Ως επιτυχία του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, μπορεί να χαρακτηρισθεί η πρώτη εντύπωση από το προσχέδιο του υπουργείου Υγείας σχετικά με την μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την διοικητική και οργανωτική ανασυγκρότηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το οποίο ετέθη χθες στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, καθώς είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμη και ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, περιορίζει κατ’ αρχάς την κριτική του σε δευτερεύοντα σημεία και εστιάζει σε ιδιαίτερες εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την γενικότερη κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Υγείας…

Προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του εν λόγω νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, όταν αυτό έρθει στη Βουλη προς συζήτηση και ψήφιση, ο Ανδρέας Ξανθός προχώρησε στην εξής γραπτή δήλωση:

«Το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο του Υπουργού Υγείας κου. Πλεύρη, βγήκε επιτέλους σε δημόσια διαβούλευση, απογοητεύοντας ακόμα και τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της κυβέρνησης που πίστεψαν τις μεγαλοστομίες του περί μεταρρύθμισης στο ΕΣΥ, στην ΠΦΥ και στον ΕΟΠΥΥ. Ούτε μεταρρύθμιση, ούτε αναδιοργάνωση, ούτε βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μπορεί να περιμένει κανείς. Η βασική ιδέα είναι ότι η ΠΦΥ είναι ιδιωτική και όχι δημόσια υπόθεση και ότι η λύση στα προβλήματα του συστήματος υγείας δεν είναι η επένδυση στις δημόσιες δομές και στο ανθρώπινο δυναμικό τους, αλλά το άνοιγμα του ΕΣΥ σε ιδιώτες και η ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς υπέρ των μεγάλων επιχειρηματιών υγείας. Είναι προφανές ότι οι προσωπικοί- θεράποντες γιατροί θα είναι κατά βάση συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού που παρέχει ολιστική φροντίδα υγείας (και όχι μόνο θεραπεία) μέσα από δημόσιες δομές και σε συνεργασία με τη διεπιστημονική ομάδα υγείας, εγκαταλείπεται οριστικά. Η κυβερνητική επιλογή είναι συγχωνεύσεις δημόσιων δομών ΠΦΥ, απαξίωση των ΤΟΜΥ, επιτελικός ρόλος του ΕΟΠΥΥ και όχι των ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας στην ΠΦΥ, περιορισμοί στην πρόσβαση (μια πρώτη κίνηση αποτελεί η διακοπή συνταγογράφησης των ανασφάλιστων από ιδιώτες γιατρούς), μετακύλιση του κόστους στον πολίτη, αντιδημοκρατική-αυταρχική «μετάλλαξη» του ΕΟΠΥΥ με κατάργηση της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων και των εργαζομένων του στη Διοίκηση του Οργανισμού.

Είναι στα χέρια των υγειονομικών, των ασθενών, της κοινωνίας και της προοδευτικής αντιπολίτευσης, να αποτρέψουν την ψήφιση και υλοποίηση ενός νομοσχεδίου που θα … βλάψει σοβαρά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας».