Την ελπίδα ότι το σύνολο των χωρών που προσβλέπουν σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον και στην Ευρώπη, θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούκστρα (Wopke Hoekstra).

Σε κοινές δηλώσεις στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Βόπκε Χούκστρα, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η ρωσική εισβολή καταδεικνύει ότι κάθε αναθεωρητισμός, κάθε παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου δεν έχει θέση στη διεθνή κοινότητα του 21ου αιώνα. Εξίσου, τόνισε πως η καταδίκη πρέπει να είναι άμεση και πρέπει να υιοθετούνται βαριές κυρώσεις σε όποιους παραβαίνουν τους κανόνες. Προσέθεσε πως η Ελλάδα όπως και η Ολλανδία έχουν συμμετάσχει στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία παρά το τίμημα που έχει η απόφαση αυτή και για τις δύο οικονομίες.

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να κάνει ό,τι το δυνατόν για την ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία»

Κατά τη συνάντηση, εξετάστηκε πώς μπορούν ως Ευρωπαίοι εταίροι, αλλά και ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι, να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κρίση του 21ου αιώνα, όπως τη χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Ολλανδό ομόλογό του για τη χθεσινή του επίσκεψή του στην Οδησσό, κατά την οποία μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, συναντήθηκε με μέλη της ελληνικής ομογένειας της πόλης, την αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Ουκρανίας, τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, τον δήμαρχο της Οδησσού και ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του ελληνικού γενικού προξενείου στην πόλη, του μόνου ευρωπαϊκού προξενείου που υπάρχει εκεί. Όπως είπε, μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως φάρμακα και ευχαρίστησε τους Γιατρούς του Κόσμου για τη συνεισφορά τους. Μάλιστα, ανακοίνωσε πως θα υπάρξει συνέχεια υπό τον συντονισμό του γενικού διευθυντή Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Αρωγής του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Διακόπουλο, γιατί η "ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δεσμευθεί να κάνει ό,τι το δυνατόν για την ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία".

Επίσης, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα "φρικιαστικά εγκλήματα εναντίον Ουκρανών αμάχων που ανακαλύφθηκαν χθες στην Μπούκα, κοντά στο Κίεβο" και κατέστησε σαφές ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν γι' αυτές τις πράξεις τους, τις οποίες καταδίκασε απερίφραστα. Περαιτέρω, δεσμεύθηκε πως η Ελλάδα, με τις όποιες δυνατότητές της, θα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.