Βαρύ το κλίμα στην Βουλή μετά την ομιλία Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αίσθηση έχει προκαλέσει η εμφάνιση των δύο μαχητών της ουκρανικής πολιτοφυλακής και οι αναφορές τους στο τάγμα Αζοφ.

Όπως σχολιάζουν ανώτατοι αξιωματούχοι, είναι παραβίαση του πρωτοκόλλου παρουσία του προέδρου της Ουκρανίας να εμφανιστούν ξαφνικά να μιλήσουν δυο στρατιώτες, όταν μάλιστα κάνουν αναφορές στο ναζιστικό τάγμα.

Ο Ζελένσκι έδωσε ξαφνικά «πάσα» σε βιντεο που πρόβαλε τοποθετήσεις δύο Ουκρανών στρατιωτών, με τον έναν εξ αυτών να δηλώνει ελληνικής καταγωγής και στρατιώτης του ακροδεξιού ναζιστικού τάγματος Αζόφ που πολεμά τα ρωσικά ναζιστικά στρατεύματα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας ήταν ενήμερος για την προβολή του εν λόγω βίντεο, ωστόσο εξετάζεται από κοινοβουλευτικούς παράγοντες εάν γνώριζαν το περιεχόμενο των λεγομένων των στρατιωτών και τις αναφορές στο ναζιστικό τάγμα.

Επίσης σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Parapolitika, πηγές του ΥΠΕΞ δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από τις αναφορές αυτές και το όσα ακουστήκαν μέσα στην Ολομέλειά της Βουλής.

«Θα μας στοιχίσει αυτό που είδαμε!»
ήταν τα σχόλια βουλευτών της ΝΔ. «Αυτή η εικόνα και η συνδεση της Ελλάδας με αναφορές στο ναζιστικό ταγμα και θα γινόμαστε μερος του προβλήματος», αναφέρουν.

«Έχουμε μπλέξει»
έλεγαν οι βουλευτές στις συζητήσεις τους. Η αναφορά του στρατιώτη στο τάγμα Αζόφ απασχολεί αυτήν την ώρα τα «πηγαδάκια» όλων των κομμάτων.

Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ όπου μόλις άκουσαν τις αναφορες στο τάγμα Αζόφ και είδαν την εικονα των δυο μαχητών παγωσαν.

Μάλιστα οι βουλευτές Φίλης, Δρίτσας, Βαρεμένος, και Γκιόλας αποχώρησαν από την αιθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας και επέστρεψαν μολις το λογο πήρε ξανα ο Ζελένσκι.

Απαράδεκτο χαρακτηρίζουν τα όσα ακουσαν και κανουν λόγο ή για διπλωματικη αστοχία ή για ανοησία από την πλευρα της κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή οι βουλευτές να μην σηκωθούν και να μην χειροκροτήσουν την ομιλία, κάτι που όντως συνέβη.

«Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον Ζελένσκι, απαράδεκτο που μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Αζόφ»,
δήλωσε από την πλευρά της,  η Γραμματέα ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.

«Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα», είπε χαρακτηριστικά.


ΚΚΕ: «Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη Βουλή»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί το ΚΚΕ για τους παρόντες βουλευτές και κόμματα στην ελληνική Βουλή κατά την ομιλία Ζελένσκι και ιδίως την ομιλία του Ουκρανού νεοναζί του τάγματος Αζόφ, τονίζοντας ότι «ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη Βουλή».

Μάλιστα το ΚΚΕ που απείχε από τη συνεδρίαση διαφωνώντας με την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάνει λόγο για «απόλυτη δικαίωση» της στάσης του ΚΚΕ να μην παρίσταται στην συνεδρίαση.

«Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη βουλή και την ομιλία Ζελένσκι, με τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ!», αναφέρουν.

Εξηγήσεις ζητά το ΚΙΝΑΛ

Εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Βουλής ζητά το ΚΙΝΑΛ μετά τα όσα ακούστηκαν στην Ολομέλεια από τον Ουκρανό στρατιώτη που έχει στρατευτεί το τάγμα Αζόφ.

«Σήμερα απευθύνθηκε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ Ζελένσκι. Στο πρόσωπο του Ουκρανού Προέδρου, είδαμε τον ουκρανικό λαό και τα δεινά που υφίσταται από τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που καταδικάσαμε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή. Αυτό που μας κατέστη γνωστό στη Διάσκεψη των Προέδρων ήταν η ομιλία του κ. Ζελένσκι και μόνο. Το ερώτημα που ευθέως τίθεται είναι αν ο Πρόεδρος της Βουλής γνώριζε και ενέκρινε τις ομιλίες προσώπων που δεν είχαν καμία θεσμική αρμοδιότητα και για τις οποίες δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. Η ευθύνη του κ. Προέδρου είναι μεγάλη και εύλογα ζητούνται εξηγήσεις», αναφέρει σε δήλωσή της, η Γραμματέα ΚΟ Ευαγγελίας Λιακούλη.

Τι είπε ο ελληνοουκρανός στρατιώτης στο μήνυμα Ζελένσκι

Να σημειώσουμε πως σε ομιλίες του Β. Ζελένκσι σε άλλα ευρωπαικά κοινοβούλια δεν εχει ξανά προβληθεί δήλωση ή εικόνα στρατιώτη με μάσκα, λένε κοινοβουλευτικές πηγές κάτι που παραπέμπει σε άλλα καθεστώτα και σε άλλες εποχές.

Η αποστροφή της δήλωσης του που προκάλεσε αντιδράσεις ήταν: «Καλημέρα αξιότιμα μέλη της ελληνικής Βουλής. Απευθύνομαι σε εσάς σαν Έλληνας στην καταγωγή. Λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην ουκρανική άμυνα, μέσα από το Τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, είναι το χρέος μου σαν άντρας. Πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη».