Στη Χαριλάου Τρικούπη µπορεί να άκουσαν µε προσοχή τη δέσµευση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο καθόλου δεν επηρεάστηκε ο σχεδιασµός του ΚΙΝ.ΑΛ. για την όσο το δυνατόν πιο σύντοµη στελέχωση των ψηφοδελτίων. Στην Α’ Αθηνών κυριαρχεί ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ στο ψηφοδέλτιο θα µετέχουν ο Παύλος Γερουλάνος, η Ρωξάνη Μπέη, η Ζέφη ∆ηµαδάµα, ο ∆ηµήτρης Οικονόµου, η Πόπη Γιαννοπούλου, ο Γιώργος Αποστολόπουλος κ.ά.

Στον Νότιο Τοµέα, περιφέρεια όπου είναι πιθανό να είναι υποψήφιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα γίνει µεγάλη µάχη µεταξύ του στενού συνεργάτη του κ. Ανδρουλάκη, Στέφανου Ξεκαλάκη, της νυν βουλευτού Τόνιας Αντωνίου, του πρώην υπουργού Θόδωρου Παπαθεοδώρου, του πρώην υπουργού Γιώργου Πεταλωτή, του πρώην εκπροσώπου τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλου Χρηστίδη, της Αναστασίας Σιµητροπούλου, της Μαρίας Τσέλιου κ.ά. Στον Βόρειο Τοµέα δεσπόζει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ υποψήφιοι θα είναι ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος, ο δήµαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης, η Κατερίνα Μπατζελή, η Ρένια Ζαρκαδούλα, ο Πάνος Βλάχος κ.ά. Στον ∆υτικό Τοµέα είναι πανίσχυρη η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ υποψήφιοι θα είναι ο Μιχάλης Καρχιµάκης, ο Ηρακλής Μπρούλιας κ.ά.

Επιστροφή

Στην Ανατολική Αττική η διαφαινόμενη επιστροφή της Εύης Χριστοφιλοπούλου ενδυναµώνει το ψηφοδέλτιο, ενώ υποψήφιοι θα είναι ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο αυτοδιοικητικός Γιάννης Σµέρος, η Ερση Κόκκοτα, ο Σπύρος Βρεττός κ.ά. Πολύ ρευστά είναι ακόµη τα πράγµατα σε Α’ και Β’ Πειραιά, γι’ αυτό και δεν ακούγονται πολλά ονόµατα. Ο πλέον ισχυρός παίκτης είναι διαχρονικά ο αντιδήµαρχος Πειραιά, ∆ηµήτρης Καρύδης. Στη ∆υτική Αττική θα είναι υποψήφιοι ο ∆ηµήτρης Παπαγιάνναρος, ο Αγγελος Λιόσης και ο Μηνάς Αναστασάκης. Στις Κυκλάδες θα είναι υποψήφιοι ο ∆ηµήτρης Καπούνης και ο Γιάννης Πολυχρονάκος.

Αναμένονται «μάχες»

Μάχη για την έδρα θα δώσουν στα ∆ωδεκάνησα ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης, ο Γιώργος Χατζηδιάκος, η Κατερίνα Γαβαλά κ.ά. Ανεβασµένα ποσοστά εµφανίζει το ΚΙΝ.ΑΛ. στην Πελοπόννησο, εξ ου και η αυξηµένη ζήτηση. Στην Κόρινθο το πλέον ηχηρό όνοµα είναι αυτό του πρώην υπουργού Γιάννη Πανούση, ενώ υποψήφιοι θα είναι ο ∆ηµήτρης Αγγελόπουλος, ο Βαγγέλης Ανδριανάκος κ.ά. Στην Αργολίδα θα γίνει µάχη µεταξύ του βουλευτή Ανδρέα Πουλά, του Παναγιώτη Ψυχογιού και του Τάσου Χειβιδόπουλου. Στην Αρκαδία ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είναι σηµείο αναφοράς για όλο τον κεντροαριστερό χώρο, ενώ υποψήφιοι θα είναι οι κ. Γιαννακούδης και Παπαγεωργίου. Στη Μεσσηνία θα είναι υποψήφιοι οι κύριοι Κουσελάς (σ.σ.: γιος του πρώην βουλευτή), Κατσούλης, Μιχαλάκος και Γερονικολός. Στη Λακωνία ξεχωρίζει το όνοµα της Νάγιας Γρηγοράκου, κόρης του επί χρόνια βουλευτή Λεωνίδα Γρηγοράκου. Στην Αχαΐα, εκτός του Γιώργου Παπανδρέου, θα είναι υποψήφιοι οι κ. Αλεξόπουλος, Σκανδάµης και η Κατερίνα Σολωµού. Στην Ηλεία θα γίνει µάχη µεταξύ του βουλευτή Μιχάλη Κατρίνη και του πρώην υπουργού Γιάννη Κουτσούκου, ενώ υποψήφιος θα είναι ο δικηγόρος Μaik Abu-Hadba.

