Δενδιας_-_Οδησσος
Πολιτική

Δένδιας: Στην Οδησσό για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας - «Αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας στην ελληνική ομογένεια» (Βίντεο-Εικόνες)

Επισκέφτηκε το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, όπου απέθεσε λουλούδια στο Μνημείο του Όρκου των Φιλικών

Στην Οδησσό έφτασε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για να την παραδώσει στις δημοτικές αρχές της πόλης, αμέσως μετά την άφιξή του επισκέφθηκε το ελληνικό γενικό προξενείο της Οδησσού, το μοναδικό σε λειτουργία προξενείο κράτους-μέλους της Ε.Ε., όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων. Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας στην ελληνική ομογένεια και ενημερώθηκε για τις προκλήσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εν συνεχεία, επισκέφτηκε το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, όπου απέθεσε λουλούδια στο Μνημείο του Όρκου των Φιλικών.


Σημειώνεται πως το αεροπλάνο που τον μετέφερε από την Αθήνα, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Κισινάου, όπου τον υποδέχθηκε η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία (με παράλληλη διαπίστευση στη Μολδαβία) Σοφία Γραμματά και στη συνέχεια πέρασε τα σύνορα Μολδαβίας - Ουκρανίας, με προορισμό την Οδησσό.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σκοπός της επίσκεψης πέραν της μεταφοράς βοήθειας, είναι η δημιουργία διαρκούς μηχανισμού διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, η συνάντηση με μέλη της ελληνικής κοινότητας, η επαναλειτουργία του γενικού προξενείου στην πόλη, καθώς και η επίσκεψη και διαπίστωση της κατάστασης χώρων άρρηκτα συνδεδεμένων με την ελληνική ιστορία, όπως το Μουσείο Φιλικής Εταιρίας.

Δείτε το βίντεο


Ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων: «H Ελλάδα είναι παρούσα στην Οδησσό, εκπροσωπώ την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά πιστεύω και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Είμαστε εδώ για να μεταφέρουμε την ανθρωπιστική βοήθεια στο σύνολο του πληθυσμού. Από σήμερα λειτουργεί και πάλι το ελληνικό προξενείο και θα βοηθήσει στη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, στη διανομή της αλλά και στη δημιουργία διαδρόμων εκκένωσης από όλη την Ουκρανία μέσω Οδησσού. Θέλω να συγχαρώ τον Έλληνα πρόξενο και το προσωπικό του προξενείου και να υπογραμμίσω ότι η επαναλειτουργία του ελληνικού προξενείου θα υπογραμμίσει την ιστορική μας παρουσία σε αυτή την πόλη».

Δείτε το σχετικό βίντεο