Mε διεθνοποίηση της τουρκικής επιθετικότητας απαντά η Αθήνα στο κρεσέντο προκλητικότητας της Άγκυρας.

Ο πρωθυπουργός επιδίδεται σε μπαράζ διπλωματικών επαφών, όπου θέτει το ζήτημα της κλιμάκωσης της τουρκικής ρητορικής, και παράλληλα προωθεί την εικόνα της ισχυροποιημένης θέσης της Ελλάδας και του ρόλου της ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθιστώντας την ίδια ώρα σαφές στη γείτονα ότι δεν θα ανεχτεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Η Αθήνα σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις στο διπλωματικό πεδίο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και τις απειλές του Ερντογάν και σύμφωνα με πηγές οι επόμενες ενέργειες θα κινηθούν σε δύο άξονες:

1)Στην αξιοποίηση των συμμάχων και των συνεργασιών που έχουν αναπτυχθεί και 2)Στην αποδόμηση των fake news που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και τα γεγονότα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο αποστολής από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μίας επιστολής προς το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη, με στόχο να αναδείξει τα ψέματα της Τουρκίας και την επικίνδυση συμπεριφορά της.

Επίσης, στόχος της κυβέρνησης είναι να μην αφήνει αναπάντητη καμία τουρκική προβοκάτσια, αλλά να παρουσιάζει στοιχεία και τεκμήρια που αποδεικνύουν το δίκιο της ελληνικής πλευράς.

Εξάλλου, από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την απάντησή του στα «fake news» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το μεταναστευτικό, και παράλληλα έθεσε στη διεθνή κοινότητα τις τουρκικές προκλήσεις. 

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την Άγκυρα ότι διεξάγει εκστρατεία παραπληροφόρησης για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και για το μεταναστευτικό, θέτοντας ως «κόκκινη γραμμή» την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. «Δεν θα την ανεχθούμε» τόνισε κατηγορηματικά.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται

Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται επανέλαβε για ακόμα μια φορά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Συγχρόνως, ο κ. Πράις ξεκαθάρισε ότι η ανάπτυξη του αμυντικού εξοπλισμού, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η μετακίνηση στρατιωτικών οχημάτων στα νησιά του Αιγαίου, εναπόκειται στις κυβερνήσεις των κρατών και συνεπώς δήλωσε αναρμόδιος να τοποθετηθεί στο ζήτημα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε στη συγκεκριμένη τοποθέτηση κατόπιν ερώτησης που δέχτηκε από τον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, ο οποίος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει στείλει επίσημη διαμαρτυρία στις ΗΠΑ για το ότι η Ελλάδα αναπτύσσει αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα σε νησιά που έχουν «μη στρατιωτικοποιημένο καθεστώς».

Eίχε προηγηθεί η εμπρηστική ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, που έκανε λόγο για προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, ενώ καλούσε να «έρθουν στα λογικά τους, οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς».