Στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σχετικά με την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας ΗΠΑ, από όπου επέλεξε να απαντήσει στις αιχμές που άφησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την εξωτερική πολιτική από το βήμα του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ. 

Ο υπουργός Εξωτερικών τοποθετήθηκε περί πατριωτισμού σηκώνοντας το γάντι στα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ανάγκη αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στη χώρα μας, όπου τόνισε πως «ήταν σφάλμα εκείνο που ειπώθηκε, ότι "δεν μας ενδιαφέρει να τρυπήσουμε το βυθό των θαλασσών", γιατί εμείς, λέει, είμαστε με την πράσινη ενέργεια… Τι "μήνυμα" δώσαμε στις εταιρίες, που είχαν πάρει τα συμβόλαια έρευνας και εξόρυξης; Ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται!».

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν κατονόμασε το πρόσωπο που είχε πει αυτά τα λόγια. Ήταν ωστόσο ο Νίκος Δένδιας, τον Απρίλιο του 2021, ο οποίος μιλώντας στο Arab News είχε επισημάνει ότι «η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο, για έναν πολύ απλό λόγο: χρειαζόμαστε 10 με 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό για παράδειγμα από το δικό σας, της Σαουδικής Αραβίας».
 
Ο Νίκος Δένδιας δύο 24ωρα αργότερα είπε απαντώντας στον πρώην πρωθυπουργό: «Γίνεται μια συζήτηση στην ελληνική κοινωνία για τον πατριωτισμό που διατρέχει κόμματα και παρατάξεις. Ουδείς αρνείται τον πατριωτισμό οποιουδήποτε. Πως όμως προσλαμβάνεται ο πατριωτισμός; Πολλές φορές στην ιστορία μας ο πατριωτισμός κάλυψε ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες. Να δούμε λοιπόν πως νοηματοδοτεί ο καθένας τον πατριωτισμό ; Η απραξία δεν συνιστά πατριωτισμό. Ο στρουθοκαμηλισμός δεν συνιστά πατριωτισμό. Εμείς πιστεύουμε σε πατριωτισμό που πηγάζει από την αυτοπεποίθηση, την γνώση της ταυτότητάς μας. Σε ένα πατριωτισμό ανοικτό. Πιστεύουμε στην ανάγκη να είναι ανοιχτή η Ελλάδα στα Βαλκάνια και όχι αιχμάλωτη των ελληνοτουρκικών διαφορών».

Για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ 

Τους προβληματισμούς της Ελληνικής Κυβέρνησης για επέκταση της συμφωνίας από την 5ετή διάρκεια της συμφωνίας – σε 10ετή διάρκεια, εξέφρασε μιλώντας στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στην κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας ΗΠΑ.

«Αυτό πιστεύουμε ότι είναι το εθνικό συμφέρον. Δεν κάναμε καμία χάρη στις ΗΠΑ. Είμαστε γενναιόδωροι απέναντι στο συμφέρον της πατρίδας. Θέλαμε την 5ετία. Δεν σας κρύβω ότι στην κυβέρνηση σκεφτήκαμε και την 10ετία. Θέλουμε την στρατιωτική παρουσία . Δεν παραστήσαμε ότι είμαστε αυτοί που διώχνουν τις βάσεις. Έχουμε σαφή θέση για το εθνικό συμφέρον. Θέλαμε και θέλουμε την παρουσία στην Θράκη. Ένα από τα σημαντικά στοιχεία της συμφωνίας αφορά την Αλεξανδρούπολη. Θέλουμε την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη» ανέφερε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε <<πως η έντονη ενόχληση της Τουρκίας αποτελεί απόδειξη των ωφελημάτων από την ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ>>.

 Καταψηφίζει η αντιπολίτευση

 Μετά το όχι που είχε ψηφίσει στην συμφωνία με την Γαλλία στην ίδια γραμμή, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να καταψηφίσει την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, επαναλαμβάνοντας ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα προχωρήσει σε επανατροποποίηση του κειμένου.

 «Τα δώσατε όλα και δεν πήρατε τίποτα πίσω. Είναι πολύ χειρότερη η θέση της χώρας στις σχέσεις με τις ΗΠΑ αλλά και ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις ασφάλειας στις διμερείς ελληνοτουρκικές θέσεις. Είστε πιστοί και δεδομένοι. Το προκεχωρημένο φυλάκιο. Βλάπτετε τη χώρα με την πολιτική σας χωρίς κανένα κέρδος. Εμείς θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία και αξιοποιώντας την παράγραφο 7 θα φροντίσουμε να την επαναφέρουμε στο επωφελές και για τις δύο χώρες πλαίσιο», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

 Ο εισηγητής της ΝΔ  Γιώργος Κουμουτσάκος υποστήριξε την συμφωνία εκ μέρους της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι <<η χώρα διευρύνει τις συμμαχίες της και επισημαίνοντας ότι η εν λόγω συμφωνία εξισορροπεί τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ>>.

 Υπέρ της συμφωνίας τάσσονται και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με τον Βασίλη Κεγκέρογλου να αφήνει υπαινιγμούς  περί ανισοβαρούς συμφωνίες υπέρ των ΗΠΑ.

  «ΟΧΙ» ψηφίσει  το ΚΚΕ καταγγέλλοντας αμφότερους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για «φιλονατοϊκή» δράση, ενώ κατά τοποθετήθηκαν οι εισηγητές της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

 Η συμφωνία θα συζητηθεί και ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Πέμπτη, όπου οι παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών θα ανεβάσουν στο πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη.

 Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ

 Τη σύσταση Διακοινοβουλευτικής Ομάδας 3+1 Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών», που θα χρησιμεύσει ως νομοθετική συνιστώσα της διαδικασίας 3+1 που ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2019.

 Ο πρόεδρος του αμερικάνικου Κογκρέσου εξουσιοδοτεί 100.000 δολάρια για κάθε οικονομικό έτος για την κάλυψη των δαπανών που θα κάνει η «ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών» στο πλαίσιο των διεργασιών στου σχήματος 3+1. 

-Συνεργασία για τη Στρατιωτική Εκπαίδευση με την Ελλάδα.

 -Επίσπευση της παράδοσης οποιουδήποτε μελλοντικού αεροσκάφους F-35 στην Ελλάδα. 

-Βοήθεια στην Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό

 Αναφέρονται ως βάσεις από τις οποίες θα επιχειρούν και θα εκπαιδεύονται οι αμερικανικές δυνάμεις, ο Βόλος, η Αλεξανδρούπολη, το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου και η Σούδα.

 Γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο μελλοντικής χρήσης και άλλων ελληνικών εγκαταστάσεων στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά και αναλαμβάνεται δέσμευση για συνέχιση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των υποδομών και του υλικού με τους ευνοϊκότερους κατά το δυνατόν όρους για τη χώρα μας, καθώς και για τη στήριξη του στόχου της Ελλάδας να καταστεί περιφερειακό κέντρο σε θέματα συντήρησης, διοικητικής μέριμνας και εκπαίδευσης.