Μόνιμος στόχος της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αλλά και των ειδικών επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι πάντα να μειωθούν οι ανθρώπινες απώλειες από τις επιπλοκές της λοίμωξης COVID – 19. Κατεβλήθη και καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια και με το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» και με την ενίσχυση του ΕΣΥ, το οποίο είναι φορτωμένο με παθογένειες από το παρελθόν.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από το υπουργείο Υγείας, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), Θεοκλής Ζαούτης, υπογράμμισαν ότι παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα αισθητή μείωση των θανάτων από επιπλοκές της COVID – 19.

Επίσης, ο Θάνος Πλεύρης επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στον δείκτη της υπερβάλλουσας θνησιμότητας, δείκτη τον οποίο ο Θεοκλής Ζαούτης χαρακτήρισε ως τον πλέον κατάλληλο, προκειμένου να προσδιορισθεί η θέση μίας χώρας σε σχέση και με το σύνολο των θανάτων και με το σύνολο των θανάτων από COVID – 19, σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, ο Θεοκλής Ζαούτης τόνισε με νόημα ότι δεν είναι μεθοδολογικά ορθό να συγκρίνονται τα επίπεδα των καταγραφόμενων απωλειών από νέο κοροναϊό μεταξύ διαφορετικών χωρών, καθώς ενδέχεται βασίμως διαφορετικές χώρες να εφαρμόζουν διαφορετικά συστήματα καταγραφής των εν λόγω θανάτων, ενώ ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα ακολουθεί σταθερά από την έναρξη της επιδημίας τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ακόμη, ο Θεοκλής Ζαούτης εξήγησε ότι η σύγκριση μεταξύ διαφορετικών χωρών ως προς τα επίπεδα των ανθρωπίνων απωλειών από COVID – 19 εξαρτάται κυριαρχικά από το στάδιο της πανδημίας στο οποίο βρίσκεται κάθε χώρα και μπορεί αυτό να διαφέρει ως προς μία άλλη, υπό σύγκριση χώρα.