιατί προϋπόθεση για να µην µπορεί κάποιος βουλευτής να διεκδικήσει εκ νέου την είσοδό του στη Βουλή είναι να έχει στο ενεργητικό του τρεις διαδοχικές θητείες τετραετούς διάρκειας στην εθνική αντιπροσωπία ή τουλάχιστον 32 µηνών.

Τι σηµαίνει αυτό; Πως για να στερηθεί ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα επανεκλογής, θα πρέπει να έχει στο πολιτικό του βιογραφικό τρεις συνεχόµενες θητείες χρονικής συµµετοχής στο Κοινοβούλιο, πάνω από τρία χρόνια κάθε θητεία. Με δεδοµένο ότι στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις σπανίως εξαντλούν την τετραετία, όλοι αντιλαµβάνονται την τύχη της συγκεκριµένης, εντυπωσιακής πρότασης.



Γιατί δεν εφαρμόζεται η πρόταση

Στην προκειµένη περίπτωση, η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα δεν µπορεί να εφαρµοστεί για κανέναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ακόµα και γι’ αυτούς που βρίσκονται στη Βουλή εδώ και µία δεκαπενταετία, γιατί η κοινοβουλευτική τους παρουσία έχει ανανεωθεί µέσα από πρόωρες εκλογές. Οπότε και δεν τους πιάνει το «µέτρο» και διατηρούν στο ακέραιο το προνόµιο της «εκλογικής παραµονής».

Ας πάρουµε όµως ως παράδειγµα όσους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στο Κοινοβούλιο από το 2009 µέχρι σήµερα. Κανείς τους δεν κινδυνεύει µε αποκλεισµό από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ,όπως εκτιµούν όσοι «διάβασαν τα ψιλά γράµµατα» του προτεινόµενου άρθρου στοκαταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ναι µεν βρίσκονται στο Κοινοβούλιο για δώδεκα συναπτά έτη, αλλά δεν εντάσσονται στην κατηγορία των εν δυνάµει «απόστρατων».

Επειδή το διάστηµα αυτό διετέλεσαν βουλευτές για λιγότερο από δύο χρόνια από τη µία εκλογική αναµέτρηση στην άλλη, µηδενίζεται η ισχύς του µέτρου που υποτίθεται ότι θέλει να διαφηµίσει ο Τσίπρας.

Ανεφάρµοστη στην πράξη η πρόταση που αφορά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Εν τω µεταξύ, αν υποθέσουµε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαντλήσει την τετραετία και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν στις πλάτες τους µια θητεία κοινοβουλευτικής παρουσίας από την περίοδο διακυβέρνησης της Αριστεράς, δηλαδή οκτώ συνεχόµενα έτη, έτσι και πάµε σε διπλές εκλογές λόγω απλής αναλογικής, τότε και πάλι δεν θα εφαρµοστεί η πρόταση Τσίπρα για πλαφόν θητειών. Κι αυτό γιατί στις πρώτες κάλπες θα βγει ένα θνησιγενές Κοινοβούλιο, που θα λειτουργήσει ως «παρένθεση», µε την οποία θα τερµατίζεται το «συνεχές των θητειών τετραετούς διάρκειας ή 32 µηνών».

Προς επίρρωση των προαναφερθέντων, σας παραθέτουµε λέξη προς λέξη το περιεχόµενο της πρότασης του Αλ. Τσίπρα που θα τεθεί σε ψηφοφορία για το καταστατικό στο συνέδριο του κόµµατος τον επόµενο µήνα. Συγκεκριµένα, στο Αρθρο 39, παράγραφο 4, το νέο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει τα εξής: «∆εν µπορούν να είναι υποψήφιοι/ες βουλευτές/τριες ή ευρωβουλευτές/τριες όσοι/όσες έχουν διατελέσει βουλευτές/τριες ή ευρωβουλευτές/τριες επί τρεις διαδοχικές περιόδους, στις οποίες δεν συνυπολογίζονται βουλευτικές περίοδοι µε διάρκεια µικρότερη των 2/3 της πλήρους διάρκειας της βουλευτικής περιόδου, δηλαδή των τριάντα δύο (32) µηνών. Από το κώλυµα εξαιρείται ο/η Πρόεδρος του κόµµατος ή οι διατελέσαντες/σασες πρωθυπουργοί».

∆εν είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας στον βωµό της εντυπωσιοθηρίας ρίχνει στον αέρα ανεδαφικές και ανεφάρµοστες προτάσεις ή ιδέες, προκειµένου να προσποριστεί επικοινωνιακά οφέλη. Στο παρελθόν και πριν ακόµη εκλεγεί πρωθυπουργός, χρησιµοποιούσε τα ίδια µέσα για να συγκινήσει το εκλογικό σώµα µε την προβολή παραπλανητικών υποσχέσεων, που ουδέποτε όµως τηρήθηκαν. Όπως όταν προετοίµαζε την κοινή γνώµη για λιτό και σεµνό κοινοβουλευτικό βίο της διακυβέρνησής του, υποσχόµενος µείωση των µετακλητών του κοµµατικού κράτους, κατάργηση των προνοµίων σε βουλευτές και υπουργούς, όπως το να µη χρησιµοποιούν τζάµπα τα οχήµατα της Πολιτείας για τις µετακινήσεις τους

Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 19/3