Πρωτοφανή για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ επίθεση στον Κώστα Καραμανλή εξαπέλυσε χθες από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

Χωρίς να τον κατονομάσει, ο Τσίπρας τον «έδειξε» επανειλημμένως ως υπαίτιο για την κρίση χρέους της χώρας και την είσοδο στην εποχή των μνημονίων. Πρόκειται για μια σαφή ρήξη με το παρελθόν, όπου συστηματικά απέφευγε να καταλογίζει ευθύνες στον Καραμανλή και στην τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρώντας να διατηρεί πάντα όποιες γέφυρες μπορούσε με τον πρώην πρωθυπουργό και τους ανθρώπους του ευρύτερου περιβάλλοντός του.

«Είναι ανέκδοτο να ομιλείτε εσείς, η παράταξή σας, για δημοσιονομική ισορροπία, να κατηγορείτε εμάς ότι θέλουμε να τινάξουμε τα πάντα στον αέρα, όταν παραλάβαμε χάος το 2015 και βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, όταν το 2009 η παράταξή σας είχε αφήσει τη χώρα με 9% πρωτογενές έλλειμμα!», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του στο κοινοβούλιο. Μάλιστα, το γεγονός ότι είχε έρθει προετοιμασμένος, με συγκεκριμένα στοιχεία (άσχετο αν ήταν λάθος, αφού το πρωτογενές έλλειμμα του 2009 ήταν 10.4%), δείχνει ότι ήταν καλά μελετημένο αυτό το άδειασμα στον Καραμανλή.

Ο Τσίπρας μάλιστα επανήλθε στη συνέχεια, λέγοντας σε μια αποστροφή του λόγου του για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «πήραμε πολιτικό κόστος να βγει η χώρα από τα μνημόνια στα οποία εσείς μας φέρατε, με το 9% έλλειμμα το 2009», δείχνοντας και πάλι προς τη ΝΔ του Καραμανλή για την ευθύνη που η χώρα μπήκε στα μνημόνια.

Στη δευτερολογία του, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε για τρίτη φορά ζήτημα ευθυνών του Κώστα Καραμανλή, αυτή τη φορά πιο εμφατικά και πιο αναλυτικά. «Η χρεοκοπία σας ήταν αυτή η οποία έφερε την κρίση και η χρεοκοπία της χώρας, την οποία εσείς προκαλέσατε -θα σας το πω άλλη μια φορά- αφήνοντας πάλι, με αυτές τις πολιτικές των “golden boys”, των κουμπάρων τότε, τις πολιτικές που σπαταλούν το δημόσιο χρήμα για τα γαλάζια, τα δικά σας παιδιά, 9% πρωτογενές έλλειμμα», είπε με οργισμένο ύφος ο Αλέξης Τσίπρας, βάζοντας οριστική ίσως «ταφόπλακα» στις κάποτε γαλήνιες σχέσεις του με τη λεγόμενη καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ…