Εννέα συμφωνίες και μία κοινή δήλωση των δύο ηγετών που επισφραγίζει τη στενή τους συνεργασία, περιλαμβάνει το κυρίως «μενού» της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στο Άμπου Ντάμπι, σε ένα ταξίδι υψηλής πολιτικής και συμβολικής σημασίας, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των διεθνών αναταράξεων, αλλά και της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

«Η χώρα δυνάμωσε γεωπολιτικά τα τελευταία τρία χρόνια. Αμέσως μετά από το Συνέδριο, θα αναχωρήσω για επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου θα υπογράψουμε πολύ σημαντικές συμφωνίες», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός, από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Κοινή δήλωση

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Διάδοχο του Θρόνου Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, με την κοινή τους δήλωση να επιβεβαιώνει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, την έμφαση στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, αλλά και ένα σαφές μήνυμα προς κάθε τρίτο για την ανάγκη σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και τήρηση του διεθνούς δικαίου. Ένα μήνυμα που σίγουρα θα φτάσει στην Άγκυρα, σε μία περίοδο όπου ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει την επαναπροσέγγιση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η επίσκεψη επιβεβαιώνει τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που επισφραγίστηκε κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην αραβική χώρα το Νοέμβριο του 2020 και την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης Ευρείας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδος - ΗΑΕ, καθώς και της Συμφωνίας Συνεργασίας στους τομείς Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας.

Και στην Άμυνα

Η συμφωνία αυτή προέβλεψε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου, η οποία επιβλέπει την εφαρμογή της, καθώς και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στη βάση της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας του 2007, αλλά και Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ο σημαντικότερος επενδυτής στην Ελλάδα από τις χώρες του Κόλπου και η σχέση αυτή θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο. Στο Άμπου Ντάμπι τη Δευτέρα αναμένεται να υπογραφούν συνολικά 9 συμφωνίες, εκ των οποίων πέντε είναι διακρατικές, τέσσερις του ευρύτερου δημόσιου τομέα από την Ελλάδα με ομόλογες εταιρείες από τη Σαουδική Αραβία και τρεις μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών. Οι συμφωνίες θα καλύπτουν τομείς όπως η ενέργεια, η υγεία, ο κατασκευαστικός τομέας, η ασφάλεια, η βιομηχανία και η τεχνολογία, οι μεταφορές και η αγροτοβιομηχανία.

Υπογραφές

Τα τέσσερα σημαντικότερα μνημόνια από όσα θα υπογραφούν τη Δευτέρα είναι τα εξής: Για τη βιομηχανία και τις νέες τεχνολογίες, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε τομείς όπως η υγεία και η γεωργία, για την κλιματική δράση και για τις από κοινού επενδύσεις στην Ελλάδα. Το τελευταίο μνημόνιο ίσως αποδειχθεί μακροπρόθεσμα το πιο κρίσιμο, καθώς θα υπογραφεί μεταξύ της ΕΑΤΕ (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων) και δύο εκ των κορυφαίων funds παγκοσμίως. Τον κρατικό επενδυτικό φορέα Mubadala, το δεύτερο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό Ταμείο του Εμιράτου Abu Dhabi, το οποίο διαχειρίζεται στοιχεία ενεργητικού συνολικής αξίας 243 δισ. δολαρίων και κατατάσσεται στη 13η θέση στην λίστα των σημαντικότερων κρατικών θεσμικών επενδυτών παγκοσμίως και το ABQ, το τρίτο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό holding του Άμπου Ντάμπι, που έχει μοναδικό μέτοχο την κυβέρνηση του Εμιράτου, με αξία στοιχείων ενεργητικού περίπου στα 100 δισ. δολάρια. Τα δύο αυτά funds, σε συνεργασία με την ΕΑΤΕ, θα δεσμευθούν εγγράφως δηλαδή για την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Για το κλίμα

Στο δε κομμάτι της κλιματικής δράσης, η συμφωνία θα ανοίγει το δρόμο ώστε μετά την γερμανική εταιρία Volkswagen στην Αστυπάλαια και τη Γαλλία στη Χάλκη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να «υιοθετήσουν» ένα ελληνικό νησί και να προσφέρει την απαιτούμενη χρηματοδότηση και τεχνογνωσία για να μετατραπεί σε «πράσινο» νησί, με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σταθμό αποθήκευσης ενέργειας, «έξυπνο» ηλεκτροφωτισμό, αντικατάσταση παλαιών οχημάτων από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα και ποδήλατα, δημιουργία τοπικού δικτύου φόρτισης και άλλες ενέργειες.

Οι παρουσίες

Παρόντες στο Άμπου Ντάμπι για τη συμμετοχή στις διευρυμένες συνομιλίες και για την υπογραφή των σχετικών μνημονίων συνεργασίας και συμφωνιών θα είναι ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης, ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, ο υφυπουργός εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Γιάννης Σμυρλής