Ανήκουμε σε μία γενιά που έχει περάσει το σύνολο της ενήλικης ζωής σε κρίση. Η κρίση μεταμορφωνόταν ανά τα χρόνια: οικονομική, εργασιακή, εθνική, προσφάτως υγειονομική. Το να επιβιώνουμε, το να εργαζόμαστε, το να ζούμε μέσα στις διάφορες κρίσεις έγινε για εμάς περίπου κομμάτι του χαρακτήρα μας, αλλά παράλληλα και μία χρυσή ευκαιρία να αναπτύξουμε περαιτέρω δεξιότητες ώστε να τις ξεπερνάμε. Η κατά γενική ομολογία πιο μορφωμένη γενιά τα έχει καταφέρει περίφημα δείχνοντας τον δρόμο για να πάει η χώρα μας ένα βήμα παρακάτω.

Και σε όλη αυτήν την προσπάθεια, υπήρξαν άνθρωποι που έθεσαν την γενιά μας στο προσκήνιο, κάνοντας την πρωταγωνίστρια των εξελίξεων. Ειδικότερα, ύστερα και από το καλοκαίρι του 2019 μπήκαν τα θεμέλια για να καταφέρει η Ελλάδα να ορθοποδήσει μετά από μία δεκαετία μεγάλων και γενναίων θυσιών τις οποίες κληθήκαμε όλοι μαζί να φέρουμε εις πέρας για το συνολικό καλό.

Η έλευση της πανδημίας αδιαμφισβήτητα άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν στάθηκε εμπόδιο στην άσκηση της πολιτικής της. Αντίθετα, θα έλεγε κανείς ότι κατά κανόνα επιτάχυνε τον σχεδιασμό της, έχοντας ως επίκεντρο της βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Οι εκκρεμότητες του χτες έγιναν αναγκαιότητες του σήμερα για ένα καλύτερο αύριο. Η Ελλάδα υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού και Προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη στάθηκε όρθια και μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον.

Ανταπεξήλθε στις προκλήσεις καλύτερα από πολλές άλλες χώρες με μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα, δίνοντας το καλό παράδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εκπλήσσοντας θετικά ακόμη και τους πιο δύσπιστους. Και κατάφερε παρά την θύελλα της πανδημίας να προχωρήσει σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις που ενίσχυσαν τη νεανική επιχειρηματικότητα, αφαίρεσαν εμπόδια από νέους επαγγελματίες και έδωσαν κίνητρα για τον επαναπατρισμό μυαλών μας απ’ το εξωτερικό.

Το ότι η νέα γενιά αποτελεί άμεση προτεραιότητα για αυτήν την Κυβέρνηση από την πρώτη κι όλας μέρα, είναι ξεκάθαρο και αυταπόδεικτο. Από τον πρώτο νόμο που ψήφισε η Βουλή για την κατάργηση του άσυλου ανομίας στα Πανεπιστήμια μέχρι το πρόσφατο μέτρο αναφορικά με το πρώτο ένσημο, γίνεται φανερό ότι επιτέλους παίρνουν αποφάσεις άνθρωποι που νοιάζονται πραγματικά για τα καθημερινά προβλήματα της νεολαίας.

Η ψηφιοποίηση του κράτους και η ηλεκτρονική επανάσταση στη δημόσια διοίκηση αφαίρεσαν ένα εκ των σημαντικότερων εμποδίων στο δρόμο ενός νέου επιχειρηματία, αυτό της γραφειοκρατίας. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια υπήρξε πραγματική μέριμνα για την καλύτερη απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, προερχόμενων είτε από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ είτε αργότερα απ’ τα χρήματα που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας έδωσε λύση σε χρόνια προβλήματα των εργασιακών χώρων και θα οδηγήσει στην καλύτερη εμπέδωση μίας κουλτούρας νομιμότητας και προστασίας των εργαζομένων. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών βελτίωσε για τα καλά τα οικονομικά των νέων επιχειρήσεων. Τα προγράμματα απασχόλησης, κατάρτισης και επιμόρφωσης του ΟΑΕΔ έδωσαν νέες δυνατότητες στους μακροχρόνια άνεργους να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, ενώ η ουσιαστικότερη αναβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης μέσα απ’ την ένταξη των ΔΙΕΚ στα Μηχανογραφικά των Πανελληνίων άνοιξαν καινούριους ορίζοντες για το αυριανό εργατικό και επαγγελματικό προσωπικό της χώρας.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει καθημερινά στην πράξη ότι έχει στο επίκεντρο τους νέους. Τους νέους μίας γενιάς που στερήθηκε πολλά και που είναι όμως έτοιμη με τα κατάλληλα εφόδια να προσφέρει ακόμα περισσότερα.

Ο Ορφέας Γεωργίου είναι Δικηγόρος και Γραμματέας Οργανωτικού ΟΝΝΕΔ