Στην τήρηση του «τολμηρού, αλλά ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος» που συμφωνήθηκε στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, δεσμεύτηκε τόσο η διοίκηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) όσο και οι επικεφαλής των ελληνικών εταιρειών που εμπλέκονται, των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.) και της Energean.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των σεισμικών ερευνών και στις έξι περιοχές μέχρι το τέλος του 2023 και εκτέλεση της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης πριν από το τέλος της ίδιας χρονιάς. Αυτό το μήνυμα θα μεταφέρει η διοίκηση της ΕΔΕΥ, υπό τον Αρ. Στεφάτο, στις επιστολές προς τους ξένους ομίλους (τη γαλλική Total Energies και την αμερικανική ExxonMobil) που συμμετέχουν στις κοινοπραξίες όπου έχουν παραχωρηθεί τα δύο πιο ελπιδοφόρα θαλάσσια «οικόπεδα», στη Δυτική και Νοτιοδυτική Κρήτη, αλλά και στα ραντεβού που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες εβδομάδες. Τα περιθώρια για να προχωρήσουν οι σεισμικές έρευνες από τη συγκεκριμένη κοινοπραξία στενεύουν και είναι σαφές πως θα αναληφθούν πρωτοβουλίες, με βάση και τα προβλεπόμενα στις συμβάσεις παραχώρησης.

Το πρώτο βήμα είναι ο χαρακτηρισμός των ερευνών ως έργων εθνικής σημασίας, ώστε να λάβουν ειδικό καθεστώς ταχύτερων αδειοδοτήσεων, όπως, π.χ., ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ


Όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης, η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να διερευνήσει αν διαθέτει κοιτάσματα υδρογονανθράκων πάση θυσία και εντός του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, με στόχο -αν οι γεωτρήσεις δείξουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα στις πιο ώριμες περιοχές- να αρχίσει η εκμετάλλευσή τους στις αρχές του 2026 ή και λίγο νωρίτερα. Κύκλοι της ΕΔΕΥ υποστηρίζουν πως αν ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες (δύο και τριών διαστάσεων - 2D και 3D) και προχωρήσουν κάποιες ερευνητικές γεωτρήσεις με θετικά αποτελέσματα, τότε υπάρχουν τεχνικές λύσεις (π.χ. με τη μίσθωση πλωτής εξέδρας - FPSO) για την εμπορική εκμετάλλευση κοιτάσματος. Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν πως υπάρχει ενδιαφέρον διεθνών ομίλων για την αναζήτηση τυχόν κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα μας, το οποίο θα διερευνηθεί και σε νέες επαφές.

mitsotakis

Δεσμεύσεις για χρονοδιαγράμματα 

Ταυτόχρονα, στη συνάντηση της Δευτέρας με τον πρωθυπουργό υπήρξαν δεσμεύσεις από τις ελληνικές εταιρείες που εμπλέκονται πως θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν για τις σεισμικές έρευνες. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, δεσμεύτηκε να αναζητήσει ρυθμιστικές ή άλλες παρεμβάσεις μέσω των οποίων θα επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδοτήσεων ή άλλων αποφάσεων, ώστε να προχωρήσουν οι σεισμικές έρευνες και τυχόν ερευνητικές γεωτρήσεις, αν τα αποτελέσματα των ερευνών είναι θετικά. Το εύρος και το είδος των παρεμβάσεων (αν, π.χ., θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση) είναι υπό μελέτη. Το πρώτο βήμα είναι ο χαρακτηρισμός των ερευνών ως έργων εθνικής σημασίας, ώστε να λάβουν ειδικό καθεστώς ταχύτερων αδειοδοτήσεων, όπως, π.χ., ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ.

Η περιοχή «Ιωάννινα»

Η πλέον ώριμη παραχώρηση που μπορεί να προχωρήσει σε εμπορική εκμετάλλευση, αν τελικά υπάρξει το ανάλογο κοίτασμα φυσικού αερίου (αν και γειτονεύει με αλβανική εκμετάλλευση κοιτάσματος αερίου), αφορά τη χερσαία περιοχή «Ιωάννινα». Σύμφωνα με την ΕΔΕΥ, έχει ολοκληρωθεί το ελάχιστο τεχνικό πρόγραμμα με πρόσκτηση 400 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων και «έχει εντοπιστεί ένας ερευνητικός στόχος με προτεινόμενη τοποθεσία γεώτρησης». Η Energean δεσμεύτηκε πως με τη λήψη των σχετικών αδειών θα ολοκληρώσει εργασίες όρυξης ερευνητικής γεώτρησης το συντομότερο δυνατό (εντός του 2023). Αν εντοπιστεί εμπορικά εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα, η παραγωγή μπορεί να αρχίσει από το τέλος του 2025.

Το τολμηρό χρονοδιάγραμμα, το μήνυμα για τήρησή του προς τους ξένους ομίλους και τα παράπλευρα οφέλη από το φυσικό αέριο


Στο «Οικόπεδο 2», δυτικά της Κέρκυρας, που έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Energean Hellas και Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.), προβλέπεται πως μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση (με τρισδιάστατα δεδομένα - 3D) των σεισμικών ερευνών, ώστε στις αρχές του 2024 να αποφασιστεί αν θα προχωρήσει ή όχι σε ερευνητική γεώτρηση ή αν θα αποχωρήσει. Σε αυτό το «οικόπεδο» υπάρχουν νέα δεδομένα, καθώς η ιταλική πλευρά έχει από τις αρχές του χρόνου επανεκκινήσει τις έρευνες για κοιτάσματα εντός της ΑΟΖ. Επιπλέον, το γειτονικό «οικόπεδο» εντός της ιταλικής ΑΟΖ είχε παραχωρηθεί στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της Edison, που αποκτήθηκε από την Energean.

Και η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. υποσχέθηκε πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, όπως έχει πει και δημοσίως ο επικεφαλής του ομίλου, Ανδρ. Σιάμισιης, ώστε να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 2023 τις τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στο «Οικόπεδο 10» (Κυπαρισσιακός Κόλπος) και το «Ιόνιο». Τα ΕΛ.ΠΕ. ολοκλήρωσαν πρόσφατα το ελάχιστο τεχνικό πρόγραμμα και των δύο παραχωρήσεων, έχοντας προχωρήσει στην πρόσκτηση 2.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων.