Η στάση της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες με τις απίστευτες προκλήσεις στο Αιγαίο δίνει νέες επεκτάσεις στη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στις 16 Μαΐου.

Μετά τις ασκήσεις κατάληψης νησίδων στο Αιγαίο, τις δεκάδες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και παραβιάσεις του ελληνικού FIR από τουρκικά μαχητικά η ελληνική κυβέρνηση απάντησε με το πάγωμα των ΜΟΕ.

Οι κινήσεις της Άγκυρας

Το ερώτημα είναι γιατί η Τουρκία αποφάσισε μονομερώς να αλλάξει τις ισορροπίες και να διασαλεύσει την ατμόσφαιρα που είχε διαμορφωθεί επί εβδομάδες στο Αιγαίο. Έμπειροι παρατηρητές εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα αμφίπλευρη μήνυμα της Άγκυρας, τόσο προς το εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Προς τα έξω, η Τουρκία διαμηνύει ότι αισθάνεται ισχυρή μετά τον ρόλο που διαδραμάτισε στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας και την «έξοδο» της από την απομόνωση, στην οποία είχε αυτοεπιβληθεί. Την ίδια ώρα, όμως, με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει στην παραλαβή της δεύτερης συστοιχίας των ρωσικών S-400 και επιδιώκει να πετύχει τουλάχιστον την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ, θέλει να δώσει το μήνυμα προς το εσωτερικό της ότι δεν είναι υποχωρητική έναντι της Ελλάδας.

Υπό αυτό το πρίσμα, στις επικείμενες υψηλού επιπέδου επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, προεξάρχοντος του ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στείλει το μήνυμα ότι η χώρα μας είναι πυλώνας ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου, σε αντίθεση με την Τουρκία που παλινδρομεί, παρά τη νατοϊκή της ιδιότητα. Και ο κ. Μπάιντεν, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αναγνωρίσει ότι η χώρα μας είναι «άγκυρα σταθερότητας» σε μια ταραγμένη περιοχή.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου και της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 17 Μαϊου -ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα έχει αυτή την ευκαιρία- και αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αναφερθεί και στα ζητήματα ασφάλειας της περιοχής μας. 

Η επιστολή - πρόσκληση Πελόζι στον πρωθυπουργό

Όπως σημειώνει η Νάνσι Πελόζι στην επιστολή της προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «καθώς ο κόσμος μας αντιμετωπίζει μια κομβική στιγμή στον αγώνα μεταξύ των δυνάμεων της δημοκρατίας και της απολυταρχίας, η διατλαντική συμμαχία παραμένει ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ελευθερίας στον κόσμο. Το Κογκρέσο και η χώρα μας ανυπομονούν να ακούσουν το μήνυμά σας για τις δημοκρατικές αξίες, καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας, να ενισχύουμε την ασφάλεια και την ελευθερία παγκοσμίως και να χτίζουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τα παιδιά μας».

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ
Εκ μέρους της διακομματικής ηγεσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι τιμή μου να σας προσκαλέσω να μιλήσετε σε μια κοινή συνεδρίαση των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου, που θα συγκληθεί στην Αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τρίτη, 17 Μαΐου 2022 στις 11:00 π.μ.

Είναι μεγάλο μας προνόμιο να σας φιλοξενήσουμε γι' αυτόν τον καθυστερημένο εορτασμό της επετείου για τα 200 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας, που δυστυχώς αναγκαστήκαμε να καθυστερήσουμε πέρυσι λόγω της πανδημίας.

Ο ακλόνητος δεσμός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας είναι γερά ριζωμένος στην κοινή μας ιστορία και αξίες. Κατά τη σύνταξη του Συντάγματός μας, οι ιδρυτές μας βασίστηκαν στα αρχαία ελληνικά ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Δεκαετίες αργότερα, η Ελληνική Δημοκρατία γεννήθηκε από την ίδια λαχτάρα για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση. Σήμερα, περισσότερο από δύο αιώνες αργότερα, τα έθνη μας είναι βασικοί σύμμαχοι στην παγκόσμια σκηνή: προωθώντας την αμοιβαία ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα μας, καθώς και τις κοινές δημοκρατικές μας αξίες στον κόσμο.

Καθώς ο κόσμος μας αντιμετωπίζει μια κομβική στιγμή στον αγώνα μεταξύ των δυνάμεων της δημοκρατίας και της απολυταρχίας, η διατλαντική συμμαχία παραμένει ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ελευθερίας στον κόσμο. Το Κογκρέσο και η χώρα μας ανυπομονούν να ακούσουν το μήνυμά σας για τις δημοκρατικές αξίες καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας, να ενισχύουμε την ασφάλεια και την ελευθερία παγκοσμίως και να χτίζουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τα παιδιά μας».

Η ατζέντα του τετ α τετ με Μπάιντεν

Στις 16 Μαΐου ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ, σε μια περίοδο που ελληνοαμερικανικές σχέσεις διάγουν περίοδο άνθησης με τη συνεργασία των δύο χωρών να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό.

Στην ατζέντα της συζήτησης θα βρεθούν θέματα που άπτονται στο πεδίο της άμυνας και της ασφάλειας σε μια χρονική στιγμή που η παρουσία των ΗΠΑ σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη είναι ενισχυμένη, ενώ οι ΗΠΑ δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο.

Από ελληνικής πλευράς, η Αθήνα θα επιδιώξει να επιβεβαιώσει τον ρόλο της ως δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, και ταυτόχρονα ενός πολύτιμου συμμάχου στο γεωπολιτικό παιχνίδι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να θέσει στον Τζο Μπάιντεν τον τουρκικό αναθεωρητισμό, ενώ οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν τα θέματα ασφάλειας στο ΝΑΤΟ.

Στο τραπέζι θα τεθούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, το κομμάτι της ενεργειακής ασφάλειας και οι τρόποι εμβάθυνσης της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα, στο μέτωπο της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει την αξιοπιστία της Ελλάδας, η οποία στοχεύει στην κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έπειτα από την αναβάθμιση της χώρας από την S&P.

Ο Έλληνα πρωθυπουργός εκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο θα συναντήσει και θα έχει επαφές με σειρά αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης, με εκπροσώπους της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας ενώ θα μιλήσει και σε think tanks.