Το τερμάτισε η Τουρκία κατηγορώντας την Ελλάδα για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, και κάνοντας λόγο για «προβοκατόρικες πτήσεις» των ελληνικών μαχητικών μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022. 

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, απαντώντας στο ελληνικό ΥΠΕΞ που έκανε δύο διαβήματα για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο ισχυρίζεται ότι υπάρχει «αναληθής» τρόπος παρουσίασης των γεγονότων από την Ελλάδα και μιλά για προκλητικότητα της ελληνικής πλευράς. 

«Οι δηλώσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα γεγονότα μεταξύ των δυνάμεων της πολεμικής αεροπορίας των δύο χωρών στο Αιγαίο στις 27 Απριλίου 2022 δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο.

«Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε προκλητικές πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022 και παραβίασε πολλές φορές τον εναέριο χώρο της χώρας μας στις περιοχές Ντιντίμ, Ντάτσα και Νταλαμάν. Η Πολεμική μας Αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προκλητικές πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής.

Ενώ η Ελλάδα είναι η πλευρά που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση, το να κατηγορούν τη χώρα μας με αβάσιμους ισχυρισμούς δεν συνάδει με την πρόσφατη συμφωνία για θετική ατζέντα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών. Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προκλητικές ενέργειες και ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά. Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας όσον αφορά την επίλυση όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του πλάτους του εναέριου χώρου, η οποία θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η Ελλάδα παγώνει τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα στο μπαράζ των τουρκικών παραβιάσεων η Ελλάδα απάντηση παγώνοντας τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Στο θέμα της έντασης με την Τουρκία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές του δηλώσεις με τη Φινλανδή πρωθυπουργό Σάνα Μαρίν και δήλωσε πως ενημέρωσε το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

Ακυρώθηκε η πρόσκληση για την άσκηση «Tiger Meet»

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για τις τουρκικές προκλήσεις. Στην έκτακτη αυτή σύσκεψη συμμετείχαν οι αρχηγοί όλων των κλάδων και δόθηκαν οδηγίες για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις απέναντι σε αυτή τη δίχως προηγούμενο προκλητικότητα.

Τέλος, αποφασίστηκε να ακυρωθεί η πρόσκληση που είχε στείλει η Αθήνα στην Άγκυρα για να συμμετέχει στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Tiger Meet» που θα γίνει σε λίγες ημέρες στον Άραξο. Έτσι, η ελληνική πρόσκληση προς την Τουρκία πλέον δεν υφίσταται.

Πρόκειται για ένα μέτρο της Ελλάδας ώστε να αντιδράσει στα «μπαράζ» παραβιάσεων και υπερπτήσεων και που ουσιαστικά αποτελεί «κίτρινη κάρτα».