«Είμαστε δίπλα στους πολίτες, τους οποίους στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αναφερόμενη στο εθνικό πρόγραμμα στήριξης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα, χαρακτήρισε δίκαιο και κοστολογημένο το πακέτο.

«Κοινή λύση»

Αναφορικά με τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος, η κ. Πελώνη είπε πως οι εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν και να συνδράμουν. Στη συνέχεια, τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Επισκέψεις

Επιπλέον, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε σημαντική σε επίπεδο ουσίας και συμβολισμού την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Τόνισε, μάλιστα, ότι θα τεθούν όλα τα θέματα περιφερειακά και διεθνή. Για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι είπε πως συζητήθηκαν επενδύσεις και συμφωνίες ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, η κ. Πελώνη σημείωσε πως «επανενεργοποιούμε το δικό μας πρόγραμμα για την εξόρυξη φυσικού αερίου».

Γαλάζιο Συνέδριο

Για το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, είπε πως ήταν ανοιχτό και «δόθηκε η ευκαιρία να πούμε τι έχουμε κάνει επί διακυβέρνησης εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων» και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα με τον Αντώνη Σαμαρά.



Η συνέντευξη

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για την ενεργειακή κρίση και αν εξαντλήθηκαν τα μέτρα: Ας μείνουμε καταρχάς στο πακέτο που ανακοινώθηκε, το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα κυρίως.  Καταλαβαίνω ότι υπάρχει αγωνία για το μετά αλλά ανακοινώθηκε ένα πολύ μεγάλο πακέτο που έχει ορίζονται έως και 12 μηνών,  ειδικά σε ότι αφορά και  τον μηχανισμό που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο που επιδοτεί περαιτέρω για τον Μάιο και τον Ιούνιο και τις καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρων, αυτή ήταν μια  αδικία που διορθώνεται και αφορά κυρίως τη μεσαία τάξη. Οι καταναλώσεις επιδοτούνται επίσης των υπόλοιπων νοικοκυριών με ποσοστό 50% επί της αύξησης του ρεύματος. Θα έχουμε μειώσεις των αυξήσεων από 70 ως 90%, θα υπάρχει αναδρομική επιστροφή έως και 600€ με την πλατφόρμα που θα ανοίξει εντός του Ιουνίου και για αυξήσεις από το διάστημα του Δεκεμβρίου του ’21 μέχρι το Μάιο. Είναι ένα πολύ  σημαντικό πακέτο τεκμηριωμένο, κοστολογημένο, δίκαιο φοβάμαι ότι η κριτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι πάλι να υπόσχεται δήθεν  λαγούς από καπέλα  και δεν βλέπω ποτέ τεκμηρίωση. Ειμαστε δίπλα στους πολίτες, στηρίζουμε και θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε και είμαστε και οι πρώτοι  που θα εφαρμόσουμε αυτό το μηχανισμό από την 1η Ιουλίου για τις στρεβλώσεις στην αγορά ώστε η τελική τιμή που θα φτάνει στον καταναλωτή, ο  τελικός λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος να  είναι κατά τι πολύ κοντά στις τιμές που ήταν πριν, αυξημένος γύρω στο 20 με 30% δηλαδή μείζον απορρόφηση όλων των ανατιμήσεων.

Για τα υπερκέρδη των εταιρειών: Οι εταιρείες θα κληθούν να  πληρώσουν και να συνδράμουν σε αυτο το εθνικό πρόγραμμα στήριξης  που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη φορολόγηση,  το έκτακτο τέλος που θα επιβάλλει η κυβέρνηση 90% στα υπερέσοδα αυτά τα συγκυριακά της κρίσης . Έχουμε μιλήσει από την αρχή για στρεβλώσεις στην αγορά, όπως ξέρετε διεκδικήσαμε λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν μπορούσαμε να περιμένουμε, συνεχίζουμε βέβαια να τη διεκδικούμε την κοινή ευρωπαϊκή λύση ωστόσο προχωράμε στα δικά μας εθνικά μέτρα. Υπάρχει ένα σημαντικό ποσό, δεν είναι σε καμία περίπτωση το  ποσό το οποίο ανεύθυνα και ατεκμηρίωτα διακηρύσσει η αξιωματική αντιπολίτευση  κάτι που και ο κ.Τσίπρας αν δεν απατώμαι στη  συνάντηση που είχε πρόσφατα με τη ΡΑΕ δεν το ανέφερε. Για τον υπολογισμό του ποσού η ΡΑΕ αναφέρει το ποσό των εκπτώσεων που δόθηκαν από τις επιχειρήσεις ενέργειας στους πελάτες τους και για τον οριστικό προσδιορισμό μένει να  αποσαφηνιστούν ανά επιχείρηση και οι έμμεσες εκπτώσεις που έχει εφαρμόσει ο κάθε πάροχος μέσα από τα σταθερά τιμολόγια. Οι εταιρείες θα συνδράμουν στο εθνικό πρόγραμμα στήριξης,  μένουν να αποσαφηνιστούν αυτά, θα υπάρξουν ανακοινώσεις περαιτέρω πολύ σύντομα. Σημασία έχει ότι με το μηχανισμό αυτό από την 1η Ιουλίου και μετά και θα κληθούν να πληρώσουν οι εταιρείες και θα ανακουφιστούν οι πολίτες, θα δουν τη διαφορά στους λογαριασμούς, και βεβαίως με το μηχανισμό αυτό δεν θα υπάρχουν αυτά τα υπερέσοδα πλέον.  