Ποιοι ακούγονται

Στην Αιτωλοακαρνανία θα είναι υποψήφιος ο βουλευτής ∆ηµήτρης Κωνσταντόπουλος, ενώ ακούγονται τα ονόµατα της πρώην βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Νίκης Φούντα, του Θανάση Κατερινόπουλου και της Χριστίνας Σταρακά. Στα Γιάννενα θα είναι υποψήφιος ο πρώην πρύτανης Κωνσταντίνος Γάτσιος και ο Σωτήρης Ζαρπαλάς, ενώ στην Αρτα ο βουλευτής Χρήστος Γκόγκας και ο δημοσιογράφος Χρήστος Μέγας. Στη Λάρισα θα είναι υποψήφιοι η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη, ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού Κώστας Μπαργιώτας, ο Θωµάς Παπαλιάγκας και ο Ακης Νασιώκας (γιος του πρώην βουλευτή). Στη Μαγνησία, ο ∆ηµήτρης Τσιµπανάκος, ο Φώτης Χατζηδηµητρίου, ο (στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου) Γιώργος Πετρουλάκης. Στα Τρίκαλα, ο Γιώργος Οικονόµου και η προερχόμενη από την ανανεωτική αριστερά,  Φωτεινή Αναστασίου. Στη Φθιώτιδα, ο πρώην βουλευτής Νίκος Τσώνης, ο Αντώνης Παπαγόρας, η Χριστίνα Αντερριώτη, ο Ηλίας Σανίδας. Στη Βοιωτία, ο βουλευτής Γιώργος Μουλκιώτης, ο πρώην βουλευτής Λουκάς Αποστολίδης, ο Γιάννης Τατούµης.

Θεσσαλονίκη

Στην Α’ Θεσσαλονίκης είναι ισχυρός ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης, ενώ δυνατά θα µπουν στη µάχη του σταυρού η ψυχολόγος Πέννυ ∆αλαµπούρα, ο Κυριάκος Κυριάκος, ο Αντώνης Σαουλίδης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, ο Νίκος Ξυλούρης κ.ά Στη Β’ Θεσσαλονίκης θα είναι υποψήφιοι ο βουλευτής Γιώργος Αρβανιτίδης, καθώς και οι κ. Γκλαβίνας και Πετρίδης. Στο Κιλκίς, όπως και το 2019, θα γίνει µεγάλη µάχη µεταξύ του βουλευτή Γιώργου Φραγκίδη και του Στέφανου Παραστατίδη, ενός στελέχους που ξεχώρισε τα τελευταία χρόνια. Στη ∆ράµα ξεχωρίζει η υποψηφιότητα της βουλευτού Χαράς Κεφαλίδου και στη Χαλκιδική του βουλευτή Απόστολου Πάνα. Στις Σέρρες είναι ο Μιχάλης Τζελέπης, ενώ στην Κοζάνη αδιαµφισβήτητη είναι η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Πάρη Κουκουλόπουλου.

Αφήσαµε για το τέλος την Κρήτη, που είναι και το «προπύργιο» του Νίκου Ανδρουλάκη. Στο Ηράκλειο προβλέπεται να είναι υποψήφιος ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου, καθώς και οι κ. Παρασύρης, Βαµβακάς, Λαµπρινός, Φασουλάκης κ.ά. Στο Ρέθυµνο το ερώτηµα είναι αν θα είναι υποψήφιος ο δήµαρχος, Γιώργος Μαρινάκης, ενώ ισχυρή υποψηφιότητα είναι ο Μανόλης Χνάρης. Στα Χανιά το πλέον δυνατό όνοµα είναι αυτό του αντιπεριφερειάρχη, Νίκου Καλογερή, ο οποίος δεν έχει πει ακόµη το «ναι».

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 26 Μαρτίου 2022.