Η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ μέσα στο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και το φλέγον ενεργειακό ζήτημα αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον στις 16 Μαΐου με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να υποδεχθεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. H επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού προσφέρει την ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί η ισχυρή διμερής συνεργασία μας και να γιορτάσουμε τα 201 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας», ήταν η ανακοίνωση της εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου.

Στην κορυφή της ατζέντας, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μπάιντεν και Μητσοτάκης θα συζητήσουν τις κινήσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του ουκρανικού λαού αλλά και τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Τόσο σε επίπεδο ηγετών όσο και σε επίπεδο αποστολής, ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας καθώς θα αναζητηθούν δικλείδες ασφαλείας και απεμπλοκής από την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Επί τάπητος θα τεθούν και ζητήματα της νοτιοανατολική Μεσόγειο, των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.






Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού θα είναι πυκνό. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με στην Ουάσιγκτον με παράγοντες της Ομογένειας και μέλη της Γερουσίας.

Αναμένεται μάλιστα να μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση της γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η συνέχεια θα δοθεί 10 μέρες μετά, στις 22 Μαΐου όταν ο κ. Μητσοτάκης θα επιστρέψει στις ΗΠΑ, στο Σικάγο για τον εορτασμό της ελληνικής εθνικής επετείου με την ομογενειακή παρέλαση.

Στις 23 Μαΐου θα είναι ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης του Boston College.

Ισχυρότερες από ποτέ οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι ισχυρότερες και πιο σημαντικές από ποτέ. Πριν από το τηλεφώνημα στο Μέγαρο Μαξίμου που σφράγισε τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τον Άντονι Μπλίνκεν για την επικείμενη συνάντηση του σχήματος 3+1.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα, είναι ισχυρότερες και πιο σημαντικές από ποτέ.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού θεωρείται κομβικής σημασίας λόγω της χρονικής συγκυρίας και είναι ακόμα υπό διαμόρφωση αναλόγως τις εξελίξεις μέχρι και την 16η Μαΐου.


Προκαλεί και απειλεί η Άγκυρα

Η Άγκυρα επιμένει να συντηρεί τους υψηλούς τόνους, μέσω του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος εξαπέλυσε νέες απειλές εγείροντας εκ νέου θέμα αποστρατικοποίησης νησιών, ενώ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης.

«Με υψηλούς τόνους εκφράζεται προσπάθεια για εξοπλισμό. Κι εμείς λέμε ότι αν πρόκειται για αμυντικό σκοπό είναι πάρα πολλά. Αλλά αν πρόκειται για την Τουρκία είναι πολύ λίγα. Να το εκφράσουμε ανοιχτά».