Για το αν βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή απόφαση για την ενέργεια: Η Ευρώπη είναι ένα υπερωκεάνιο που στρίβει πάρα πολύ δύσκολα, σε αυτό το κομμάτι  όπως αντιλαμβάνεστε είναι ασύμμετρες οι  συνέπειες δηλαδή υπάρχουν χώρες που έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας και άλλες  μικρότερη. Πρέπει να βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση, το λεω με αφορμή και χθες ήταν η μέρα της Ευρώπης και τελείωσε και η διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης που οι πολίτες κατέθεσαν τις προτάσεις τους στην ηγεσία της Ευρώπης και  πρέπει να πω ότι και οι ευρωπαίοι ζητούν  κοινές λύσεις στο κομμάτι της ενέργειας, στο κομμάτι της οικονομίας, στο κομμάτι της ασφάλειας. Έδειξε πολύ γρήγορα ανακλαστικά η Ευρώπη την περίοδο της πανδημίας  με το ταμείο ανάκαμψης κάτι πάρα πολύ μεγάλο, πρέπει και τώρα να σταθεί στο ύψος  των περιστάσεων ωστόσο επειδή μια κοινή ευρωπαϊκής λύση μπορεί να αργήσει, μακάρι και προσβλέπουμε  να υπάρξει σε αυτό το ευρωπαϊκό συμβούλιο 30-31 Μαΐου, εμείς ωστόσο προχωράμε στα δικά μας εθνικά μέτρα.

Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ: Είναι μια πολύ σημαντική επίσκεψη και σε επίπεδο ουσίας και σε επίπεδο συμβολισμού. Λεω συμβολισμού διότι η αμερικανική κυβέρνηση, ο κ. Μπαϊντεν θέλει να τιμήσει τον Πρωθυπουργό και τα 200 χρόνια -με μια μικρή καθυστέρηση λόγω πανδημίας-  από την επανάσταση και το λεω αυτό διότι  εκτός της συνάντησης θα υπάρξει και μια δεξίωση στο Λευκό Οίκο προς τιμή του πρωθυπουργού. Δεν  είθισται αυτό, δεν συμβαίνουν κάθε μέρα αυτά, προφανώς  θα τεθούν στη συνάντηση αυτά όλα τα θέματα που μας απασχολούν περιφερειακά, διεθνή είμαστε σε μια κρίσιμη  γεωπολιτική συγκυρία για ολόκληρη την Ευρώπη, για ολόκληρο τον κόσμο για ολόκληρο το ΝΑΤΟ. Πέρα από αυτά  ωστόσο θα ήθελα να πω επειδή   αυτή είναι μια πολύ μακρά και ιστορική σχέση ελληνοαμερικανική, έχουμε και την ομογένεια  ως γέφυρα κάτι που επίσης θα αναδειχτεί μέσα από αυτή την επίσκεψη ότι δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε σε μια τόσο  σημαντική σχέση όπως είναι με τις ΗΠΑ από τις σχέσεις με την Τουρκία. Εμείς ακολουθούμε την πολιτική μας, τηρούμε τις συμμαχικές μας υποχρεώσεις, αναβαθμίζουμε τη γεωπολιτική μας θέση και βεβαίως υπάρχει και μια ατζέντα νεότερη που αφορά επενδύσεις,  αμερικανική παρουσία επενδυτών στην Ελλάδα η οποία επίσης θα συζητηθεί. Σε ότι  αφορά το κογκρέσο θα είναι μια ιστορική ομιλία του Πρωθυπουργού, είναι μια μεγάλη τιμή για τον Πρωθυπουργό και τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια μόνο 70 αρχηγοί κρατών  εκ των οποίων μόνο οι 33 ήταν πρωθυπουργοί είχαν αυτή τη μεγάλη τιμή. Θα είναι μια ευκαιρία να αναδειχτεί όλο αυτό το πλέγμα των σχέσεων και αλλά και ποια  είναι η χώρα μας σήμερα και η θέση της στο δυτικό κόσμο.

Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Ο πρωθυπουργός διαμόρφωσε ένα νέο πλέγμα συμμαχιών στην περιοχή, έκανε ένα άνοιγμα στις χώρες του Κόλπου, δεν είχαμε αυτές τις σχέσεις πριν. Είναι η τρίτη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,  είναι μια σημαντική χώρα, σας θυμίζω ότι είναι στρατηγικός ο χαρακτήρας των σχέσεων, έχει υπογραφεί και μια πολύ σημαντική  συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης στα θέματα  εξωτερικής πολιτικής και άμυνας το 2020. «Πατώντας» πάνω σε αυτό συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα και των επενδύσεων, υπογράφηκαν πολύ σημαντικές συμφωνίες.  Η συμφωνία στην οποία αναφέρεστε αφορά την ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα και το επενδυτικό  ταμείο των Εμιράτων για κοινή  πρωτοβουλία για επενδύσεις 4 δις. Υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία  συζητάμε για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και εκεί θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα καθώς η γεωπολιτική συγκυρία δίνει μια νέα τροπή και σημασία σε αυτές τις σχέσεις. Υπάρχει δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης και  του Πρωθυπουργού η χώρα, και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, να γίνει πύλη εισόδου φυσικού αερίου και από τη Μέση Ανατολή και από την Νοτιοανατολικη Μεσόγειο προς την Ευρώπη.   Διερευνούμε λοιπόν περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας και  συμμετοχή κεφαλαίων από τα Εμιράτα σε αυτή την κατεύθυνση και  θυμίζω ότι επανεργοποιούμε και το δικό μας πρόγραμμα εξόρυξης για την εξεύρεση φυσικού αερίου και αυτή είναι επίσης μια προοπτική που θα μπορούσε να δημιουργήσει  δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας. Είναι πολύ σημαντικές σχέσεις αυτές και πολύ  σημαντικό ότι οικοδομούνται και εδραιώνονται και έτσι θα φανεί  πολύ σύντομα η πολλαπλασιαστική τους  αξία.

Για το συνέδριο της ΝΔ και αν υπάρχει θέμα με τον κ. Σαμαρά: Θα πρέπει να ρωτήσετε τους αρχισυντάκτες που  αναζητούν να βρουν αφορμές δήθεν προβλημάτων στη ΝΔ. Ήταν ένα συνέδριο ανοιχτό, ένα συνέδριο που σηματοδότησε και την ανανέωση με την εκλογή της νέας πολιτικής επιτροπής. Ήταν μια ευκαιρία να πούμε τι έχουμε κάνει  όλους αυτούς τους μήνες διαχειριζόμενοι απανωτές κρίσεις πανδημία , πόλεμο και τώρα  όλες τις συνέπειες του πολέμου και να αναδείξει ο πρωθυπουργός και τα διλήμματα των εκλογών που θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του ’23 και προφανώς πως πορευόμαστε από εδώ και πέρα.  Η ΝΔ είναι ένα ανοιχτό κόμμα, χωράνε όλες οι απόψεις. Ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε γνωστές θέσεις του, για αυτο γίνονται τα συνέδρια για να κατατίθενται απόψεις, αυτός είναι ο ορισμός της δημοκρατίας και της εσωκομματικής δημοκρατίας   και αυτό είναι και το αυτονόητο για μια ιστορική παράταξη πολυσυλλεκτική σαν τη ΝΔ. Όλες οι απόψεις πρέπει να ακούγονται και απόψεις βεβαίως που δεν αποκλίνουν από το βασικό προσανατολισμό που έχει η ΝΔ ως κόμμα και ο κ. Μητσοτάκης για το μέλλον της χώρας.        

Για τα τελευταία γεγονότα στο ΑΠΘ: Και η κοινωνία και οι πανεπιστημιακές αρχές  και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι  να σβήσουν όλες αυτές τις σκιές του κακού παρελθόντος. Δυστυχώς υπάρχουν απομεινάρια αυτής της αντίληψης και του παρελθόντος της βίας και της ανομίας που ακόμα κινούνται, δεν θα καταφέρουν  την πορεία που έχει ξεκινήσει. Η κυβέρνηση προχωρά σε κινήσεις ώστε οι πανεπιστημιακοί χώροι να αποδίδονται στους φυσικούς κατόχους που είναι οι φοιτητές και η διδακτική διαδικασία. Ξέρετε ότι στηρίζουμε με κάθε μέσο τον πρύτανη του ΑΠΘ και των άλλων ΑΕΙ ώστε αυτά τα φαινόμενα να μην συνεχίζονται.