«Ο Πούτιν, μετά τις νέες φρικαλεότητές του, πρέπει να μας οδηγήσει στη λήψη νέων πρωτοβουλιών και άρα νέων κυρώσεων, βρίσκοντας απέναντί του και πάλι μια ενωμένη Ευρώπη, που θα εγγυηθεί την ειρήνη και θα πρέπει να είναι παρούσα σε κάθε μορφής διαπραγμάτευση». Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ.

Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι τώρα είναι η στιγμή που η Ευρώπη πρέπει να θέσει τις βάσεις για την αμυντική, ενεργειακή και επισιτιστική αυτονομία της ενώ προσέθεσε ότι είναι χρέος της Ένωσης να εγγυηθεί την ευημερία και την ασφάλεια του κάθε ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος ήδη αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του και βλέπει το πραγματικό του εισόδημα να μειώνεται.

Ολόκληρη η παρέμβαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη

κα. Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

κ. Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

κ. Ύπατε Εκπρόσωπε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η ευρωπαϊκή ηγεσία βρίσκεται εδώ, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, για να μας ακούσει και από κοινού να διαμορφώσουμε τις πρωτοβουλίες και τις πολιτικές μας για την επόμενη μέρα, που δυστυχώς φαντάζει ζοφερή σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι γεγονός ότι η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ξύπνησε την Ευρώπη, η οποία αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο στο έδαφός της, έδρασε γρήγορα, ενιαία και συντονισμένα, επιβάλλοντας αυστηρές κυρώσεις εναντίον του Πούτιν, πράγμα το οποίο απ’ ότι φαίνεται ο ίδιος δεν περίμενε. Δεν περίμενε ότι εμείς συντονισμένα και ενωμένοι θα ανταποκριθούμε σε αυτήν την τραγωδία και την πρόκληση την οποία μας επέβαλε.

Το Κοινό Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής έθεσε τις βάσεις για την αντιμετώπιση των τραγικών επιπτώσεων του πολέμου σε τομείς που αφορούν στη ζωή και στην επιβίωσή μας, όπως είναι η αύξηση των τιμών της ενέργειας, ο πληθωρισμός, η γενικευμένη ακρίβεια, η επισιτιστική κρίση και οι νέες προσφυγικές ροές, για τα οποία είναι υπεύθυνος ο ίδιος ο Πούτιν.

Όμως, από τη Σύνοδο Κορυφής μέχρι σήμερα τα γεγονότα τρέχουν και ο Πούτιν με τις νέες φρικαλεότητές του πρέπει να μας οδηγήσει στη λήψη νέων πρωτοβουλιών και άρα νέων κυρώσεων, βρίσκοντας απέναντί του και πάλι μια ενωμένη Ευρώπη, που θα εγγυηθεί την ειρήνη και πρέπει να είναι παρούσα σε κάθε μορφής διαπραγμάτευση. Και γι’ αυτό θέλω να τονίσω ότι ενθουσιωδώς κατεγράφη η επίσκεψη της Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola στο Κίεβο και χαιρετίζω την επίσκεψη της Προέδρου Ursula von der Leyen στην Ουκρανική πρωτεύουσα στο τέλος της εβδομάδας, που δείχνουν ότι η Ένωσή μας βρίσκεται στο πλευρό της ειρήνης και στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Αυτή η κρίση πρέπει να είναι η έναρξη μιας νέας εποχής για την Ένωση και μιας μεγάλης, συντονισμένης προσπάθειας προκειμένου η Ευρώπη να θέσει τις βάσεις για την αμυντική, ενεργειακή και επισιτιστική αυτονομία της.

Είναι χρέος μας, να εγγυηθούμε την ευημερία και την ασφάλεια του κάθε ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος ήδη αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του και βλέπει το πραγματικό του εισόδημα να μειώνεται. Είναι πολιτικό μας χρέος, είναι πρώτιστη πολιτική μας υποχρέωση, ατομική και συλλογική, πέρα και πάνω από κόμματα, πέρα και πάνω από τα σύνορα.