Στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία και με την υπόθεση της ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία να αποτελεί μείζoν πρόβλημα της Δύσης, η Ανατολική Μεσόγειος έρχεται πάλι στο ευρω-ατλαντικό προσκήνιο. Την Τρίτη 5/4 συναντήθηκαν στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και επιβεβαίωσαν τη στενή τριμερή συνεργασία τους και δεσμεύτηκαν για «από κοινού αποφάσεις» στη συνέχεια των εξελίξεων. Η Αθήνα, την ίδια ημέρα, είχε συνεργασία, με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Βικτώρια Νούλαντ να συζητά με τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Ν. Δένδια, για την Ουκρανία, τη «στρατηγική και εταιρική σχέση» Ελλάδας - ΗΠΑ και τα ζητήματα ενέργειας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

889
Ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ., Ν. Δένδιας, συναντήθηκε με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ

Η Αθήνα αρνήθηκε, πάντως, στην κ. Νούλαντ την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, εξηγώντας της ότι αυτό θα έθιγε την αμυντική θωράκιση της χώρας μας, που έχει απέναντί της τις προκλήσεις της Τουρκίας. Η ελληνική κυβέρνηση σημείωσε τη δήλωση της κ. Νούλαντ, ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τη συνεργασία 3+1 με Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, αλλά και την άρνησή της για τον EastMed. Η Αμερικανίδα υφυπουργός είχε ήδη συναντηθεί στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό της, κ. Ονάλ, και με τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Τσαβούσογλου, και στη συνέχεια ταξίδεψε στη Λευκωσία. Στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, η Κύπρος, ως μέρος του 3+1, αποκτά τώρα πρόσθετο ενδιαφέρον για την Ουάσινγκτον, με «αγκάθι» τα ρωσικής προέλευσης κυπριακά όπλα.

Στην παρούσα φάση εξελίξεων, η Αθήνα έχει ενώπιόν της μια σειρά ζητήματα που συνδέονται με διακρατικές σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και με την Τουρκία να διεκδικεί κεντρικό ενεργειακό ρόλο στην περιοχή. Σε πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος της ελληνικής διπλωματίας είναι η «διόρθωση» σχέσεων, η οποία επιχειρείται από Ισραήλ - Τουρκία, που συνδέεται με το ενδεχόμενο της μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω τουρκικού εδάφους ως λύσης εναλλακτικής στον αγωγό EastMed - τον οποίο, πάντως, το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προ ημερών χαρακτήρισε ως έργο «κοινού ενδιαφέροντος».

Η Αθήνα αρνήθηκε στην κ. Νούλαντ την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, εξηγώντας της ότι αυτό θα έθιγε την αμυντική θωράκιση της χώρας μας


Για την ώρα, το Ισραήλ δεν «ανοίγεται» στην Αγκυρα όσο θα το επιθυμούσε ο Ερντογάν, αλλά η συνέχεια αυτής της σχέσης αναμένεται ενδεχομένως πολύ ενδιαφέρουσα για τα ελληνικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη υπολογίζει στις βάσεις της συνεργασίας με το Ισραήλ, με το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επαφή. Η Αθήνα και η Λευκωσία εκτιμούν, όμως, ότι, αν αυτή η «εναλλακτική» κερδίσει έδαφος τελικώς σε κυβερνήσεις της Δύσης, τότε οι δύο πρωτεύουσες θα δεχθούν πιέσεις από εταίρους και συμμάχους για την αποδοχή αυτής της λύσης.

Οπωσδήποτε, πάντως, το θέμα αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς πρόοδο στο ζήτημα της Κύπρου - που αυτή την ώρα φαίνεται να είναι στον «πάγο». Παράλληλα με αυτά, η Αθήνα παρακολουθεί με ενδιαφέρον και άλλη μία εξέλιξη. Αυτή αφορά την προσπάθεια της Τουρκίας να «βελτιώσει» τις σχέσεις της με έναν σοβαρό ενεργειακό «παίκτη» και φίλο της Ελλάδας, που είναι η Αίγυπτος.

Ο Ερντογάν αποφάσισε να στείλει μετά από εννέα χρόνια πρεσβευτή στο Κάιρο, προκειμένου να εγκαινιάσει μια νέα περίοδο σχέσεων


Έτσι, η Άγκυρα, που έχει υποστηρίξει τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» εναντίον του σημερινού προέδρου Σίσι, αποφάσισε να στείλει έπειτα από εννέα χρόνια πρεσβευτή της στο Κάιρο, προκειμένου να εγκαινιάσει μια νέα περίοδο σχέσεων με την Αίγυπτο.

Σε νέο περιβάλλον 

Όπως κι αν εξελιχθούν τελικώς αυτές οι υποθέσεις, γεγονός είναι ότι η Αθήνα κινείται πλέον σε ένα νέο «περιβάλλον» που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με πυροδότη το ουκρανικό ζήτημα, και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός προωθεί την υπόθεση της έρευνας κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο. Η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει ενδεχόμενες εξελίξεις, που τείνουν να διαμορφώσουν μια «νέα αρχιτεκτονική» ενέργειας στην περιοχή, υπό την πίεση αναζήτησης λύσεων για την ενεργειακή κάλυψη της Ευρώπης.

Αναπόφευκτα, μπαίνει τώρα στο «παιχνίδι» αυτό και η Τουρκία, που βελτιώνει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, παρότι η Δύση επιφυλάσσεται για τον βαθμό αξιοπιστίας της Τουρκίας ως συμμάχου της. Από διπλωματικές πηγές αναφέρεται ότι στην παρούσα φάση οι ΗΠΑ έχουν κάνει παρασκηνιακά «συστάσεις» για αποχή από «εντάσεις» προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην υπόθεση των ενεργειακών «κατανομών» στην Ανατολική Μεσόγειο.