Ένα άκρως συμπαγές σχήμα, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες και ευθύνες, σύστησε ο πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά το κομμάτι της διακυβέρνησης της χώρας. Πρόκειται για μια σειρά από ιδιαιτέρως έμπιστα στον ίδιο στελέχη, τα οποία εισηγούνται για τις προωθούμενες παρεμβάσεις, ενώ συντονίζουν κάθε πτυχή της κυβερνητικής πολιτικής και της δημόσιας παρουσίας του πρωθυπουργού, στον οποίο και αναφέρονται απευθείας.

maskimou
Στην κορυφή αυτής της πυραμίδας τοποθετείται η τριανδρία που συνθέτουν οι δύο υπουργοί Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, και ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης. Τα εν λόγω κορυφαία στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου έχουν υπ’ ευθύνη τους τους βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους κινούνται οι στοχεύσεις της «γαλάζιας» κυβέρνησης και τα μέσα για την επίτευξή τους. Ως γνωστόν, ο πρώτος δρομολογεί θεσμικά και νομοθετικά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ο δεύτερος συντονίζει το έργο των υπουργών και των υφυπουργών, επισημαίνοντας λάθη, παραλείψεις και κωλυσιεργίες, ενώ ο τρίτος βρίσκεται πίσω από τη διαχείριση κάθε κρίσιμου μετώπου, από τα τρέχοντα ζητήματα της καθημερινότητας μέχρι και τη διατήρηση της εσωκομματικής συνοχής.

Οι τρεις προαναφερθέντες έχουν, μετά τον πρωθυπουργό βεβαίως και σε συνεννόηση με τους αρμόδιους υπουργούς, το γενικό... πρόσταγμα σε κάθε πρόκληση ή δύσκολη στιγμή στην οποία βρίσκεται το κυβερνητικό σχήμα, με αποκορύφωμα την πανδημία, την επούλωση των πληγών που άνοιξαν οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και, πλέον, την αντιμετώπιση της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, καθορίζουν τις προτεραιότητες, συναποφασίζουν για την ανάδειξη συγκεκριμένων παραμέτρων και δίνουν το στίγμα των όσων θα ακολουθήσουν σε όλα τα επίπεδα. Πέριξ αυτών και δίπλα στον πρωθυπουργό βρίσκεται, την ίδια στιγμή, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης, με σημαίνοντα ρόλο τόσο στο κομμάτι που αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και στον σχεδιασμό για το ενεργειακό, που, όπως γίνεται αντιληπτό, αποτελεί τον μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση στον δρόμο προς τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2023.

Παράλληλα, το δικό της αποτύπωμα αφήνει πλέον η νέα επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Άννα Μαρία Μπούρα, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία αναθεωρείται συνεχώς η γεωστρατηγική θέση της χώρας και οι διεθνείς ισορροπίες μεταλλάσσονται με ιδιαιτέρως γοργούς ρυθμούς. Τέλος, σε ό,τι αφορά την επικοινωνία, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Οικονόμου, είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με την πιο ισχυρή παρέμβαση στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του από όλους τους προκατόχους του, έχοντας βρει κοινούς κώδικες με τους ισχυρούς παίκτες του συστήματος Μητσοτάκη.

Οι κομματικοί

Με δεδομένο ότι ο χρόνος των επόμενων εθνικών εκλογών πλησιάζει ταχύτατα και επί της ουσίας η χώρα εισέρχεται σε άτυπη προεκλογική περίοδο, δυναμικά στην εξίσωση της πορείας προς τις κάλπες, αλλά και της κυβερνητικής καθημερινότητας έχει μπει ο νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος σε εβδομαδιαία βάση πραγματοποιεί τουλάχιστον μία περιοδεία στην επαρχία και άλλη μία στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, προετοιμάζοντας ουσιαστικά τις αντίστοιχες επισκέψεις του πρωθυπουργού, αλλά ταυτόχρονα δημιουργώντας συνθήκες συνοχής και εγρήγορσης στην κομματική δομή.

Ο Γεραπετρίτης, ο Σκέρτσος, ο Δημητριάδης, ο Μαρινάκης, ο Μπρατάκος και οι υπόλοιποι έμπιστοι του Κυριάκου Μητσοτάκη που παίζουν σημαίνοντα ρόλο


Ο 33χρονος δικηγόρος μαζί με τον γραμματέα Οργανωτικού, Στέλιο Κονταδάκη, και τον διευθυντή της Ν.Δ. και πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Γιάννη Μπρατάκο, πραγματοποιούν επαφές με κοινωνικές ομάδες, αυτοδιοικητικά στελέχη και μέλη του κόμματος ανά την περιφέρεια, καταγράφοντας προβλήματα και προτάσεις, τις οποίες ακολούθως καταθέτουν προς αξιοποίηση στον Γρηγόρη Δημητριάδη.

Επιπλέον, αρχίζουν να ζεσταίνουν τις εκλογικές μηχανές της κεντροδεξιάς παράταξης όχι μόνο στο τεχνοκρατικό πεδίο της προετοιμασίας των εκλογών, αλλά και σε αυτό της κινητοποίησης του συνόλου του στελεχιακού δυναμικού. Ιδιαίτερης αναφοράς σχετικά με τα εκλογικά χρήζει και η περίπτωση του επί χρόνια στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάση Νέζη, ο οποίος παίζει κομβικό ρόλο στη συγκρότηση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών, με κεντρική αρμοδιότητα την αναζήτηση νέων υποψηφιοτήτων, που θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στις λίστες της Ν.Δ. Όπως ήδη έχουν αναδείξει τα «Π», σημαντικό ρόλο στο προεκλογικό «κάδρο» της κυβέρνησης θα έχει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος έχει βάλει ήδη πλώρη για το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας.