Το εθνικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που στενάζουν από τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στις 19:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, θα ακολουθήσει την Παρασκευή στις 8:30 η εξιδείκευση των μέτρων από τους συναρμόδιους υπουργούς, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.
Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Από την 1η Iουνίου η εφαρμογή

Στην ανακοίνωση που θα πραγματοποιήσει, ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει ότι από την πρώτη στιγμή που παρατηρήθηκαν οι ανατιμήσεις, που αποδίδονται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες, η κυβέρνηση αντέδρασε και έχει διαθέσει μέχρι και τον Απρίλιο περισσότερα από 4 δις ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει μεγάλο και να πιέζει την κοινωνία.

Στη συνέχεια, θα αποκαλύψει το νέο σχέδιο της κυβέρνησης, με εφαρμογή από την 1η Ιουνίου – το οποίο είτε θα γίνει με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις σχετικές αποφάσεις που θα λάβει στη Σύνοδο Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου είτε θα γίνει με εθνική πρωτοβουλία και εθνικούς πόρους.

Το σχέδιο αναμένεται να κινείται κατά βάση σε δύο πυλώνες, τη συνέχιση και διεύρυνση της πολιτικής των επιδοτήσεων και την επιβολή ενός είδους πλαφόν στη χονδρική αγορά ρεύματος.

Οριζόντια μέτρα

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι ότι πρόκειται για οριζόντια μέτρα, καθώς δεν αφορά μόνο τις καταναλώσεις σε κύριες κατοικίες ούτε μέχρι 300 kWh, όπως ισχύει μέχρι τώρα. Αυτό που διαφάνηκε ήταν ότι και στις μεγαλύτερες καταναλώσεις η επιβάρυνση για σημαντική μερίδα των πολιτών ήταν πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες σε οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

 Σε πρώτη φάση ο χρονικός ορίζοντας θα είναι για 6 μήνες, από τον Ιούνιο έως το τέλος του έτους.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στην έμφαση που θα δοθεί πλέον και στις επιχειρήσεις, πέρα από τα νοικοκυριά, για δύο λόγους: Για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα υψηλά χωρίς να οδηγηθούν σε απολύσεις ή ακόμα και σε κλείσιμο, αλλά και για να μην μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές και έτσι συν τοις άλλοις αυξηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Κατά τρίτον, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει πλέον στα χέρια του το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που ολοκλήρωσε μια σύνθετη άσκηση κι έτσι πλέον μπορεί να υλοποιήσει την εξαγγελία του και τα υπερκέρδη που εντοπίστηκαν στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας να επιστραφούν στους πολίτες μέσω μιας έκτακτης φορολόγησης ύψους 90%.

Η τέταρτη διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι πλέον έχει κλείσει το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς και στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει μια πολύ καλή εικόνα για τα έσοδα και για τις δυνατότητες του προϋπολογισμού να χρηματοδοτήσει τα νέα μέτρα.

Για παράδειγμα, η καλή πορεία των δημοσίων εσόδων συνεχίστηκε και τον Μάρτιο, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις στο οικονομικό κλίμα από τον πόλεμο και είναι ενδεικτικό ότι μόνο το μήνα αυτό τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα, κατά 511 εκατ. ευρώ ή 17,5%, έναντι του στόχου. Οι πόροι συνεπώς θα βρεθούν και από τον κρατικό προϋπολογισμό και από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης.

Η πέμπτη και ίσως σπουδαιότερη αλλαγή που θα ανακοινωθεί απόψε αφορά στην κρατική παρέμβαση στη χονδρική τιμή του ρεύματος, ακόμα και στο πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής.